• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rīcību ar valsts mantu valsts uzņēmumā "Zemgales celtnieks". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.1996., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208426

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Par valsts līdzekļu lietderīgu izlietošanu apdrošināšanas pasākumiem privatizējamā valsts akciju sabiedrībā "Baloži"

Vēl šajā numurā

06.08.1996., Nr. 131

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Pieņemts: 17.07.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Revīzijas lieta nr.5.1-2-65

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Rīga 1995.gada 17.jūlijā



Par rīcību ar valsts mantu valsts uzņēmumā "Zemgales celtnieks"



Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija Sādā sastāvā:

E Bernāne — departamenta direktore, VK padomes locekle, kolēģijas locekļi: J.Āboliņš, Dz.Levrence, A.Svirido, V.Vilciņš, protokolē sekretāre A.Freimane, valsts revidenta palīdze, piedalījās: J.Rumkovskis — vecākais valsts revidents, Dz.Zolte — vecākā valsts revidente, A.Smiltniece — valsts revidente.

Uzaicinātie: Ekonomiskās policijas pārvaldes galvenais inspektors G.Gudermanis. a/s "Zemgales celtnieks" ģenerāldirektors V.Liepiņš, no VAS "Privatizācijas aģentūra": Finansu departamenta direktore I.Razumovskis, Privatizācijas procesa departamenta direktors A.Tiknuss. speciāliste L.Priedīte, a/s "Zemgales celtnieks" kuratore.

Izskatīja valsts revidentes A.Smiltnieces veiktās revīzijas materiālus par rīcību ar valsts mantu valsts uzņēmumā "Zemgales celtnieks" un kolēģija konstatēja:

1. Valsts uzņēmuma "Zemgales celtnieks" juridiskā statusa izmaiņas:

1.1. ar Latvijas PSR Valsts celtniecības komitejas 31.03.1989. pavēli nr.81a  Jelgavas teritoriālā vispārējās celtniecības tresta ekonomiskā darbība eksperimenta veidā pārveidota uz nomas attiecībām. Nomas līgums Valsts kontrolei nav uzrādīts;

1.2. ar LR Arhitektūras un celtniecības ministrijas 18.04.1991. pavēli nr.91 trests pārveidots par valsts firmu "Zemgales celtnieks". Firmas statūti Uzņēmumu reģistrā reģistrēti 03.07.1991. ar nr.000301218;

1.3. ar Valsts īpašuma fonda 29.04.1994. rīkojumu nr.140 valsts firma "Zemgales celtnieks" pārveidota valsts akciju sabiedrībā. Statūti reģistrēti 08.07.1994;

1.4. ar MK 27.12.1994. rīkojumu nr.575-r valsts a/s "Zemgales celtnieks" nodota privatizācijai;

1.5. ar valsts a/s "Privatizācijas aģentūra" 20.04.1995. valdes lēmumu (protokols nr.42/293) valsts a/s "Zemgales celtnieks" reorganizēta, pārveidojot to par valsts uzņēmumu "Zemgales celtnieks".

2. Valsts uzņēmuma "Zemgales celtnieks"  vadība rīcībā ar pamatlīdzekļiem pieļāvusi likumu un normatīvo aktu pārkāpumus:

2.1. tie pārdoti bez augstāk stāvošās pārvaldes institūcijas atļaujas un iegūtie līdzekļi izmantoti neatbilstoši likuma "Par Valsts uzņēmumu" 11.panta prasībām;

2.2. daļa pamatlīdzekļu netika pārvērtēta atbilstoši LR MP 10.02.1993. lēmuma nr.67 "Par pamatlīdzekļu pārvērtēšanu" prasībām;

2.3. daudzos gadījumos pamatlīdzekļu vērtība apzināti samazināta - tā noteikta mazāka par rbļ. 5000,0 (Ls 25,0), kas pieļauj tos ieskaitīt apgrozāmajos līdzekļos.

3. Valsts uzņēmuma "Zemgales celtnieks" direktors V.Liepiņš ir slēdzis nomas ar uzņēmējsabiedrībām SIA "ALAZ", SIA "EKC", kuras līguma slēgšanas brīdī nebija reģistrētas LR Uzņēmumu reģistrā. Nomas līgumi ar uzņēmējsabiedrībām SIA "ALAZ", SIA "EKC", SIA "EVO", SIA "LABAD", kurās dibinātājs ir bijis pats V.Liepiņš, neatbilst likuma "Par valsts un pašvaldību uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu" prasībām, tai skaitā:

5.3.pants - nav norādes par nomnieku īpašumā esošiem materiāliem un finansu resursiem;

12.pants - nav aprēķināta nomas maksa, bet tā ir aizvietota ar īpašuma un zemes nodokli un amortizācijas atskaitījumiem;

14.pants - nav veikta nomas izsole vai aizklātu piedāvājumu konkurss.

4. Valstij ir nodarīti zaudējumi, slēdzot valsts uzņēmumam neizdevīgus nomas līgumus, nepamatoti samazinot nomas maksu, pārdodot uzņēmējsabiedrībām pamatlīdzekļus par pazeminātu vērtību un iegūtos līdzekļus izmantojot neatbilstoši likuma prasībām.

5. Valsts firma "Zemgales celtnieks" nav izpildījusi LR MP 12.03.1993. rīkojumu nr.79 un Jelgavas pilsētas tautas deputātu padomes valdes 26.02.1993. lēmumu nr.99 par firmai piederošās dzīvojamās mājas Pasta ielā 45 ar bilances vērtību rbļ.428 392 nodošanu pašvaldībai. Firma pašvaldībai nodevusi tikai daļu no objekta - 15 dzīvokļus, bet veikala telpas un garāžas paturējusi sev.

6. Jelgavas tiesu izpildītāja kantora darbinieki, pildot Latvijas Saimnieciskās tiesas spriedumu saskaņā ar izpildu rakstiem nr.4716/10 un nr.2977/5, ir aprakstījuši v/u "Zemgales celtnieks" nekustamo īpašumu (ražošanas ēku  Elejā un veikala telpas ar garāžu 2 automašīnām Jelgavā, Pasta ielā 45) un, veicot pārdošanu izsolē, pārkāpuši LR CPK un Tieslielu ministrijas 01.07.1993. instrukcijas "Par pagaidu instrukciju tiesu spriedumu izpildīšanai" normas:

6.1. nebija ievērots izsoles izsludināšanas termiņš;

6.2. sludinājums nesaturēja informāciju par pārdodamajiem objektiem;

6.3. netika veikta izsoles dalībnieku reģistrācija un nodrošinājuma summas iemaksa;

6.4. izsolē piedalījušās personas nebija devušas parakstu, ka viņām nav šķēršļu, kuru dēļ viņas nevarētu iegādāties nekustamo īpašumu:
— tādēļ ir pamats izsoli uzskatīt par spēkā neesošu.

7. Valsts firmas "Zemgales celtnieks" pārvaldnieka vietnieks A.Pokšāns, pārkāpjot likuma "Par valsts uzņēmumu" 17.panta prasības no 16.07.1993. līdz 01.11.1993.,
vienlaicīgi ir vadījis arī uzņēmējsabiedrības SIA "ALAZ" un SIA "EKC" un šai laikā slēdzis savstarpējus nomas līgumus.

Nolēma:

1. Atzīt, ka pārbaudē atklātie likumu un tiesību aktu pārkāpumi atspoguļoti pareizi un apstiprināt 1996.gada 29.aprīļa revīzijas aktu un 1996.gada 9.jūlija papildinājumu aktam.

2. Pārbaudes materiālus un kolēģijas lēmumu iesniegt LR Ģenerālprokuratūrai privatizējamā uzņēmuma "Zemgales celtnieks" vadības darbības likumības izvērtēšanai.

3. VAS "Privatizācijas aģentūrai" nodrošināt valstij nodarīto zaudējumu ieskaitīšanu valsts budžetā.

4. Tieslietu ministrijai veikt dienesta izmeklēšanu Jelgavas tiesu izpildītāju kantorī un noteikt tā darbinieku nelikumīgās rīcības atbildības pakāpi. Par izmeklēšanas rezultātiem ziņot Valsts kontrolei.

5. Nosūtīt kolēģijas lēmumu LR Ministru kabinetam, VAS "Privatizācijas aģentūra" un LR Tieslietu ministrijai un LR Finansu ministrijai.

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, iesniedzot sūdzību VK Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likuma "Par Valsts kontroli" 20.pantu.

Kolēģijas priekšsēdētāja: E.Bernāne

Kolēģijas locekli: J.Āboliņš, Dz.Levrence, A Svirido

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!