• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tirdzniecības automātiem un to ieņēmumu skaitītājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.1997., Nr. 180/181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208490-par-tirdzniecibas-automatiem-un-to-ienemumu-skaititajiem

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kvalitātes balva - arī Latvijas uzņēmumiem

Vēl šajā numurā

11.07.1997., Nr. 180/181

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 319

Pieņemts: 10.07.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmuma dienesta rīkojums Nr.319

Rīgā 1997.gada 10.jūlijā

Par tirdzniecības automātiem un to ieņēmumu skaitītājiem

1. Saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994.gada 14.jūnija noteikumu nr.117 "Par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un sistēmām":

1.1. 4.3.punktu - apstiprinu Noteikumus par prasībām, kādām jāatbilst Latvijas Republikā izmantojamajiem tirdzniecības automātiem un to ieņēmumu skaitītājiem;

1.2. 4.5.punktu -pilnvaroju Latvijas Nacionālo standartizācijas un metroloģijas centru veikt tirdzniecības automātu ieņēmumu skaitītāju ekspertīzi.

2. Saskaņā ar savstarpējo vienošanos tirdzniecības automātu un citu koplietošanas ierīču ieņēmumu skaitītāju elektrodrošuma un elektromagnētiskās savietojamības atbilstību Eiropas Savienības direktīvu prasībām (73/23/CEE, 89/336/CEE) nosaka Latvijas Nacionālais standartizācijas un metroloģijas centrs.

3. Rīkojums stājas spēkā nākošajā dienā pēc tā publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

Pielikumā: Noteikumi uz 4 lapām.

Ģenerāldirektora v.i. V.Gromule

Noteikumi par prasībām, kādām jāatbilst Latvijas Republikā izmantojamajiem tirdzniecības automātiem un to ieņēmumu skaitītājiem

Apstiprināti ar Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora v.i.
1997.gada 10.jūlija rīkojumu Nr.319

Izdoti saskaņā ar MK 1994.gada 14.jūnija noteikumu nr.117 "Par nodokļu un
citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un sistēmām"4.3.punktu

Prasības, kādām jāatbilst tirdzniecības automātiem

1. Tirdzniecības automāta lietotājs ir tā juridiskā persona, kura gūst ieņēmumus, izmantojot tirdzniecības automātus.

2. Katram tirdzniecības automātam jābūt apkalpojošā servisdienesta izsniegtai tehniskajai pasei ar tajā ierakstītiem nedzēšamās elektroniskās atmiņas "Grand Total" rādītājiem un atzīmei par ieņēmumu skaitītāja noplombēšanu, kā arī Latvijas Nacionālajā standartizācijas un metroloģijas centrā noplombētām mērierīcēm, ja tādas ir tirdzniecības automāta konstrukcijā.

3. Tirdzniecības automāta tehniskā pase jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgajā teritoriālajā iestādē pēc automāta lietotāja juridiskās adreses. Reģistrācija jānodrošina 3 darbdienu laikā pēc tehniskās pases saņemšanas.

4. Tirdzniecības automāts var izdrukāt vai neizdrukāt čeku.

5. Tirdzniecības automātam jābūt ar ražotāja (izgatavotāja) numerāciju.

Prasības, kādām jāatbilst tirdzniecības automātu ieņēmumu skaitītājiem

6. Tirdzniecības automātiem jābūt aprīkotiem ar šādām prasībām atbilstošiem monētu uztvērējiem.

6.1. Monētu uztvērējam jāidentificē Latvijas monētas un jāatšķir tās no citu valstu monētām, kā arī no surogātiem. Identificējamo monētu komplektu nosaka automāta ražotājs vai lietotājs.

6.2. Monētu uztvērēja konstrukcijai jānodrošina iespēja lietotājam (bet ne pircējam) tajā ievadīt pārdodamo preču cenas. Preču cenām jāsaglabājas atmiņā, ja ir atslēgta elektropadeve, ne mazāk kā 30 dienas.

6.3. Monētu uztvērēja summārajā atmiņā jāparedz ne mazāk kā 5 vietas cipariem latu apzīmēšanai un 2-santīmiem.

6.4. Monētu uztvērējam jābūt monētu atdošanas taustiņam, kuru nospiežot, pircējs var saņemt atpakaļ iemestās monētas, ja prece netiek izsniegta. Monētu atdošanas funkcijai jādarbojas arī tad, ja ir atslēgta elektropadeve.

7. Tirdzniecības automātu monētu skaitītāju konstrukcijai jānodrošina iespēja:

7.1. monētu uztvērējiem darboties ar vienu vai vairākiem monētu nomināliem.

7.1.1. Ja monētu uztvērējs darbojas ar vienu nominālu, tad pārdoto preču daudzums var tikt uzskaitīts gabalos. Ja pārdoto preču daudzums tiek uzskaitīts gabalos, tad aizliegts mainīt nominālu bez saskaņošanas ar attiecīgo Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālo iestādi.

7.1.2. Darbojoties ar vairākiem nomināliem, tirdzniecības automāti var būt aprīkoti ar mehānismu, kas izsniedz naudas pārpalikumu, vai bez tā. Šādiem tirdzniecības automātiem obligāti jābūt aprīkotiem ar displeju -indikatoru, kurš uzrāda monētu uztvērējā ievadīto naudas summu un pārpalikumu (ja tāds ir), kurš tiek izsniegts pircējam pēc preces iegādes. Ja tirdzniecības automāts nevar izsniegt naudas pārpalikumu (nav attiecīgo monētu), tad prece netiek izsniegta un pircējs var saņemt ievadīto naudas summu, nospiežot monētu atdošanas taustiņu;

7.2. pēc kontrolējošās iestādes darbinieka, kurš veic pārbaudi, pieprasījuma nedzēšamās elektroniskās atmiņas datus operatīvi izvadīt uz displeja un/vai printera;

7.3. bloķēt tirdzniecības automāta darbu, ja tiek mēģināts atslēgt nedzēšamo elektronisko atmiņu (Grand Total).

8. Nedzēšamā elektroniskā atmiņa.

8.1. Tirdzniecības automāta nedzēšamo elektronisko atmiņu ieslēdz servisdienesta darbinieki brīdī, kad lietotājs uzsāk tirdzniecības aparāta ekspluatāciju. Nepieciešamības gadījumā, piemēram, remonta dēļ, monētu uztvērēju ar nedzēšamo elektronisko atmiņu drīkst nomainīt tikai Latvijas Nacionālā standartizācijas un metroloģijas centra, Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgās teritoriālās iestādes un servisdienesta pārstāvju, kā arī tirdzniecības automāta īpašnieka klātbūtnē.

8.2. Ja monētu skaitītāja rādītāji pāriet uz "0" (pēc Ls 99999,99), tad par to jāziņo Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgajai teritoriālajai iestādei.

8.3. Tirdzniecības automāta nedzēšamajā elektroniskajā atmiņā jāieraksta:

- kopējais pārdoto vienību skaits, ja tirdzniecības automāts darbojas ar vienu nominālu;

- kopējais ieņēmums latos, ja tirdzniecības automāts darbojas ar vairākiem nomināliem;

- kopējais ieņēmums latos par katru preču veidu, ja tiek pārdotas dažādas preces.

9. Datu saglabāšana.

9.1. Tirdzniecības automātā jābūt paredzētai speciālai procedūrai datu saglabāšanas kontrolei nedzēšamajā elektroniskajā atmiņā, katrā automāta ieslēgšanas reizē pēc strāvas sprieguma avārijas krituma.

9.2. Tirdzniecības automāta ieņēmumu skaitītāja konfigurācijā jāparedz noplombēšanas vietas, kuras izslēdz jebkādu iespēju nepiederošām personām iejaukties tirdzniecības automāta mehānisma darbībā. Noplombēšanas shēmai jāizslēdz iespēja noņemt nedzēšamās elektroniskās atmiņas bloku vai jebkuru citu bloku bez plombu bojāšanas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!