• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2010., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208508

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.04.2010., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godājamie žurnālisti! Laiks mums ir ierobežots, tāpēc esam atvērti jūsu jautājumiem.

Jautājums: Tā kā sestdien tuvojas tāds pozitīvs un priecīgs notikums kā Lielā talka, tad, prezidenta kungs, jautājums jums: kā jūs pats esat iecerējis talkot, un kāds būtu jūsu novēlējums talciniekiem?

V.Zatlers: Es talkošu Skrīveros, Daugavmalas sakopšanas talkā. Šī man būs jau trešā Lielā talka, kuras patrons esmu. Domāju, ka visiem iedzīvotājiem tā būs skaista, ceru, saulaina diena, kurā mēs ar lielu gandarījumu redzēsim, cik daudz varam paveikt vienas dienas laikā savas vides sakārtošanai. Vai tā būtu pilsēta, vai tie būtu lauki, vai tie būtu meži, vai tie būtu kādi seni parki vai dižkoki – tam nav būtiskas nozīmes. Būtiski ir tas, ka mēs darām savu Latvijas vidi labāku, skaistāku un tīrāku.

Jautājums: Prezidenta kungs, kā jūs vērtējat valdības veidošanas procesu un to, ka visi ministri vēl nav atrasti?

V.Zatlers: Es jums atgādināšu, ka valdība mums bija izveidota jau pagājušajā gadā, bet jūs droši vien domājat vakanto ministru posteņu aizpildīšanu. Protams, šis ir ļoti svarīgs process. Vēlreiz uzsvēršu, ka ļoti būtiska ir ministru kandidātu profesionalitāte, jo viņiem būs jāstrādā tikai piecus mēnešus un mazākuma valdībā. Tas ir process, kam jāpieiet ļoti rūpīgi. Katrā ziņā atcerēsimies Satversmi – valdību veido Ministru prezidents un viņa aicināti ministri.

Jautājums: Vai jūs šodien pārrunājāt arī ārlietu ministra amata kandidātus, un vai jūs esat kādam devis savu piekrišanu?

V.Zatlers: Protams, realizējot Latvijas ārpolitiku, ir ļoti būtiski, ka ir Saeimas ievēlēts ārlietu ministrs, kurš pārstāv Latvijas valsti, ne tikai ministra vietas izpildītājs. Un arī šis process ir procesā. Kā redzat, nav vienkārši. Kandidātu ir daudz, bet līdz balsojumam Saeimā valdība vēl nav nonākusi.

Jautājums: Vai jūs varētu atbalstīt Aivi Roni ārlietu ministra amatā? Vai taisnība, ka Razāna kungs atteicās it kā ģimenes apstākļu dēļ, tādēļ ka nesaņēma atbalstu Rīgas pilī?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Es varu teikt tikai pozitīvus vārdus gan par Aivi Roni, gan par Andri Razānu. Abi ir diplomāti. Diplomāti ar stāžu Ārlietu ministrijā gan vēstnieku posteņos, gan konkrēti Aivis Ronis ir vienīgais Baltijas pārstāvis NATO Stratēģiskās koncepcijas izstrādāšanas grupā, kura ir veiksmīgi beigusi darbu, un ir sagatavots 70 lapu dokuments. Tātad pārstāvējis ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas intereses šajā grupā. Tikpat labi es varu izteikties arī par Andri Razānu, ar kuru personīgi kontaktējot gan kā vēstnieku, gan ministrijas darbinieku, varu teikt tikai visus tos labākos vārdus. Daudziem mūsu diplomātiem ir ļoti labas autobiogrāfijas, darba karjera un darba pieredze. Grūti būtu izcelt, kurš ir pats labākais un kurš varbūt ne tik labs.

Jautājums: Bet jums tas būs jādara, būs jāakceptē, kurš ir labākais.

V.Zatlers: Atgādināšu vēlreiz Satversmi – Ministru prezidenta aicināts ministrs, kuru apstiprina Saeima. Protams, šajā situācijā, kad valdībai ir mazākums Saeimā, katra ministra kandidatūra prasa vairāk laika gan saskaņošanai, gan arī pozitīva balsojuma nodrošināšanai.

Jautājums: Prezidenta kungs, kāds ir bijis jūsu nodoms, šodien uz Rīgas pili aicinot Augstākās tiesas priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču, un kā jūs sapratāt Bičkoviča rakstiski pausto, ka līdz 11.maijam jaunu kandidātu uz ģenerālprokurora amatu nevirzīs, kas sakrīt ar dienu, kas ir Maizīša pēdējā darba diena?

V.Zatlers: Pirms dažām minūtēm es saņēmu, un droši vien arī Bičkoviča kungs saņēma, Latvijas prokuroru atklātu vēstuli, kur ir vairāk nekā 40 lapaspuses ar parakstiem. Valsts nevar palikt bez ģenerālprokurora. Šeit ir jābūt skaidram lēmumam. Bet es neko negribētu komentēt pirms savas sarunas ar Bičkoviča kungu, kas notiks pēc stundas.

Jautājums: Bet jūsu nodoms, aicinot viņu šodien uz pili?

V.Zatlers: Uzzināt pilnīgi viņa viedokli, kā viņš redz šo procesu turpmāk.

Jautājums: Kas bija pausts prokuroru atbalsta vēstulē?

V.Zatlers: Vēstule ir saņemta Rīgas pilī pirms dažām minūtēm. Tā ir atklāta vēstule, tāpēc, domāju, gan pilns teksts, gan arī visu to cilvēku paraksti, kas ir šajā vēstulē, jums būs pieejami.

Jautājums: Bet līdz šim no Bičkoviča teiktā, es gribu saprast, vai jūs sapratāt, ka Maizīša kandidatūru viņš apsver vairs neizvirzīt, vai tā jūs to neuztvērāt?

V.Zatlers: Es vēlreiz atkārtošu – mana pirmā tikšanās ar Bičkoviču būs šodien pulksten vienos. Līdz šim viņa viedokli man nav bijis iespējams uzzināt.

Jautājums: Tad var teikt, ka jūs gribat saprast, vai viņš varētu virzīt Maizīti vēlreiz?

V.Zatlers: Es gribētu saprast, cik jums ir jautājumu.

Jautājums: Bet jūs neatbildējāt.

V.Zatlers: Ļoti skaidri atbildēju. Nebūs nekādu komentāru, kamēr nebūs bijusi saruna ar Bičkoviča kungu personīgi, kas sāksies pēc stundas.

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 21.aprīlī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!