• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 22.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2010., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208594

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem

Vēl šajā numurā

23.04.2010., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 22.aprīlī

FM: Par kārtību, kādā atlīdzina ar komandējumiem saistītos izdevumus

22.aprīlī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem (mācību, darba un dienesta) saistītie izdevumi.

Noteikumu projektā pēc būtības ir saglabātas līdzšinējās atlīdzināmo komandējuma, darba braucienu izdevumu normas un dienas naudas apmērs, kā arī šo izdevumu atlīdzināšanas kārtība. Taču noteikumu projektā atsevišķā nodaļā ir īpaši izdalīti darba braucieni.

No 2011.gada 1.janvāra darba braucienu ietvaros paredzēts ierobežot papildu izdevumu, kas darba specifikas dēļ rodas darba brauciena laikā, apmēru.

Tāpat noteikumu projekts paredz, ka līdz gada beigām papildu izdevumu, kas darba specifikas dēļ rodas darba brauciena laikā, apmēru darba devējs varēs samazināt līdz noteikumos noteiktajai dienas naudas normai.

MK noteikumu projekta izstrādes nepieciešamību nosaka likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” papildinājums ar punktu, kurā dots deleģējums MK noteikt komandējuma izdevumu kompensācijas normas. Ar noteikumu projektu plānots aizstāt iepriekš spēkā esošos MK 2002.gada 28.maija noteikumus Nr.219 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darbinieku darba braucieniem saistītie izdevumi”.

Noteikumu projektu vēl izskatīs un par tā pieņemšanu lems MK.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

SM: Par kārtību, kādā atļauts veikt komercpārvadājumus ar citu personu īpašumā esošiem transporta līdzekļiem

Lai mazinātu ēnu ekonomikas izplatību valstī, plānots, ka pārvadātājiem, kuri saņēmuši licenci pasažieru pārvadājumiem ar vieglajiem taksometriem, bet tam neizmanto savu transportlīdzekli, ar automašīnas īpašnieku būs jāslēdz nomas līgums.

Tas nozīmē, ja pārvadātājs pasažieru pārvadāšanai ar vieglajiem taksometriem izmanto citu īpašumā esošu transportlīdzekli, viņam ir jāslēdz gan nomas līgums ar transportlīdzekļa īpašnieku, gan darba līgums ar automašīnas vadītāju. Tāpat, veicot pārvadājumus, līgumu kopijām būtu jāatrodas automašīnas salonā. Tas atvieglotu arī nodokļu nomaksas un nodarbinātības kontroli.

To paredz Satiksmes ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos “Kārtība, kādā atļauts veikt pasažieru un kravas komercpārvadājumus ar citu personu īpašumā esošiem transporta līdzekļiem”, ko 22.aprīlī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Par tiem vēl jālemj valdībai.

Pašlaik minētā kārtība attiecas tikai uz pārvadātājiem, kas veic pasažieru pārvadājumus ar autobusu un kravu komercpārvadājumus.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

TM: Par bērna tiesību aizsardzības pret dzimumnoziedzniekiem uzlabošanu

22.aprīlī valsts sekretāru sanāksmē izsludināja grozījumus Bāriņtiesu likumā, kas paredz uzlabot bērna tiesību aizsardzību. Grozījumus izstrādājusi Tieslietu ministrija (TM) sadarbībā ar Iekšlietu un Labklājības ministriju.

Grozījumu mērķis ir nodrošināt bērna tiesību aizsardzību, pasargājot no iespējamiem draudiem, ko var radīt persona, kas atrodas Valsts probācijas dienesta vai Valsts policijas uzraudzībā.

Kā teikts grozījumu projekta anotācijā, pēdējos gados aizvien aktuālāks kļūst jautājums par sabiedrības, jo īpaši nepilngadīgo, aizsardzību pret noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar dzimumneaizskaramību. Tādēļ aktualizējies jautājums par to personu uzraudzības iespējām, kuras izdarījušas noziedzīgos nodarījumus pret tikumību un dzimumneaizskaramību, par šādas uzraudzības pastiprināšanu un citām iespējām kontrolēt dzimumnoziedznieku dzīvesveidu.

Ar grozījumiem plāno noteikt bāriņtiesas kompetenci informēt bērna aizbildni vai vecāku par personu, kas var apdraudēt bērna veselību, dzīvību un pilnvērtīgu attīstību.

Grozījumi noteiks, ka bāriņtiesas, saņemot informāciju no Valsts probācijas dienesta vai Valsts policijas, kas konstatējusi bērna veselības, dzīvības un pilnvērtīgas attīstības iespējamo apdraudējuma faktu, izvērtēs situāciju un nekavējoties informēs vecāku vai aizbildni par personas, ar kuru tai ir kopīga saimniecība, sodāmības faktu, kā arī iespējamo apdraudējumu bērnam.

Līdz ar to tiks nodrošināts nepieciešamais mehānisms un sadarbība ar dažādām institūcijām, lai bāriņtiesa spētu sekmīgi un pilnvērtīgi izvērtēt iespējamos apdraudējuma riskus bērna veselībai, dzīvībai un pilnvērtīgai attīstībai, neaizskarot citu personu tiesības uz privāto dzīvi.

TM, izvērtējot iespēju paredzēt šādu informēšanu un iestādēm noteikto kompetenci, secināja, ka tikai bāriņtiesas ziņā ir bērna tiesību aizsardzība un lēmumu pieņemšana, kas nepieciešama šādu tiesību aizsardzībai. TM pieļāva iespēju šādas informēšanas pienākumu noteikt arī tiesām, tomēr secināja, ka šādā gadījumā, ņemot vērā tiesu noslodzi un citus apstākļus, nebūs iespējams nodrošināt nepieciešamo lēmuma pieņemšanas ātrumu.

Grozījumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Iekšlietu un Labklājības ministrijai, Ģenerālprokuratūrai, Latvijas Pašvaldību savienībai, nodibinājumam “Fonds kopā” un Tiesībsarga birojam.

Grozījumi vēl jāakceptē valdībai un jāpieņem Saeimā.

Tieslietu ministrijas Administratīvais departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!