• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrijas 1994. gada 11. maija nolikums "Nolikums par veterinārmedicīniskās prakses licenču saņemšanas un atņemšanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.1996., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

LATVIJAS BANKAS ZIŅAS

Vēl šajā numurā

29.08.1996., Nr. 145

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Zemkopības ministrija

Veids: nolikums

Pieņemts: 11.05.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nolikums par veterinārmedicīniskās prakses licenču saņemšanas un atņemšanas kārtību

Saskaņots:Valsts veterinārā departamenta
direktors
A.Rimeicāns
1994.gada 11.maijā
Apstiprinu: Latvijas Veterinārārstu  biedrības
priekšsēdētājs 
E.Juitinovičs 
1994.gada 12.maijā

   1.Vispārējie skaidrojumi

1.1. Veterinārmedicīniskā prakse ir profesionāla darbība dzīvnieku veterinārmedicīniskās aprūpes un dzīvnieku produkcijas veterinārsanitārās ekspertīzes jomā, kā arī veterināro zāļu līdzekļu pagatavošana daudzumos, kas nepieciešami pacientu aprūpei. Par veterinārmedicīnisko praksi netiek uzskatīts darbs laboratorijā un veterinārsanitārās ekspertīzes veikšana Valsts veterinārā dienesta sastāvā.

1.2. Saskaņā ar 1992.gada 30.jūnija likumu "Par veterinārmedicīnu" veterinārmedicīnisko praksi var veikt tikai personas, kurām ir attiecīga licence (5.pants). Šo licenču saņemšanas kārtību un kritērijus nosaka Latvijas Veterinārārstu biedrība, saskaņojot ar Valsts veterināro departamentu (6.pants).

1.3. Veterinārmedicīniskās prakses tiesiskos jautājumus nosaka LR likums "Par veterinārmedicīnu". Valsts veterinārā departamenta (VVD) izdotie nolikumi, norādījumi, priekšraksti, kā arī LR likums "Par uzņēmējdarbību", Civillikums, Darba likumu kodekss un likumi par uzņēmējdarbības formām.

1.4. Personām, kas saņēmušas licenci veterinārmedicīniskās prakses veikšanai, ir tiesības, ievērojot 1.3.punktu, veikt veterinārmedicīnisko praksi valsts veterinārmedicīnas iestādēs, dažādos uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), kā arī uzņēmējdarbību (privātpraksi) brīvas un godīgas konkurences apstākļos, reklamēt savus pakalpojumus, vienoties par to cenu, izvēlēties līgumpartnerus u.c. nosacījumus, ja tie nav pretrunā ar spēkā esošo likumdošanu. Atļauts arī dibināt uzņēmējsabiedrības un nodarbināt algotu darbaspēku jebkurā daudzumā likumdošanā noteiktajā kārtībā. Uzņēmēji un uzņēmumā strādājošie slēdz darba koplīgumu darba un sociālo vajadzību nodrošināšanai atbilstoši likumdošanai.

1.5. Personām, kas nodarbojas ar veterinārmedicīnisko praksi uzņēmējdarbības veidā bez profesionālās informācijas, jāsniedz valsts institūcijām informācija, kas nepieciešama nodokļu aprēķināšanai un statistikai.

1.6. Personas, kas veic patstāvīgu veterinārmedicīnisko praksi bez licences, bet uzņēmējdarbības gadījumā arī bez reģistrācijas LR Uzņēmumu reģistrā, ir saucamas pie atbildības pēc LR spēkā esošās likumdošanas. Izņēmums ir neatliekama veterinārmedicīniskā palīdzība, ko bez maksas var sniegt jebkurš veterinārais speciālists.

1.7. Tikai licenci saņēmis veterinārais speciālists tiesīgs lietot personīgo apaļo zīmogu ar licences numuru.

1.8. Izsniegtās licences ir spēkā līdz derīguma termiņa beigām, ja tās netiek atņemtas pārkāpumu dēļ.

2. Licences saņemšanas tiesības

2.1. Licences pretendentam:

- jābūt LR pilsonim, kas pastāvīgi dzīvo Latvijā vai LR pastāvīgajam iedzīvotājam;

- jāpārvalda valsts valoda augstākajā līmenī;

- jāiegūst veterinārārsta kvalifikācija LR (LLU VMF) vai jābūt legalizētam ārzemēs iegūtam diplomam;

- jābūt LVB biedram;

- jāapgūst zināšanas veterinārmedicīnas prakses licencēšanas komisijas noteiktajā apjomā un kārtībā.

2.2. Ja pieprasījums licences saņemšanai tiek iesniegts vairāk nekā trīs mēnešus pēc veterinārārsta diploma iegūšanas LLU VMF vai vairāk nekā 6 mēnešus pēc tā apgūšanas ārzemju augstskolā, nepieciešams:

2.2.1. vismaz 6 mēnešus pēdējā gada laikā nostrādāt veterinārmedicīnisko praksi licencēta veterinārārsta pārraudzībā Latvijā vai legāla veterinārārsta pārraudzībā valstī, kura iekļauta LVB valdes apstiprinātā sarakstā (3.pielikums);

2.2.2. saņemt pozitīvu ieteikuma vēstuli no šā veterinārārsta.

Prakses pārtraukums līdz visu nepieciešamo dokumentu iesniegšanai licencēšanas komisijā nedrīkst pārsniegt 3 mēnešus, ja darbs veikts Latvijā, vai 6 mēnešus, ja tas veikts ārzemēs.

3. Licences pieprasīšana un izsniegšana

3.1. Licences pieprasīšanai nepieciešamie dokumenti (ar * atzīmētie dokumenti ir obligāti visos gadījumos):

* - pieprasījums uz veidlapas (1.pielikums);

* - diploma kopija vai noraksts;

- stažēšanās, kvalifikācijas celšanas pasākumu apliecību kopijas;

- dokumenti (ieteikuma vēstules), kas apliecina veterinārmedicīniskās prakses stāžu un darba sekmes (t.sk. studentiem no ražošanas prakses vadītājiem);

- dokumenti, kas apliecina to veterinārārstu, kas rakstījuši ieteikuma vēstules, legālu un atzīstamu darbību (no veterinārārstu biedrības nodaļām);

- apliecība par profesionālā licencēšanas eksāmena nokārtošanu;

- izziņa par diploma legalizēšanu LR;

- izziņa par valsts valodas prasmi;

- dokumenti, kas apliecina pastāvīgu uzturēšanos Latvijā;

- dokumenti, kas apliecina vārda un/vai uzvārda maiņu;

- dokuments, kas apliecina, ka pieprasījuma iesniedzējs ir LVB biedrs.

3.2. Licences pieprasītājam jāapmaksā izdevumi, kas saistīti ar licencēšanas komisijas darbību, licences izsniegšanu un profesionālā licencēšanas eksāmena rīkošanu. Maksas lielumu, kā arī kontu, kur naudu ieskaitīt, un tās izmantošanu nosaka licencēšanas komisija. Ja pēc komisijas lēmuma licenci neizsniedz, naudu licences pieprasītājam neatgriež.

3.3. Pieprasījums un pārējie dokumenti jāiesniedz (personīgi pa pastu vai ar kurjeru) LVB direktoram, kas tos izskata un 1 mēneša laikā no visu dokumentu iesniegšanas sasauc veterinārmedicīnas prakses licencēšanas komisiju.

Komisijas sēdi protokolē. Komisija lemj par licences izsniegšanas lietderību.

3.4. Ja iesniegtajos dokumentos trūkst ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai, licencēšanas komisijai ir tiesības pieprasīt papildu nepieciešamās ziņas un dokumentus.

3.5. Jebkuram atteikumam izsniegt licenci jābūt rakstiskam un motivētam.

3.6. Licenču noformēšanu un izsniegšanu kopā ar zīmogiem veic LVB direktora nozīmēta persona 2 nedēļu laikā.

3.7. Licenci izsniedz uz pieciem gadiem.

3.8. Licences numurs sastāv no burta "V", kārtas skaitļa un gada pēdējiem diviem cipariem.

3.9. Izsniegtās licences komisija uzskaita īpaši rūpīgas glabāšanas dokumentācijā un kopā ar pieprasījumiem glabā 40 gadus, pēc tam nodod arhīvā.

3.10. Lai uzsāktu veterinārmedicīnas prakses uzņēmējdarbību, jāsaņem licence un uzņēmums vai individuālais darbs jāreģistrē atbilstoši LR likumam "Par LR Uzņēmumu reģistru" un tā grozījumiem un papildinājumiem vai likumam "Par individuālo darbu".

3.11. Par licences saņemšanu un veterinārmedicīniskās prakses uzsākšanu, kā arī par jebkurām izmaiņām šajā sakarā jāinformē attiecīgā rajona (pilsētas) veterinārās pārvaldes priekšnieks.

3.12. Piešķirto licenci var atņemt uz laiku vai pavisam pēc licencēšanas komisijas lēmuma, ja konstatēts kāds no 5.nodaļā norādītajiem iemesliem.

Licences atņemšanas mehānisms aprakstīts 4.pielikumā.

3.13. Licencēšanas komisijas lēmumu par licences neizsniegšanu vai atņemšanu var pārsūdzēt LVB goda tiesā vai tiesā. Pēc LVB goda tiesas lēmuma licencēšanas komisijai atkārtoti jāizskata attiecīgais jautājums. Tiesas lēmums ir galīgs.

4. Licences atjaunošana pēc derīguma termiņa izbeigšanās

4.1. Nepieciešamie dokumenti:

* - pieprasījums uz veidlapas (1.pielikumā);

- stažēšanās vai kvalifikācijas celšanas pasākumu apliecību kopijas;

- ieteikumi no LVB nodaļas; a) uzņēmuma vai individuālā darba reģistrācijas apliecības kopija un izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu maksājumiem;

- apliecinājumi par profesionālā licencēšanas eksāmena nokārtošanu.

4.2. Dokumenti jāiesniedz LVB direktoram, kas tos izskata un 1 mēneša laikā sasauc veterinārmedicīnas prakses licencēšanas komisiju, kura lemj par licences atjaunošanas lietderību;

4.3. Uz šo nodaļu attiecas arī punkti 3.4 - 3.7. un 3.9. - 3.13.

4.4. Licences numurs sastāv no burta "V", tā paša kārtas skaitļa, kas iepriekšējā licencē, un licences atjaunošanas gada pēdējiem diviem cipariem.

5. Licences atņemšanas ierosināšanas iemesli

5.1. LVB licencēšanas komisijai sniegtas ziņas, kas neatbilst īstenībai.

5.2. Pārkāpti spēkā esošie LR likumdošanas akti veterinārmedicīnas jautājumos, arī VVD normatīvie priekšraksti.

5.3. Profesionālos dokumentos apzināti ierakstītas nepatiesas ziņas, sastādīti nepatiesi dokumenti.

5.4. Veikti fiktīvi pierakstījumi oficiālos valsts pārskatos vai iesniegti citi tīši sagrozīti pārskata dati par profesionālo vai finansiālo darbību.

5.5. Doti apzināti nepatiesi eksperta atzinumi (slēdzieni).

5.6. Nelikumīgi saņemta atlīdzība par profesionālo darbību.

5.7. Nolaidības dēļ pieļautas rupjas vai atkārtotas profesionālas kļūdas.

5.8. Regulāri nepaaugstināta kvalifikācija (vismaz reizi gadā jāpiedalās kvalifikācijas celšanas pasākumos, kurus par tādiem uzskata Latvijas Veterinārārstu biedrības profesionālās kvalifikācijas celšanas komisija, jāabonē Latvijas Veterinārārstu biedrības informatīvais biļetens, jāiegādājas profesionālā literatūra) vai nepildītas citas LVB valdes noteiktās profesionālās prasības (5.pielikums).

5.9. Cietsirdīga, nežēlīga izturēšanās pret dzīvniekiem.

5.10. Profesionālā darbība veikta alkoholiska, narkotiska vai toksiska reibuma stāvoklī (izņemot gadījumus, kad sniedz neatliekamu palīdzību pēc dzīvnieku īpašnieku lūguma).

5.11. Profesionālās ētikas neievērošana.

5.12. Nepamatota atteikšanās dalīties savās profesionālās zināšanās un pieredzē ar jaunajiem veterinārārstiem un veterinārmedicīnas profesijas studentiem.

5.13. Licencēšanas īpašnieks nav LVB biedrs vai nav maksājis LVB biedra naudu līdz tekošā gada beigām.

5.14. Vairāk nekā 1 gadu bez īpaši attaisnojošiem iemesliem (slimība, profesionālās mācības, pirmsdzemdības atvaļinājums) nav veikta veterinārmedicīniskā prakse.

5.15. Veterinārmedicīniskajā praksē lietotas LR aizliegtas zāles.

6. Veterinārmedicīniskās prakses licencēšanas komisijas izveidošana

6.1. Komisiju veido LVB valde uz trim gadiem, iekļaujot tajā autoritatīvus, pieredzējušus speciālistus, kas pārzina veterinārmedicīnas tiesiskos, ētiskos, profesionālos jautājumus.

Vienu komisijas locekli iesaka VVD, vienu locekli iesaka LLU VMF, pārējos izvēlas LVB valde. Komisijas sastāvā vēlams iekļaut arī juristu. Komisija izvēl komisijas priekšsēdētāju. Komisiju neveido lielāku par 5-7 cilvēkiem. Tās sastāvu nepieciešamības gadījumā var mainīt pēc LVB valdes lēmuma, saglabājot iepriekš minētās kandidātu proporcijas.

 

1.pielikums

Latvijas Republikas veterinārmedicīnas prakses licencēšanas komisijai
PIEPRASĪJUMS
licences izsniegšanai fiziskajai personai veterinārmedicīniskās prakses veikšanai

1. Iesniedzēja vārds, uzvārds, tēva vārds ________________________________

__________________________________________________________________________

Personas kods ____________________________________________________________

2. Iesniedzēja dzīves vieta (adrese) _____________________________________

__________________________________________________________________________

Telefons/fakss ___________________________________________________________

3. Iesniedzēja izglītība _________________________________________________
                                               (specialitāte, kvalifikācija, diploma nr., kad un
__________________________________________________________________________
                                          kādu mācību iestādi, kursus beidzis)

4. Iesniedzēja darba stāžs attiecīgajā specialitātē ______________________

5. Licences izmaksu apmaksas kvīts _______________________________________
                                                                      (kvīts nr., apmaksas vieta, datums)

Pielikumā:

1. Vetinārmedicīniskās izglītības dokumentu (diploma, specializācijas vai kvalifikācijas apliecību) kopijas.

2. Dokumentu kopija vai izziņa, kas apliecina darba stāžu veterinārmedicīnā.

Pieprasījuma sastādīšanas datums _________________________________________

Pieprasījuma iesniedzēja paraksts ________________________________________

 

2.pielikums

Latvijas Republikas mazais papildinātais ģērbonis

                             Licence ________

Saņēmējs veterinārārsts (-e) _____________________________________________
                                                             (saņēmēja vārds, uzvārds)
Ir speciālists (sertificēts) _____________________________________________
                                                             (specializācija, kvalifikācija)
1. Licences piešķiršanas datums __________________________________________

2. Protokola nr. _________________________________________________________

3. Licences termiņš ______________________________________________________

Veterinārmedicīnas prakses licencēšanas
komisijas priekšsēdētājs

Piezīme: lai uzsāktu uzņēmējdarbību (privātpraksi), uzņēmums jāreģistrē Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

 

3.pielikums

Valstu saraksts, kurās veikto veterinārmedicīnisko praksi atzīst LVB valde

   1. Skandināvijas valstis
   2. Igaunija
   3. Lietuva
   4. Vācija
   5. Francija
   6. Austrija
   7. Šveice
   8. Lielbritānija
   9. Beniluksa valstis
   10. Austrālija
   11. Jaunzēlande
   12. Kanāda
   13. ASV
   14. Izraēla
4.pielikums

Veterinārmedicīniskās prakses licenču atņemšanas mehānisms

 

   1.   Par    pamatu,    lai    tiktu    ierosināta   licences   atņemšana veterinārmedicīnas prakses veikšanai, var būt:
   1) likumīgā  spēkā  stājies LR Tautas tiesas spriedums krimināllietā vai civillietā  vai  valsts  institūcijas  lēmums,  kurai  ir  tiesības  uzlikt administratīvo sodu, ja tas attiecas uz veterinārārsta profesionālo darbu;
   2) fiziskas  vai  juridiskas  personas iesniegums  ar  norādītu licences atņemšanas pamatojumu;
   3)  publikācija   masu   informācijas   līdzekļos   (televīzijā,  radio, laikrakstos u.tml.).
   2. Licences  atņemšanas  lietu  izskata  LVB  licencēšanas komisija savā sēdē, ja tajā piedalās sastāva locekļu vairākums.
   3. Licencēšanas  komisija  izvērtē  pierādījumus vispusīgi un objektīvi, vadoties no  LR  likumiem,  citiem normatīviem aktiem, profesionālās ētikas kodeksa un savas iekšējās pārliecības.
   4. Lietu izskata 30 dienu laikā no dienas, kad saņemts kāds no pamatiem, kas kalpo lietas uzsākšanai.
   5. Personām,  kurām  jāpiedalās licences atņemšanas lietā, ar pavēsti ne vēlāk kā 7 dienas pirms sēdes paziņo par sēdes laiku un vietu.
   6. Nepieciešamības  gadījumos  lietai  nozīmīgu  apstākļu noskaidrošanai licencēšanas komisija  var  nozīmēt  ekspertus,  kuriem  norāda, par kādiem
jautājumiem  nepieciešams  eksperta  atzinums.  Eksperta  atzinumu  novērtē
licencēšanas komisija, bet tas nav tai obligāti saistošs.
   7. Lietu izskata atbildētāja klātbūtnē.
   Atbildētāja nepamatotas  neierašanās  gadījumā licencēšanas komisija var lietu izskatīt bez viņa klātbūtnes.
   8. Licencēšanas  komisijas  sēdē  tiek rakstīts protokols, kuru paraksta sēdes priekšsēdētājs un sekretārs.
   9. Izskatījusi  lietu,  licencēšanas  komisija pieņem pamatotu lēmumu ar komisijas locekļu, kas piedalās sēdē, balsu vairākumu.
   Izskatījusi lietu,  licencēšanas  komisija  uzliek  sodu vai arī izbeidz lietvedību sakarā  ar  iesniegumu  tā  nepamatotības  dēļ  vai  pierādījumu
trūkuma dēļ.  Lēmums  tiek  sastādīts  3  eksemplāros,  kuriem  ir  vienāds juridisks spēks  (oriģināls  un  divas  kopijas).  Oriģināls  glabājas LVB, reģistrēts ar  savu  kārtas  numuru. Oriģināla bojā iešanas gadījumā tas ir
aizvietojams ar  kādu  no kopijām. Lēmumu paziņo sēdes laikā un to izsniedz vai nosūta  ar  pastu  ieinteresētajām  personām  7  dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas.
   10.  Licencēšanas  komisijai  lēmums  licences  atņemšanas  gadījumā  ir jāpaziņo  rakstiski   iesniedzējam,   LVB   attiecīgajai   nodaļai,  rajona
veterinārajai pārvaldei un LR VVD. Nepieciešamības gadījumā lēmums var tikt paziņots masu  informācijas līdzekļos. Licences atņemšanu uz vietas realizē
rajona, veterinārās pārvaldes priekšnieks, kuram tiek nosūtīta licencēšanas komisijas lēmuma  pirmā  kopija,  kas  kalpo kā juridiski tiesiskais pamats
licences atņemšanai atbildētājam.
   Licencēšanas komisijas  lēmuma  otrā  kopija tiek nosūtīta atbildētājam, kuram sava  licence  kopā ar zīmogu nekavējoties jānodod rajona veterinārās
pārvaldes priekšniekam, sastādot par to Licences nodošanas aktu.
   Rajona veterinārās  pārvaldes  priekšnieks  licenci kopā ar zīmogu nodod LVB, kur  par  licences  nodošanu  tiek izdarīts atsevišķs ieraksts atņemto licenču uzskaites žurnālā.
   11. Izdevumus,  kas  radušies  sakarā  ar  licencēšanas  komisijas darbu licences atņemšanas lietā, sedz no LVB valdes līdzekļiem.
5.pielikums

Pasākumi, kurus LVB uzskata par profesionālās kvalifikācijas celšanu

1. Profesionālās, zinātniskās, praktiskās literatūras - grāmatu, žurnālu iegāde, pasūtīšana un studēšana, tai skaitā LVB izdevumu pasūtīšana.

2. Piedalīšanās LVB, VVD, VMF, LLVZPI organizētajos kursos, semināros, konferencēs, ja to organizācijā tiek izmantota apliecība par piedalīšanos, un vismaz mēnesi pirms pasākuma informē LVB.

3. Stažēšanās pēc LVB valdes ieteiktiem veterinārārstiem ar pozitīvu savas darbības novērtējumu.

4. VMF studentu praktikantu kvalificēta vadīšana mācību un ražošanas praksēs.

5. Stažēšanās ārzemēs pie praktizējošiem veterinārārstiem ar pozitīvu savas darbības novērtējumu.

6. Kvalifikācijas celšana Latvijas un ārzemju veterinārmedicīnas augstskolās un zinātniskās pētniecības iestādēs, LR Veterinārmedicīnas diagnostikas centrā un citur, lai iegūtu sertifikātu kādā veterinārmedicīnas nozarē, respektīvi specializācijā.

7. Publicēts zinātniski praktisks raksts grāmata Latvijas vai ārzemju profesionālos izdevumos.

8. Referāta nolasīšana par veterinārmedicīnas jautājumiem profesionālā saietā Latvijā vai ārzemēs.

9. Veterinārmedicīnas maģistra (mastera), zinātņu doktora, habilitēta doktora (PhD) grāda iegūšana Latvijā vai ārzemēs.

VETERINĀRMEDICĪNISKĀS PRAKSES LICENCĒŠANAS TEHNISKĀ NORISE UN
UZRAUDZĪBA, PIENĀKUMU SADALE

1. Pieteikumu pieņemšana - nodrošina LVB direktors:

a) pārskata vai ir visi dokumenti (lielos vilcienos);

b) uz iesnieguma uzliek ienākšanas datumu;

c) saņemtos dokumentus ieliek mapītē (nekavējoši).

2. Dokumentu pārbaude - nodrošina LVB direktors:

a) sašķiro dokumentus, kas attiecas uz licences piešķiršanu, un tādus, kas attiecas uz licences atņemšanu;

b) dokumentu ienākšanas kārtībā tos caurskata un sagatavo sarakstu, kurā fiksē svarīgākās ziņas par katru licences pretendentu un atsevišķu sarakstu par ierosinājumiem atņemt licenci;

c) ja izrādās, ka trūkst vēl kādas ziņas vai dokumentu, nekavējoši sazvana licences pretendentus (personīgi) un dara tiem zināmu.

3. Licencēšanas komisijas sēdes sasaukšana, vadoties no principa, ka ienākošie dokumenti jāizskata sēdē mēneša laikā - nodrošina LVB direktors:

a) saskaņo ar komisijas locekļiem un eksaminācijas komisijas locekļiem eksāmena un komisijas sēdes laiku (vadoties no tā, cik ilgs laiks tiek dots atbildēšanai) un darba kārtību;

b) saskaņo, kuri komisijas locekļi ieradīsies agrāk eksāmena laikā un kuri uz sēdi, kā arī, kurš pārbaudīs eksāmena rezultātus;

c) saskaņo ziņotāju - katrs komisijas loceklis pēc kārtas, ar kuru vienojas par laiku, kad varēs iepriekš iepazīties ar dokumentiem, lai ziņotu sēdes laikā;

d) informē par darba kārtību;

e) paziņo licences pretendentiem, licenču atņemšanas ierosinātājiem un veterinārajiem speciālistiem, par kuriem ierosināta licences atņemšana, par vietu un laiku, kur jāierodas.

4. Protokolēšana - nodrošina LVB direktors:

a) obligāti fiksējot lēmumus;

b) vajadzības gadījumā lietojot diktofonu;

c) savācot parakstus no sēdes locekļiem;

d) protokola numerācijā norādot numuru tekošajā gadā un gada pēdējos divus ciparus;

e) iešuj vākos ar nosaukumu "Licencēšanas komisija".

5. Protokola izrakstu sagatavošanu nodrošina LVB direktors nedēļas laikā pēc sēdes:

a) sagatavo izrakstu;

b) saskaņo ar komisijas sekretāru, kurš to paraksta;

c) nodod publicēšanai IB un vajadzības gadījumā nosūta ieinteresētām personām;

d) licences atņemšanas gadījumā protokola izrakstus nosūta gan personai, kurai tā atņemta, gan rajona veterinārās pārvaldes priekšniekam;

e) izrakstu iešūšana vākos "Licencēšanas komisija".

6. Licenču sagatavošanu nodrošina LVB direktors divu nedēļu laikā pēc sēdes:

a) ziņu ievadīšana skaitļotājā;

b) licenču izdrukāšana;

c) licenču nogādāšana komisijas priekšsēdētājam parakstīšanai;

d) izsniegto licenču saraksta izdrukāšana no skaitļotāja, atrādīšana komisijas sekretāram un iešūšana vākos "Licenču saraksti".

7. Zīmogu sagatavošanu nodrošina LVB direktors divu nedēļu laikā pēc sēdes:

a) vārda noskaidrošana, kvalifikācija, zīmogu pasūtīšana un nepieciešamības gadījumā papildu naudas iekasēšana no licences pretendenta;

b) saraksta izdrukāšana no skaitļotāja zīmogu pasūtīšanai;

c) zīmogu pasūtīšana un saņemšana.

8. Sagatavoto licenču un zīmogu nodošana licences pretendentiem (vai to pilnvarotām personām) pret parakstu (nekavējoši).

9. Ziņu ievadīšana skaitļotājā par licenču anulēšanu, brīdinājumiem, citiem licencēšanas komisijas lēmumiem, kvalifikāciju celšanu u.c.

10. Licencēšanas komisijas lietvedības kārtošana šādos vākos un attiecīga konfidenciāla glabāšana:

a) saņemtie dokumenti;

b) dokumenti licencēšanas komisijas sēdei;

c) dokumenti ziņu ievadīšanai skaitļotājā;

d) personīgie dokumenti (atsevišķi vāki uz katru alfabēta burtu);

e) iepriekšējie vāki ar personīgajiem dokumentiem pa rajoniem, jāliek arhīvā ilgstošai glabāšanai;

f) "Licencēšanas komisija" (glabāšanai seifā);

g) anulētās licences (ar visiem personīgiem dokumentiem, iesniegumiem, paskaidrojumiem, licences nr. pieaugošā kārtībā);

h) dažādi citi ienākošie dokumenti, kas adresēti licencēšanas komisijai (par kvalifikāciju celšanu, ieteikumiem, izteiktiem brīdinājumiem u.c.);

i) licenču saraksti ar parakstiem par saņemšanu.

11. Skaitļotājsistēmas uzturēšana kārtībā un darbināšana - nodrošina LVB direktors:

a) regulāra ziņu ievadīšana;

b) vienu reizi ceturksnī saraksta izdrukāšana un nodošana licencēšanas komisijai apspriešanai;

c) ikgadēja statistikas publicēšana IB;

d) sistēmas pilnveidošana ar programmētāju palīdzību, saskaņojot ar Dr.G.Mičuli.

12. Licencēto speciālistu pārskatīšana vienu reizi gadā, lai konstatētu vai tiek pildītas pavēļu prasības (LVB biedrs, kvalifikāciju celšana, praktizēšana saskaņā ar nolikumu) un priekšlikumu sagatavošana licences anulēšanai vai brīdinājumu izteikšanai, nodrošina LVB direktors.

13. Licencēšanas procedūras un komisijas lēmumu juridiskā uzraudzība - LVB jurists.

PAPILDINĀJUMI NOLIKUMAM PAR VETERINĀRMEDICĪNISKĀS PRAKSES
LICENČU SAŅEMŠANAS UN ATŅEMŠANAS KĀRTĪBU

1. Licences derīguma termiņš ir pieci gadi, tā ir derīga līdz derīguma termiņa pēdējā gada beigām.

2. Licence pēc derīguma termiņa izbeigšanās tiek atjaunota bez licencēšanas eksāmena kārtošanas, ja izpildīti sekojoši priekšnosacījumi:

- nomaksāta LVB biedru maksa;

- nodarbojas ar veterinārmedicīnisko praksi;

- ne mazāk kā reizi gadā cēlis kvalifikāciju veterinārmedicīnā;

- nav bijis sodīts.

3. Lai atjaunotu licenci, jāiesniedz LVB sekojoši dokumenti:

- iesniegums par licences atjaunošanu;

- dokumenti, kas apliecina nepārtrauktu darba stāžu veterinārmedicīnā pēdējā gada laikā visu gadu (izziņa no finansu inspekcijas);

- dokumenti, kas apliecina kvalifikācijas celšanu pēdējo 5 gadu laikā;

- jānomaksā maksa par licenci, tās lielumu nosaka licencēšanas komisija.

4. Veterinārārsti, kuri nav izpildījuši 3.punkta prasības, kārto licencēšanas eksāmenu.

5. Sākot ar 1997.gadu pēc LLU VMF absolvēšanas, pretendēt uz licenci var tikai tad, ja pēc absolvēšanas ne mazāk kā 1 gads ir nostrādāts veterinārmedicīniskajā praksē licencēta veterinārārsta vadībā.

Licencēšanas eksāmens

1. Eksāmens notiek trīs reizes gadā. Datumu izziņo LVB valde tekošā gada janvārī.

2. 160 jautājumi eksāmenā.

3. 70% jautājumu jāatjauno katrā eksāmenā.

4. Nedēļu pirms eksāmena LVB rīko apmācības kursus, kur nolasa lekcijas par eksāmenā esošajām tēmām. To dara jautājumu autori vai attiecīgajās profesionālajās apvienībās apstiprināti lektori.

Eksāmena kursi licenču pretendentiem ir bezmaksas, pārējiem interesentiem par samaksu.

Jautājumu sagatavošana

1. Autors iesniedz jautājumus, norādot literatūras avotu, lapaspusi.

2. Eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs veic jautājumu atlasi un nodrošina to rediģēšanu.

3. Pēc rediģēšanas ar jautājumiem vēlreiz iepazīstas autors un tikai pēc autora piekrišanas tos var izmantot eksāmenā.

4. Par jautājumu pareizību atbild autors.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!