• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par iespējamiem valsts budžeta deficīta pieauguma riskiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.2010., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas tautsaimniecības atveseļošanas pasākumiem

Vēl šajā numurā

27.04.2010., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par iespējamiem valsts budžeta deficīta pieauguma riskiem

22.aprīlī finanšu ministrs Einars Repše informēja Ministru prezidentu par iespējamiem valsts budžeta deficīta pieauguma riskiem. Finanšu ministrijas aprēķinātie papildu valsts budžeta izdevumi, kas jau skaidri ir zināmi kā šā gada izdevumi, bet nebija paredzēti 2010.gada budžeta likumā un plānotajā deficīta apjomā, ir vairāk nekā 200 miljoni latu.

Finanšu ministrs E.Repše atkārtoti uzsvēra: “Ir nepieciešama vēl stingrāka disciplīna turpmākai budžeta deficīta ierobežošanai, pievēršot sevišķu uzmanību tai un neatbalstot normatīvo aktu projektus, kuru īstenošana radīs negatīvu fiskālo ietekmi 2010.gadā, kā arī turpmākajos gados.”

Saskaņā ar likumā “Par valsts budžetu 2010.gadam” paredzētajiem nosacījumiem pašlaik valsts konsolidētā budžeta izdevumu plāns jau palielināts par 216,8 miljoniem latu uz deficīta pieauguma rēķina. No tā 184,6 miljoni latu ir papildu izdevumi ieturēto pensiju atmaksai saskaņā ar Satversmes tiesas lēmumu, 12,3 miljoni latu kompensācijām pašvaldībām saskaņā ar likumu par neiekasēto iedzīvotāju ienākuma nodokli, kā arī 19,9 miljoni latu no ārvalstu finanšu palīdzības un iestāžu pašu ieņēmumu (maksas pakalpojumu) atlikuma kontos uz 2010.gada sākumu novirzīšanai izdevumu segšanai. Papildus tiek prognozēts arī valsts konsolidētā budžeta deficīta pieaugums 22,9 miljonu latu apmērā, lai nodrošinātu ST sprieduma par izdienas pensiju atmaksu izpildei nepieciešamo finansējumu 5,5 miljonu latu apmērā, kā arī 17,4 miljonu latu Sociālās drošības tīkla papildu izdevumiem.

Ministrs arī informēja, ka pastāv iespējami valsts budžeta ieņēmumu neizpildes riski, jo līdz šim Saeimā jau ir iniciēti vairāki nodokļu politikas pasākumi, kuri rada nodokļu ieņēmumu neizpildes risku 2010.gadā un samazina 2011.gadā plānotos ieņēmumus.

Tāpēc visu minēto faktoru ietekmes rezultātā, iespējams, ka valsts konsolidētā budžeta deficīta līmenis (pēc naudas plūsmas) bīstami strauji tuvojas Saprašanās memorandā un Nodomu vēstulē noteiktajai robežai.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!