• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par akcīzes nodokļa atmaksu lauksaimniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2010., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208999

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta komitejas sēdē: 2010.gada 26.aprīlī

Vēl šajā numurā

29.04.2010., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par akcīzes nodokļa atmaksu lauksaimniekiem

“Šā gada pirmajā pusgadā Valsts ieņēmumu dienests lauksaimniekiem atmaksās akcīzes nodokli par 50 vai arī mazāk litriem iegādātās dīzeļdegvielas par katru lauksaimniecībā izmantojamas zemes hektāru,” uzsver Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāre Dace Lucaua, atbildot uz izskanējušajām zemnieku bažām par to, ka vairākas degvielas uzpildes stacijas lauksaimniekiem pieprasa pirmajā pusgadā dīzeļdegvielu 50 litru uz hektāra apjomā iegādāties obligāti.

“Dīzeļdegvielu lauksaimnieki var iegādāties arī mazākā apjomā, nav obligāts nosacījums iegādāties 50 litrus uz hektāru. Arī šajā gadījumā akcīzes nodoklis tiks atmaksāts,” skaidro D.Lucaua.

Saskaņā ar likumu “Par akcīzes nodokli” vienā kalendāra gadā rēķina 100 litrus, ar nosacījumu, ka pirmajā pusgadā ne vairāk kā 50 litrus dīzeļdegvielas (gāzeļļas) un dīzeļdegvielas (gāzeļļas), kurai saskaņā ar šā likuma nosacījumiem ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela par katru īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošu lauksaimniecībā izmantotās zemes hektāru.

Līdz 2010.gada 30.jūnijam darbojas līdzšinējā akcīzes nodokļa atmaksas sistēma. Lai gan vienā kalendāra gadā apmaksai rēķina 100 litrus dīzeļdegvielas uz hektāru, taču darbojas nosacījums, ka pirmajā pusgadā atmaksā akcīzes nodokli par ne vairāk kā 50 litriem dīzeļdegvielas par katru īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošu lauksaimniecībā izmantotās zemes hektāru. Akcīzes nodokļa atmaksu administrē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Lai pilnībā nodrošinātu akcīzes nodokļa atmaksu par 1.pusgadā iegādāto dīzeļdegvielu, tad par dīzeļdegvielu, kas 2010.gadā iegādāta līdz 30.jūnijam un par kuru veikta arī samaksa kārtējā gadā, līdz 2010.gada 15.jūlijam jāiesniedz pieprasījums par nodokļa atmaksu. Valsts ieņēmumu dienests veiks šo akcīzes nodokļa atmaksu līdz 2010.gada 15.augustam. 

Savukārt no 2010.gada 1.jūlija sāks darboties jauna sistēma, kas paredz, ka kalendārais gads tiks aizstāts ar saimniecisko gadu, kas ilgst no kārtējā gada 1.jūlija līdz nākamā gada 30.jūnijam, kur vienā saimnieciskajā gadā rēķina 100 litru dīzeļdegvielas par katru pretendenta atbalstam deklarēto hektāru. Šo sistēmu administrēs Lauku atbalsta dienests.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!