• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apmeklējot mežsaimniecības un kokrūpniecības uzņēmumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2010., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209001

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Vēl šajā numurā

29.04.2010., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apmeklējot mežsaimniecības un kokrūpniecības uzņēmumus

27.aprīlī, viesojoties vairākos uzņēmumos, Valsts prezidents Valdis Zatlers iepazinās ar valsts otrās nozīmīgākās rūpniecības nozares – mežsaimniecības un kokrūpniecības – aktualitātēm.

Valsts prezidents vizītes laikā uzsvēra, ka tieši nepārtraukta ražošanas procesa uzlabošana, sekošana jaunākajām tehnoloģiskajām inovācijām un radošums koksnes produktu ražošanā ļauj šai nozarei būt tik nozīmīgai Latvijas ekonomikā. Valsts prezidents piebilda: “Mežs dod ražu, un tā bagātības ir pareizi jānovāc un pēc iespējas veiksmīgāk jāizmanto.” Viņš atzīmēja, ka nepieciešama tieši sabiedrības izglītošana par efektīvu Latvijas lielākās bagātības izmantošanu, pievēršoties šo resursu pilnīgas izmantošanas iespējām dažādu produktu ražošanā. Turklāt V.Zatlers norādīja uz šīs nozares īpašo priekšrocību, salīdzinot ar citām nozarēm Latvijā, “tā ir uz eksportu vērsta industrija”.

No rīta, apmeklējot Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūtu Jelgavā, prezidents iepazinās ar nozares darbības jaunākajiem rādītājiem un mežsaimniecības ilgtspējīgas attīstības jautājumiem, kā arī ar pievienotās vērtības ķēdi meža nozarē. Sarunas laikā galvenā uzmanība pievērsta jautājumiem par koksnes produktu eksporta potenciāla kāpināšanu un ilgtermiņa plānošanas nepieciešamību īpaši šajā nozarē.

Viesojoties uzņēmumā SIA “EIBE-L”, V.Zatlers iepazinās ar masīva priedes koka mēbeļu ražošanas procesu. Savukārt SIA “Amber wood” viņš apskatīja Latvijas oša un ozola izejmateriālu cēlkoka grīdu ražošanas pilnu procesu, atzinīgi novērtējot ražotāja iespējas radīt tik augstvērtīgu un eksportspējīgu produktu.

Valsts prezidentam bija iespēja arī redzēt meža nozares izejvielu ieguves procesu. AS “Latvijas valsts meži” Misas iecirknī pēc mežizstrādes procesa vērošanas viņš uzsvēra: “Mežkopība dod labumu ilgtermiņā, un mežs ir mūsu kopīgā dabas bagātība, bet tas, vai šī dabas bagātība nesīs mums zināmu daļu no labklājības, ir atkarīgs no tā, cik meistarīgi un gudri šī bagātība tiks apsaimniekota.”

Vēlāk Valsts prezidents apmeklēja SIA “Bolderaja Ltd”, kas jau vairāk nekā 35 gadus nodarbojas ar koksnes produktu ražošanu un šobrīd ir viens no lielākajiem koksnes pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs, un AS “Latvijas finieris” rūpnīcu “Lignums”, izzinot kokrūpniecības produktu ražošanas procesu.

Pērn meža nozare veidoja aptuveni 7% no valsts iekšzemes kopprodukta. Tajā un ar to saistītajās nozarēs ir nodarbināti vairāk nekā 80 000 Latvijas iedzīvotāju, un tā sniedz nozīmīgu ieguldījumu Latvijas eksportā, t.i., ap 27% no kopējiem eksporta ienākumiem, pateicoties pasaules mēroga tendencei arvien plašāk izmantot ilgtspējīgus resursus.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!