• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidenta biedrs - atklājot Jūdaikas studiju centru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.1999., Nr. 15/16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta biedrs - atklājot Jūdaikas studiju centru (turpinājums)

Vēl šajā numurā

20.01.1999., Nr. 15/16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidenta biedrs

— atklājot Jūdaikas studiju centru:

Ministru prezidenta biedra Eiropas Savienības lietās, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Guntara Krasta uzruna Latvijas Universitātes Jūdaikas studiju centra svinīgajā atklāšanā 1999.gada 19.janvārī

Man ir patiess gandarījums piedalīties Latvijas Universitātes Jūdaikas studiju centra atklāšanā.

Ebreju kultūra ir viena no vissenākajām līdz mūsdienām pastāvošajām kultūrām. Tās saknes sniedzas gadu tūkstošos. Tā būtiski ietekmējusi visas pasaules kultūras attīstību gan tieši, gan arī ar kristietības starpniecību, kurai svētie raksti ir Bībele.

Tās Vecās derības oriģinālvaloda ir ebreju valoda, un tā daudzos aspektos atspoguļo ebreju tautas vēsturi līdz Romas impērijas laikam.

Ebreju kultūras iespaidi daudzām tautām senajos laikos un arī viduslaikos palīdzēja atbrīvoties no Romas impērijas un Bizantijas impērijas vergu apziņas.

Jauno laiku rītausmā iepazīšanās ar ebreju valodu un kultūru daudziem Eiropas zinātniekiem būtiski paplašināja redzeslauku, palīdzēja attīstīt nacionālās valodas un kultūras, labāk izprast arī citas senās kultūras, arī tās, kas attīstītas sengrieķu un latīņu valodā. Ievērojams notikums Rietumeiropas garīgajā dzīvē bija trilingvisma koledžas nodibināšana Francijā pēc Kārļa Fransuā I rīkojuma 1529. gadā, kur līdzās latīņu valodai sistemātiski apguva arī grieķu un ebreju valodu.

Latvieši jūdaisma kultūru līdz šim iepazinuši galvenokārt ar citu tautu starpniecību. Arī tādā ceļā gūti daudzi iespaidi, kas palīdzēja latviešu valodas kontaktu veidošanu ar citām tautām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!