• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akreditējas Gabonas Republikas vēstnieks (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.1999., Nr. 15/16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20911

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai Eiropa redz un jūt, kāds bijis Latvijas ceļš No brīvības līdz okupācijai - no okupācijas līdz brīvībai

Vēl šajā numurā

20.01.1999., Nr. 15/16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akreditējas Gabonas Republikas vēstnieks

Vakar, 19.janvārī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim pasniedza Gabonas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Bendžamins Leņožo Ndumba (Banjamin Legnongo–Ndumba)

Turpinājums

no 1.lpp.

G2.JPG (17306 BYTES) "Latvijas Vēstnesim"

 

Tieši tas vislabāk sekmētu mūsu tautu savstarpēju iepazīšanos, un šādu vizīšu organizēšana ir pirmais, ko es vēlos panākt savā vēstnieka misijā. Šo vizīšu laikā dažādu jomu eksperti varēs apspriest arī mūsu valstu problēmas un sniegt konkrētas rekomendācijas Latvijas un Gabonas konkrētai sadarbībai ekonomikā, izglītībā un tehnoloģiskajās zinātnēs. Jūs jau zināt, ka Gabona ir nepietiekami apdzīvota valsts — tajā ir tikai 1 miljons 10 tūkstoši iedzīvotāju. Tajā pašā laikā Gabona ir ļoti bagāta ar dabas resursiem — mums ir nafta, mangāna rūda, daudz kokmateriālu. Līdz ar to Gabonai ir ļoti vajadzīgi augsta līmeņa speciālisti, kas nodrošinātu šo dabas resursu izmantošanu. Mums ir vajadzīgas arī augsta līmeņa tehnoloģijas.

— Vai jūs ar to domājat arī sadarbību speciālistu sagatavošanā? Piemēram, Gabonas jauniešu studijas Latvijas augstskolās?

— Tieši tā! Kultūras sadarbības ietvaros Gabonas jaunieši varētu braukt studēt Latvijas augstskolās, apgūstot visdažādākās specialitātes. Arī Gabonā ir divas universitātes, un tajās ir vajadzīgi mācību spēki dažādās nozarēs. Arī šeit mums lieti noderētu Latvijas augstskolu profesoru palīdzība — viņi varētu braukt uz Gabonu nolasīt lekciju kursus mūsu studentiem. Svarīga būtu sadarbība arī zinātniskajā pētniecībā. Gabonai ir ļoti svarīga Latvijas palīdzība visās šajās jomās.

— Vēstnieka kungs, kāds ir jūsu viedoklis par nule notikušo sarunu ar Latvijas Valsts prezidentu?

— Prezidents mani ļoti sirsnīgi uzņēma, un mēs atklāti apspriedām dažādus ceļus, kā labāk attīstīt abpusēji izdevīgu mūsu valstu sadarbību. Es esmu ļoti apmierināts.

— Jūsu rezidence ir Maskavā. Vai tas neapgrūtinās jūsu vēstnieka misijas pildīšanu Latvijā?

— Šodien, modernā transporta apstākļos, attālumi pasaulē ir samazinājušies. Es no Maskavas uz Rīgu lidmašīnā pavadīju tikai pusotru stundu. Tas nebūt nav daudz.

 

Bendžamins Leņožo Ndumba

dzimis 1943. gada 20. oktobrī. 1972. gadā beidzis Marseļas Universitāti, 1979. gadā — Amerikas Venecuēlas universitāti Venecuēlā, iegūstot angļu un spāņu valodu speciālista diplomu. Diplomātisko karjeru Ārlietu ministrijā sācis 1976. gadā, strādājot par Gabonas vēstniecības padomnieku Venecuēlā. 1978.–1979. gadā bijis Gabonas pagaidu pilnvarotais lietvedis Venecuēlā, bet no 1980. līdz 1982. gadam — Gabonas vēstniecības padomnieks Ēģiptē. No 1982. līdz 1984. gadam kultūras jautājumu padomnieks Gabonas vēstniecībā Japānā, bet no 1985. līdz 1990. gadam vēstnieka rangā bijis Āzijas un Klusā okeāna piekrastes valstu departamenta direktors Ārlietu ministrijā. No 1990. līdz 1994. gadam Gabonas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Ķīnas Tautas Republikā un Korejas Tautas Demokrātiskajā Republikā. Kopš 1994. gada ir Gabonas Republikas vēstnieks Krievijas Federācijā. Tagad pārstāv Gabonu arī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Viņa rezidence ir Maskavā. Apbalvots ar vairākiem ordeņiem. Precējies. Brīvajā laikā patīk lasīt lekcijas un nodarboties ar sportu.

 

Gabona

ir neliela Vidusāfrikas valsts. Tās teritorija (267 668 kvadrātkilometri) vairāk nekā četras reizes pārsniedz Latviju, taču Gabonā dzīvo tikai nedaudz vairāk par miljonu cilvēku — 2,5 reizes mazāk nekā mūsu valstī. Līdz ar to Gabonā ir viens no zemākajiem iedzīvotāju blīvuma rādītājiem pasaulē — vidēji 5 cilvēki uz kvadrātkilometru.

Iedzīvotāju sastāva ziņā Gabona ir samērā jauna valsts — 39,2% iedzīvotāju ir jaunāki par 14 gadiem. Tieši puse Gabonas iedzīvotāju dzīvo pilsētās, taču kopš 90. gadu sākuma urbanizācijas process bijis samērā lēns — vidēji par 1,2% gadā.

Valsts nacionālais kopprodukts 90. gadu vidū bija 3959 miljoni ASV dolāru jeb, rēķinot caurmērā uz katru iedzīvotāju, 3086 dolāri.

Gabonas lielākā ārējās tirdzniecības partnere ir Francija ar 30 % no kopējā eksporta un 54% importa apjoma, otrā — ASV attiecīgi ar 26% eksporta un 11% importa kopapjoma.

Izglītībai Gabonas valdība atvēl 2,6% no nacionālā kopprodukta. Gabonā uz katriem 100 000 iedzīvotājiem ir 225 studentes un 525 studenti.

Gabonas Republika ir Apvienoto Nāciju Organizācijas locekle kopš 1969. gada 20. septembra.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Gabonu nodibinātas 1996. gada 31. oktobrī.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!