• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nodokļu ieņēmumiem pirmajā ceturksnī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2010., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209128

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

30.04.2010., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nodokļu ieņēmumiem pirmajā ceturksnī

2010.gada pirmajā ceturksnī Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopumā nodrošinājis 844,6 miljonu latu iekasēšanu un attiecīgā perioda plāns izpildīts par 99,9%.

Valsts pamatbudžetā šā gada pirmajos trīs mēnešos kopā iekasēti 397,2 miljoni latu, nodrošinot valsts pamatbudžeta ieņēmumu plāna izpildi par 103,5%, kas ir par 61,7 miljoniem latu jeb 13,4% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā laika periodā, bet ieņēmumu plāns izpildīts par 103,5%.

Salīdzinot šā gada pirmā ceturkšņa nodokļu ieņēmumu apjomu ar pērnā gada pirmā ceturkšņa ieņēmumu rādītājiem, visās nodokļu ieņēmumu pozīcijās vērojams samazinājums, kas izskaidrojams ar vispārējām tendencēm ekonomikā un tautsaimniecībā salīdzinošajā periodā, proti, tautsaimniecībā un ekonomikā salīdzinošajā periodā vērojama lejupslīde, kas attiecīgi arī ietekmējusi nodokļu ieņēmumu apjomu.

Ieņēmumi no uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) šā gada pirmajā ceturksnī ir 38,5 miljoni latu, kas ir 116,5% no attiecīgā nodokļa ieņēmumu plāna. Pērnā gada pirmajā ceturksnī minētie ieņēmumi bija 80,2 miljoni latu. Iesniegtajās deklarācijās par 2009.gada ienākumiem liecina, ka pagājušajā gadā uzņēmumu peļņa turpināja samazināties, tādēļ samazinājušies arī aprēķinātie UIN avansa maksājumi 2010.gadam, kas attiecīgi ietekmējuši uzņēmumu ienākuma nodokļa apjomu gada pirmajā ceturksnī. Ņemot vērā, ka uzņēmumu peļņa 2009.gadā turpināja samazināties, nodokļu maksātāju avansā samaksātā UIN summa pārsniegusi faktiski maksājamo nodokļa apmēru, līdz ar to uzņēmumi vērsās VID, lūdzot atmaksāt avansā pārmaksāto UIN vai novirzīt to citu maksājumu segšanai.

Tādējādi pirmajā ceturksnī VID uzņēmumiem atmaksājis avansā pārmaksāto uzņēmumu ienākuma nodokli 17,2 miljonu latu apmērā, kas ir divas reizes vairāk nekā pērn tādā pašā laikā.

Pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu plāns šā gada pirmajā ceturksnī izpildīts par 120,4%, nodrošinot 196,1 miljona latu ieņēmumus. Salīdzinot šā gada pirmo ceturksni ar pērnā gada pirmo ceturksni, pievienotās vērtības nodoklis ir iekasēts par 20,5 miljoniem jeb 9,5% mazāk. Pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu samazinājums pret pagājušā gada pirmo ceturksni skaidrojams ar kopējās darījumu vērtības samazinājumu par 20,6% (šā gada pirmajos trijos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu), ko izraisīja gan apgrozījuma lejupslīde ekonomikā, gan patēriņa cenu kritums. Tāpat, samazinoties preču importa apjomam, ir samazinājies arī iekasētais pievienotās vērtības nodoklis, izlaižot preces brīvam apgrozījumam.

Savukārt akcīzes nodoklis šā gada pirmajā ceturksnī iekasēts 106,7 miljonu latu apmērā. Akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns pirmajā ceturksnī izpildīts par 92,4%. Salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, akcīzes nodokļa ieņēmumi samazinājušies par 19,8 miljoniem latu. 2009.gada sākumā realizētais akcīzes nodokļa likmju palielinājums praktiski visām akcīzes precēm un kopējā ekonomisko rādītāju lejupslīde izraisījusi strauju akcīzes preču realizācijas apjomu kritumu, kas joprojām turpina samazināt kopējos akcīzes nodokļa ieņēmumus valsts budžetā. Tā, piemēram, alkoholisko dzērienu realizācijas apjoms šā gada pirmajos divos mēnešos samazinājies par 26%, naftas produkti patēriņam kopumā realizēti par 2% mazāk nekā 2009.gada pirmajos divos mēnešos, savukārt degvielas realizācija mazumtirdzniecībā samazinājusies par 10%, bet brīvā apgrozījumā patēriņam Latvijā nodoto cigarešu apjoms 2010.gada pirmajos divos mēnešos samazinājies par 55%. Lai veicinātu akcīzes nodokļa ieņēmumu plāna izpildi, saskaņā ar valdības uzdevumu izstrādāts Valsts tiesību aizsardzības iestāžu rīcības plāns 2010.gadam, lai aktivizētu cīņu pret cigarešu un alkohola kontrabandu un to nelegālu tirdzniecību Latvijā, un tiek veikti rīcības plānā iekļautie pastiprinātie kontroles pasākumi gan uz Latvijas robežas, gan arī valsts teritorijā, tai skaitā pastiprinot cīņu akcīzes preču kontrabandas jomā.

Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas šā gada pirmajā ceturksnī iekasētas 271 miljona latu apmērā, un attiecīgās pozīcijas ieņēmumu plāns izpildīts par 99,2%, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodoklis pirmajā ceturksnī iekasēts 174,5 miljoni latu, nodrošinot attiecīgā nodokļa ieņēmumu plāna izpildi periodā par 93,9%. Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa apjoma samazinājumu šajā periodā ietekmēja gan darba ņēmēju skaita samazinājums, gan arī darbinieku ienākumu apjoma samazinājums. Pēc VID rīcībā esošās informācijas, 2010.gada februārī darba ņēmēju skaits, par kuriem veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, salīdzinājumā ar 2009.gada februāri, samazinājies par 17,1%, savukārt darbinieku ienākumi saskaņā ar darba devēju iesniegtajiem ziņojumiem 2010.gada februārī, salīdzinot ar 2009.gada februāri, samazinājušies par 26,2%.

Dabas resursu nodoklis šā gada pirmajā ceturksnī iekasēts 1,9 miljonu latu apjomā, un attiecīgā nodokļa ieņēmumu plāns periodā izpildīts par 81%. Salīdzinot ar pērnā gada attiecīgā perioda dabas resursu nodokļa ieņēmumiem, tie samazinājušies par 0,5 miljoniem latu, kas saistīts ar zemāku ekonomisko aktivitāti, līdz ar to samazinājusies ekonomisko procesu izraisītā vides noslodze. Dabas resursu nodokļa ieņēmumu samazinājumu ietekmējis arī pirmo reizi reģistrēto transportlīdzekļu skaita samazinājums – pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem 2010.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, pirmo reizi reģistrēto transportlīdzekļu skaits samazinājies par 12,5%.

VID Komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!