• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas informācija un Eiropas bibliotēka. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.1999., Nr. 15/16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20925

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas nauda Latvijas laukiem

Vēl šajā numurā

20.01.1999., Nr. 15/16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas informācija un Eiropas bibliotēka

Ineta Kivle, Eiropas integrācijas biroja vadītāja, — "Latvijas Vēstnesim"

Eiropas integrācijas biroja bibliotēka (EIB) izveidota 1998.gadā ar PHARE Eiropas integrācijas programmas atbalstu, un tās galvenais uzdevums ir nodrošināt ar informāciju par Eiropas Savienību (grāmatām, periodiku, ES dokumentiem) ikvienu interesentu. Bibliotēka savus fondus nemitīgi atjauno, apzina nenosegtās sfēras, domā par lasītāju darba tālāku pilnveidošanu, konsultējas ar speciālistiem Eiropas Savienības lietās, sadarbojas ar citām bibliotēkām.

Eiropas integrācijas biroja bibliotēka nav vienīgā Rīgā, kur var saņemt vajadzīgo informāciju par Eiropas Savienību, bet no pārējām bibliotēkām un informācijas centriem EIB bibliotēka atšķiras ar to, ka tā ir publiska bibliotēka, kas specializējusies Eiropas Savienības jautājumos. Bez grāmatām un periodikas ir pieejami arī Eiropas Savienības dokumenti, datu bāzes un "Europa" serveris internetā. Pašlaik EIB bibliotēkai ir Latvijā vispilnīgākais grāmatu, periodikas, oficiālo dokumentu, datu bāzu fonds par Eiropas Savienību.

ES oficiālo dokumentu teksti atrodami iespiestā veidā EIB bibliotēkā šādos izdevumos: "Oficiālais Vēstnesis", L un C sērijas, konsolidētie teksti (apvienotā likumdošana) — 200 sējumi, kur katrā sējumā ir viens Eiropas Savienības oficiālais dokuments ar papildinājumiem un grozījumiem 9 dalībvalstu valodās, ziņojumi par tiesā izskatītajām lietām, Eiropas Komisijas dokumenti mikrofilmās.

EIB bibliotēkā ir pieejamas ES datu bāzes, kas satur ES dokumentus no to publicēšanas sākuma, Eiropas dienas biļetenu, bibliogrāfiju par Eiropas Savienību.

Pieprasītākās no tām ir šādas:

JUSTIS/CELEX — populārākais informācijas avots par Eiropas Savienības tiesību aktiem, tajā skaitā arī dibināšanas līgumi, ziņojumi par tiesā izskatītajām lietām, Eiropas Parlamentā izskatītie jautājumi un nozīmīgākie Komisijas dokumenti;

EUROPEAN COMPETITION LAW — ES likumdošana un tiesā izskatītās lietas, kā arī komentāri, kuri formulē konkurences politiku;

AGENCE EUROPE — ES jaunākās ziņas, ES dokumenti, publikācijas par Eiropas Savienību un Eiropas attīstību, Eiropas dienas biļetens;

EUROREF ELLIS PUBLICATIONS — ES juridiskie raksti un komentāri, ES darba dokumenti, Baltā grāmata, Zaļā grāmata.

Ja nepieciešamās informācijas nav ES datu bāzēs (kompaktdiskos), kuru saturu regulāri atjauno ik pēc trim mēnešiem, tad lasītāji var izmantot "Europa" serveri internetā (http://europa.eu.int).

Bibliotēka piedāvā arī interneta adreses par konkrētu ES tēmu.

Vispilnīgāko tematisko informāciju par ES dokumentiem internetā lasītājs var iegūt "Euro Lex" ( Communitatis Europeae Lex ) datu bāzē. Saskaņā ar tematisko klasifikāciju, kuru izmanto "Euro Lex" un "Oficiālā Vēstneša" analītiskā reģistra direktorijā, EIB bibliotēkā klasificē arī savus grāmatu, periodikas, dokumentu fondus.

Šobrīd Eiropas integrācijas biroja mājas lapā (http://www.eib.lv) ir redzams bibliotēkas elektroniskais katalogs, kas dod iespēju lasītājam iepazīties ar EIB bibliotēkas fondu, neapmeklējot pašu bibliotēku.

EIB bibliotēka ir abonējusi daudzus periodiskos izdevumus par Eiropas Savienību.

Ja nepieciešama aktuāla, pēc iespējas jaunāka informācija, tad pieejams "Eiropas Dienas Biļetens", ko izdod Eiropas Komisija katru darba dienu, un bibliotēkā tas ir izlasāms pēc dienas vai divām, nedēļas biļetens "Uniting Europe", kas akcentē Eiropas Savienības paplašināšanās jautājumus un ES integrācijas problēmas. Nedēļas avīze "European Voice" publicē rakstus par Eiropas Savienības problēmām un aktualitātēm, bet aktualitātes par biznesa, uzņēmējdarbības, finansu un sporta jautājumiem Eiropā izlasāmas nedēļas krāsainajā avīzē "The European".

Bibliotēkā ir pieejami arī periodiski izdevumi latviešu valodā par Eiropas Savienību: "Latvija un Eiropas Savienība", "Eiropas Dialogs", "EiroAgroPols" (informatīvs lauksaimniecības biļetens), "Eiroziņas" (Saeimas Eiropas Savienības informācijas centra izdevums).

Eiropas integrācijas birojā no 1998.gada tiek gatavots preses arhīvs par Eiropas Savienību un ar to saistītām tēmām, kurš galvenokārt satur rakstus par Eiropas Savienību latviešu un angļu valodā.

EIB bibliotēkā atrodas grāmatas par Eiropas Savienības izveidošanos, uzbūvi, attīstību, darbību, institūcijām, politiku galvenokārt angļu, kā arī franču, vācu, latviešu valodā. Rokasgrāmatas, uzziņu literatūra, monogrāfijas, rakstu krājumi un pētījumi veltīti gan ES kopumā, gan kādam konkrētam tematam, piemēram, lauksaimniecībai, izglītībai, dabas aizsardzībai, konkurences politikai utt. Tuvāk ar bibliotēkas grāmatu fondu var iepazīties iepriekš minētajā Eiropas integrācijas biroja mājas lapā.

Šobrīd lasītāji visvairāk pieprasa informāciju par ES, kas uzrakstīta vienkāršā, saprotamā valodā, lai ikviens neatkarīgi no izglītības un profesionālās sagatavotības varētu rast atbildi uz savu jautājumu. Angļu valodā šāda informācija atrodama Eiropas Komisijas bezmaksas publikācijās, kuras ir izdotas ar nodomu izskaidrot pamatprincipus par ES institūcijām, politiku, darbības virzieniem. Bezmaksas publikācijas satur konkrētas problēmas īsu, koncentrētu satura izklāstu, un šobrīd tās ir viens no pieprasītākajiem teorētiskajiem avotiem par Eiropas Savienību.

EIB bibliotēka no Oficiālo publikāciju biroja Luksemburgā saņem vairākus desmitus bezmaksas izdevumu, no kuriem populārākie ir sērijas "Europe on the move" izdevumi par dažādām tēmām, kā arī sērijas "Science Research Technology" izdevumi.

EIB bibliotēku apmeklē ļoti dažādi lasītāji, kas atšķiras gan pēc sagatavotības līmeņa, gan arī pēc interesēm. Vienu daļu interesē Eiropas Savienības dokumenti, citus — vispārēja iepazīšanās ar Eiropas Savienību, vēl citus — atbilde uz kādu konkrētu jautājumu. Juristus un valsts institūciju darbiniekus, kuru darbs tieši saistīts ar Eiropas Savienības lietām, visvairāk interesē bibliotēkā pieejamā ES likumdošana un oficiālie dokumenti un zinātniski pētījumi par Eiropas Savienību.

Lai atvieglotu lasītājiem iegūt nepieciešamo informāciju, EIB bibliotēka piedāvā bibliogrāfiski informatīvos pakalpojumus.

Bibliotēkas darbinieki vienmēr laipni palīdzēs atrast Eiropas Savienības dokumentus un tiesu ziņojumus, precizēt un noskaidrot faktus, kas saistīti ar Eiropas Savienību, sameklēt un sakārtot informāciju par noteiktu Eiropas Savienības tēmu, sameklēt materiālus par Latvijas un Eiropas Savienības attiecībām.

Bibliotēkas informatīvajos pakalpojumos ietilpst arī plašas tematiskās uzziņas, kas saistītas ar bibliogrāfisko rādītāju sastādīšanu vai materiālu sagatavošanu kopiju veidā.

Pēc lasītāju pieprasījuma bibliotēkas darbinieki ir iecerējuši gatavot grāmatu un periodikas apskatus par noteiktu Eiropas Savienības tēmu, sniegt informāciju par citām bibliotēkām un dokumentācijas centriem Rīgā, kuros pieejamas grāmatas vai dokumenti par Eiropas Savienību.

EIB bibliotēkas mērķis ir attīstīt un pilnveidot tik kvalitatīvu un plašu informācijas pieejamību, lai EIB bibliotēkā, kas ir specializējusies ES jautājumos, būtu visi Eiropas Savienības oficiālie dokumenti iespiestā veidā, sākot no to izdošanas gada, ES datu bāzes, jaunākās grāmatas un periodikas izdevumi. Tādēļ ir svarīgi sadarboties ar citām bibliotēkām un informācijas centriem, izveidot tīklu starp Latvijā esošajām bibliotēkām, kurās var saņemt informāciju par Eiropas Savienību.

Šobrīd Latvijā ir nepieciešamas zināšanas un izpratne par Eiropas Savienību gan skolēniem un studentiem, gan mācībspēkiem, gan valsts institūcijām, gan nevalstiskām organizācijām, gan ikvienam interesentam individuāli, kura mācības un darbs nav tieši saistīts ar Eiropas Savienības lietām. Ja informācija sabiedrībā ir brīvi pieejama un tā ir pietiekamā daudzumā un kvalitātē, atbilstoša lasītāju sagatavotības līmenim, pieaug zināšanas un sapratne, iespēja karam pašam izvērtēt Latvijas un Eiropas Savienības attiecības. Ja lasītāja iegūtās zināšanas palīdz veidot patstāvīgus spriedumus par to, kas ir Eiropas Savienība un kā tā darbojas, ko Latvija iegūst, izvēlēdamās ceļu uz Eiropas Savienību, tad bibliotēka lasītāju ir nodrošinājusi ar pietiekamu informāciju.

Lasītājam ir svarīgi saņemt pareizu, precīzu un ātru atbildi uz jautājumu. Viņu maz interesē, kur un kā tiek atrasta informācija, kā tā tiek glabāta un kārtota. Bibliotēka atbild gan par lasītāju apkalpošanu, gan arī par visērtāko informācijas glabāšanas un sakārtošanas veidu, kas būtu viegli pieejams lasītājiem un bibliotēkas darbiniekiem.

Viens no kritērijiem labam bibliotēkas darbam ir lasītāju gandarījums — ja lasītājs ir apmierināts, tad bibliotēka strādā labi.

Eiropas integrācijas biroja bibliotēka vienlaikus strādā vairākos virzienos: gan apzina esošo stāvokli bibliotēkas fondos, gan analizē lasītāju pieprasījumu, gan izdevēju piedāvājumu, tajā pašā laikā, saglabājot noteiktu specializāciju Eiropas Savienības jautājumos.

Bibliotēka atrodas Eiropas integrācijas biroja telpās, Rīgā, Basteja bulvārī 24 (4.stāvā), tālr. 7503105, atvērta katru darbdienu: pirmdien no pulksten 13 līdz 17, otrdien no pulksten 13 līdz 17, trešdien no pulksten 13 līdz 17, ceturtdien no pulksten 9 līdz 12, piektdien no pulksten 13 līdz 17.

Papildu informāciju par bibliotēku un tās pakalpojumiem var atrast Eiropas integrācijas biroja mājas lapā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!