• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par noteiktajiem ierobežojumiem aptieku īpašumtiesībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2010., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209334

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Pateicībā finanšu nozares pārstāvjiem par darbu

Vēl šajā numurā

06.05.2010., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par noteiktajiem ierobežojumiem aptieku īpašumtiesībām

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce tikšanās laikā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju un farmācijas uzņēmumu pārstāvjiem 29.aprīlī pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar Farmācijas likumā noteiktajiem ierobežojumiem uz aptieku īpašumtiesībām.

Tikšanās laikā J.Pūce uzsvēra, ka Ekonomikas ministrija atbalsta Latvijas Darba devēju konfederācijas un farmācijas uzņēmumu priekšlikumu atcelt Farmācijas likumā noteiktos ierobežojumus uz aptieku īpašumtiesībām.

“EM atbalsta farmācijas tirgus liberalizāciju un uzskata par nepamatotu normu, ka aptiekas var piederēt tikai farmaceitiem vai pašvaldībai, kā to paredz Farmācijas likums, kas stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī. Šāda nosacījuma stāšanās spēkā negatīvi ietekmēs zāļu mazumtirdzniecības tirgus attīstību, radot nepamatotus šķēršļus konkurencei šajā jomā,” pēc tikšanās EM pozīciju skaidro J.Pūce.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka noteiktais ierobežojums ir pilnīgi pretējs faktiskajai tirgus situācijai farmācijas nozarē, jo daudzu aptieku īpašnieki nav farmaceiti. Uzņēmuma dibināšana un vadīšana ir saistīta ar uzņēmuma darbības stratēģijas un mērķu formulēšanu, darba plānošanu un organizēšanu atbilstoši tirgus situācijai, nevis uzņēmuma dibinātāja personīgu tiešo iesaisti zāļu apritē. Turklāt, ja arī aptiekas īpašnieks nav farmaceits, tad kvalitatīvu pakalpojuma sniegšanu nodrošina aptiekas vadītājs, kam saskaņā ar Farmācijas likumu obligāti jāiegūst farmaceita profesionālās kvalifikācijas sertifikāts.

Farmācijas likuma 36.pantā ietvertais regulējums, kas nosaka, ka aptiekas var piederēt tikai farmaceitiem vai pašvaldībai, tika pieņemts 2001.gadā, un tā spēkā stāšanās ir noteikta 2011.gada 1.janvārī.

Atgādinām, ka jau 2008.gadā Ekonomikas ministrija norādīja Veselības ministrijai, ka tiesību normas, kas nosaka, ka aptiekas drīkst piederēt tikai farmaceitiem un tās atļauts vadīt tikai sertificētiem farmaceitiem vai likumā noteiktajos gadījumos – Latvijas Farmaceitu biedrībā reģistrētiem farmaceita asistentiem –, var būt pretrunā ar Līguma par Eiropas Savienības darbību normām un Eiropas Savienības tiesas praksi, kā arī pauda bažas par šādas normas negatīvo ietekmi uz tiesībām veikt uzņēmējdarbību un konkurences ierobežojumiem.

Saeimas komisijās jau ir notikušas diskusijas par nepieciešamību atcelt normu, kas nosaka, ka kopš nākamā gada janvāra par aptieku īpašniekiem varēs būt tikai personas ar augstāko farmaceitisko izglītību, jo tirgus situācija farmācijas tirgū ir būtiski mainījusies kopš 2001.gada, kad šāda norma tika paredzēta.

Tikšanās EM piedalījās Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle, SIA “Euroaptieka” pārstāve Inga Zemdega-Grāpe, kā arī SIA “Hansa Pharm” pārstāvis Ilgvars Ķipēns.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!