• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES lauksaimniecības komisāra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2010., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209335

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasaules Banka: Par patērētāju aizsardzību finanšu pakalpojumos Latvijā

Vēl šajā numurā

06.05.2010., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES lauksaimniecības komisāra darba vizīti Latvijā

30.aprīlī darba vizītes laikā Latvijā Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dasians Siološs un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs apmeklēja zemnieku saimniecību “Robežnieki”, kas atrodas Svētciemā, Salacgrīvas novadā. Saimniecība nodarbojas ar piena lopkopību, tajā ir 100 govis, no kurām 50 ir slaucamas, apsaimniekoti tiek 350 hektāri zemes. Saimniecības renovācijā izmantots ES finansējums.

“Vēlos iepazīties ar dalībvalstu lauksaimnieku reālo saimniekošanu, patieso situāciju, tālab arī esmu ieradies vizītē Latvijā. Un arī šīs saimniecības apmeklējums man ir pietiekami efektīvs veids, lai saprastu, kādas ir Latvijas lauksaimnieku kopējās problēmas. Un šeit tās es saskatu,” sacīja D.Siološs. Saimniecībā kopā ar komisāru un zemkopības ministru bija ieradušies arī lauksaimnieku organizāciju pārstāvji, kuri vēlējās dzirdēt ES lauksaimniecības komisāra domas par to, kas pēc 2013.gada sagaida Latvijas lauksaimniekus. Tas, ka šis lauksaimniekiem ir ļoti svarīgs jautājums, liecina pašreizējais ES atbalsts, kurš Latvijas zemkopjiem šobrīd ir viszemākais starp pārējām ES dalībvalstīm.

“Arī es uzskatu, ka ir jāatsakās no vēsturiskajiem kritērijiem, pēc kuriem līdz šim ES lauksaimnieki saņem maksājumus. Ne tikai Latvijai, bet arī pārējām dalībvalstīm tas vairs nav pieņemami, kādi kritēriji patlaban nosaka tiešo maksājumu apjomu. Tie ir jāmaina, jāizvirza objektīvāki un saprotamāki nosacījumi. Lauksaimniecības reformas rezultātā mums jāpanāk, lai maksājumu sistēma būtu taisnīgāka un visām dalībvalstīm vienādi objektīva,” uzsvēra ES lauksaimniecības komisārs.

“Tas vairs nav apstrīdams ne ar kādiem argumentiem, ka pašreizējais nevienādais atbalsta apjoms starp dalībvalstīm ir netaisnīgs un diskriminējošs. Tagad mūsu zemniekiem nereti trūkst motivācijas turpmākajam darbam. Latvija šajā jautājumā vienmēr ir paudusi savu nelokāmu pozīciju – atbalsta piešķiršanas nosacījumiem un apjomiem visās ES dalībvalstīs ir jābūt līdzvērtīgiem un adekvātiem atbilstoši ieguldītajam darbam laukos,” sacīja J.Dūklavs.

Šajā tikšanās reizē ES lauksaimniecības komisārs vēl nesniedza atbildi par konkrētiem atbalsta nosacījumiem pēc 2013.gada, jo vēl nav uzklausīts arī pārējo dalībvalstu viedoklis. Tomēr ir sākušās aktīvas diskusijas par šiem jautājumiem, un tā ir iespēja arī Latvijas lauksaimniekiem paust savu viedokli un argumentus, lai reformas rezultātā palielinātos lauksaimnieku konkurētspēja kopējā ES tirgū. ES komisārs aicināja arī Latvijas lauksaimniekus izteikt savas domas un piedalīties publiskajās debatēs, kuras rīko Eiropas Komisija. Viņš informēja, ka līdz 3.jūnijam gaidīs dalībvalstu lauksaimnieku viedokļus, bet pēc tam informēs sabiedrību par šīs diskusijas rezultātiem.

Pēc vizītes Latvijā ES lauksaimniecības komisārs devās pie Igaunijas lauksaimniekiem.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!