• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils pilsētas domes 1997. gada 15. septembra lēmums Nr. 317 "Ventspils brīvostas pārvaldes nolikums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.1997., Nr. 251/252 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209522

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

02.10.1997., Nr. 251/252

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils pilsētas dome

Veids: lēmums

Numurs: 317

Pieņemts: 15.09.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ventspils domes lēmums Nr.317

1997. gada 15. septembrī

Ventspils brīvostas pārvaldes nolikums

Apstiprināts ar Ventspils domes
1997. gada 15. septembra lēmumu Nr.317 (prot. Nr.11, 69.¤)

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Ventspils brīvostas pārvalde ir koleģiāla pašvaldības pārvaldes iestāde, kuru izveido Ventspils pilsētas dome saskaņā ar Latvijas Republikas “Likumu par ostām” un darbojas saskaņā ar minēto likumu, “Ventspils brīvostas likumu”, šo nolikumu, Ventspils pilsētas domes lēmumiem un citiem spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

1.2. Ventspils brīvostas pārvaldei ir juridiskas personas statuss, zīmogs ar Latvijas Republikas mazā papildinātā ģerboņa attēlu, ar ostas nosaukumu latviešu un angļu valodā, konti bankās un patstāvīga bilance.

1.3. Ventspils brīvostas pārvaldes nosaukums latviešu valodā ir “Ventspils brīvostas pārvalde”, angļu valodā “Ventspils free port authority”.

1.4. Ventspils brīvostas pārvaldes juridiskā adrese ir Užavas ielā 8, Ventspils, LV–3601.

1.5. Ventspils brīvostas pārvalde izveidota ar Ventspils pilsētas domes 1994. gada 18. augusta lēmumu Nr.67 kā iestāde “Ventspils ostas pārvalde” un ar 1997. gada 16. jūnija lēmumu Nr. 162 pārdēvēta par “Ventspils brīvostas pārvaldi”.

1.6. Ventspils brīvostas pārvalde sastāv no brīvostas valdes un izpildaparāta.

1.7. Ventspils brīvostas pārvalde ir pašvaldības uzņēmuma “Ventspils ostas administrācija” un iestādes “Ventspils ostas pārvalde” visu tiesību un saistību pārņēmēja.

1.8. Ventspils brīvostas pārvaldes valdījumā atrodas “Likumā par ostām” noteiktajā kārtībā nodotās valsts un pašvaldības īpašumā esošās ostas zemes, ekvatorija, ostas kopējās hidrotehniskās būves, piestātnes, kuģu ceļi atbilstoši “Likuma par ostām” 4. panta 5. punktā noteiktajiem ierobežojumiem, kā arī citi nodotie pamatlīdzekļi un apgrozāmie līdzekļi.

2. Brīvostas pārvalde

2.1. Brīvostas pārvaldes funkcijas ir noteiktas “Likumā par ostām” 7. pantā un “Ventspils brīvostas likumā”.

2.2. Brīvostas pārvalde funkciju izpildes nodrošināšanai ir tiesīga:

2.2.1. savu pilnvaru ietvaros rīkoties ar tās labā nodibinātiem servitūtiem;

2.2.2. brīvostas valdes noteiktajā kārtībā apgrūtināt ar servitūtiem savā labā citām juridiskajām un fiziskajām personām piederošo nekustamo īpašumu;

2.2.3. dot savus ieteikumus brīvostas robežu noteikšanai un to izmaiņām;

2.2.4. dot savus ierosinājumus nekustamā īpašuma atsavināšanai valsts un sabiedriskajām vajadzībām;

2.2.5. celt un uzturēt hidrotehniskās un citas brīvostas pārvaldes darbībai nepieciešamās būves;

2.2.6. veidot un uzturēt brīvostas un ar to saistītās ražošanas infrastruktūru, sadarboties ar pašvaldību brīvostas ārējās infrastruktūras veidošanā un attīstīšanā;

2.2.7. sniegt palīdzību mācību iestādēm un organizācijām, kas nodarbojas ar speciālistu sagatavošanu jūrniecībai un ostu saimniecībai, kā arī jaunatnes audzināšanu;

2.2.8. sniegt palīdzību pašvaldībai ostai nozīmīgas pilsētas infrastruktūras objektu uzturēšanā un attīstīšanā;

2.2.9. popularizēt Ventspils brīvostu;

2.2.10. atbalstīt un sadarboties ar organizācijām, iestādēm un uzņēmējsabiedrībām, kas saistītas ar jūrniecību un Ventspils brīvostu;

2.2.11. iegūt un rīkoties ar īpašumu savas kompetences ietvaros;

2.2.12. dot ieteikumus brīvostas nodevu un tarifu robežlīmeņu “Likumā par ostām” minētajiem pakalpojumiem noteikšanā;

2.2.13. kontrolēt brīvostas noteikumu ievērošanu un brīvostas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbības atbilstību likumiem, Ministru kabineta noteikumiem, “Likumam par ostām”, “Ventspils brīvostas likumam” un noslēgtajiem līgumiem;

2.2.14. kontrolēt ostas teritorijas aizsardzību pret piesārņojumu;

2.2.15. veikt citas darbības, kas nav pretrunā ar spēkā esošajiem likumiem.

3. Brīvostas pārvaldes finansu līdzekļi

3.1. Brīvostas pārvaldes finansu līdzekļus veido:

3.1.1. atskaitījumi no brīvostas nodevām;

3.1.2. zemes nomas maksa;

3.1.3. nomas vai īres maksa par brīvostas pārvaldes valdījumā nodoto īpašuma iznomāšanu vai izīrēšanu;

3.1.4. maksa par brīvostas pārvaldes sniegtajiem pakalpojumiem;

3.1.5. ostu attīstības fonda piešķirtie līdzekļi;

3.1.6. citi ar likumdošanas aktiem neaizliegti finansu līdzekļi.

3.2. Brīvostas pārvaldes finansu līdzekļi izmantojami, ievērojot bezpeļņas organizācijas principus, t.i., brīvostas pārvaldes rīcībā esošos finansu līdzekļus var izmantot tikai ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai, investoru un klientu piesaistei, ostas popularizēšanai.

3.3. Brīvostas pārvalde veido rezerves fondu brīvostas valdes noteiktajā apmērā.

4. Brīvostas valde

4.1. Brīvostas valde ir augstākā brīvostas pārvaldes koleģiāla lēmējinstitūcija, to izveido Ventspils pilsētas dome 10 locekļu sastāvā, un tā darbojas kā koleģiāla pašvaldības lēmējinstitūcija.

4.2. Brīvostas valdes priekšsēdētāju un viņa vietnieku ieceļ Ventspils pilsētas dome.

4.3. Brīvostas valdes pilnvaru laiks ir 5 gadi, pieļaujot atkārtotu iecelšanu.

4.4. Jebkurš valdes loceklis ir tiesīgs atteikties no darba valdē, par to paziņojot rakstiski valdes priekšsēdētājam un valsts pārstāvji — arī attiecīgām ministrijām. Valdes loceklis, kas tādu paziņojumu iesniedzis, pilda valdes locekļa pienākumus pilnā apjomā līdz laikam, kamēr Ventspils pilsētas dome ieceļ citu valdes locekli “Likumā par ostām” noteiktajā kārtībā.

4.5. Valdes locekļu darbs valdē var tikt atalgots no brīvostas pārvaldes līdzekļiem.

4.6. Ventspils brīvostas valdes loceklis nav tiesīgs ieņemt amatu citu ostu, brīvostu vai brīvo ekonomisko zonu valdēs, kā arī ieņemt citu algotu amatu ostu, brīvostu vai brīvo ekonomisko zonu izpildinstitūcijās.

5. Brīvostas valdes reglaments

5.1. Brīvostas valdes sēdes notiek ne retāk kā vienu reizi 3 mēnešos.

5.2. Brīvostas valdes sēde ir tiesīga, ja tajā piedalās ne mazāk kā 7 valdes locekļi. Jebkurā valdes sēdē jāpiedalās priekšsēdētājam vai viņa vietniekam.

5.3. Valdes lēmumi tiek pieņemti ar vienkāršu balsu vairākumu.

5.4. Katrā valdes sēdē tiek apstiprināts iepriekšējās valdes sēdes protokols, apstiprināta nākamās valdes sēdes darba kārtība un tajā izskatāmie jautājumi.

5.5. Valdes lēmumu projektus gatavo izpildaparāta darbinieki, tos vīzē brīvostas pārvaldnieks vai viņa prombūtnes laikā — vietnieks.

5.6. Kārtējās valdes sēdes materiāli iesniedzami valdes locekļiem ne vēlāk kā 5 dienas pirms valdes sēdes.

5.7. Valdes sēdē var tikt izskatīti jautājumi, kas nav iekļauti apstiprinātajā dienas kārtībā, ja tam piekrīt visi klātesošie valdes locekļi un ir sagatavots attiecīgs valdes lēmuma projekts.

5.8. Ārkārtas valdes sēdi var sasaukt valdes priekšsēdētājs, kā arī, ja to pieprasa ne mazāk kā 3 valdes locekļi vai brīvostas pārvaldnieks. Valdes priekšsēdētājam jāsasauc valdes sēde ne vēlāk kā 5 dienas pēc pieprasījuma saņemšanas.

5.9. Valdes lēmumu noraksti 15 dienu laikā pēc valdes sēdes tiek izsniegti izpildaparātam un nosūtīti iestādēm, organizācijām vai uzņēmējsabiedrībām, attiecībā par kurām pieņemts lēmums.

5.10. Valdes sēdes tiek protokolētas. Valdes sēdes protokolu un tās lēmumus paraksta attiecīgās sēdes vadītājs un domes pilnvarota persona. Valdes sēžu protokoli un lēmumu oriģināli glabājas brīvostas pārvaldē. Valdes locekļiem ir tiesības pievienot sēdes protokolam savas atsevišķās domas vai viedokli.

5.11. Neatliekamu jautājumu izlemšanai valde lēmumus var pieņemt aptaujas kārtībā, izsakot savas domas rakstiskā vai mutiskā formā. Šajos gadījumos tiek rakstīts aptaujas protokols, kuru paraksta 5.10. p. minētās personas un kurš apstiprināms nākamajā kārtējā valdes sēdē.

5.12. “Likuma par ostām” 8. panta 5. punktā paredzētajos gadījumos valdes lēmuma projekts, valdes sēdes protokola izraksts 15 dienu laikā pēc valdes sēdes tiek iesniegts LR Satiksmes ministrijai, kura viena mēneša laikā no materiālu saņemšanas dienas paziņo Ventspils brīvostas valdei savu lēmumu.

6. Brīvostas valdes kompetence

6.1. Vienīgi brīvostas valde ir tiesīga:

6.1.1. izskatīt un sniegt atzinumu par Ventspils brīvostas noteikumu projektu;

6.1.2. izskatīt un sniegt atzinumu par Ventspils brīvostas robežu projektu;

6.1.3. saskaņojot ar Ventspils pilsētas ģenerālplānu, sniegt atzinumu Ventspils brīvostas attīstības perspektīvo plānu “Likumā par ostām” noteiktajā kārtībā;

6.1.4. ieteikt brīvostas nodevas un maksimālos tarifu robežlīmeņus pakalpojumiem, ko Ventspils brīvosta sniedz kuģiem, saskaņā ar “Likuma par ostām” 15. panta noteikumiem;

6.1.5. noteikt apsardzes un caurlaižu režīma kārtību Ventspils brīvostā;

6.1.6. apstiprināt brīvostas pārvaldes budžetu katram finansiālajam gadam;

6.1.7. izdarīt izmaiņas kārtējā gada budžetā, apstiprināt un precizēt turpmāko gadu investīciju programmu;

6.1.8. izskatīt iesniegumus un izlemt jautājumus par nekustamā īpašuma nodošanu nomā;

6.1.9. izskatīt uzņēmējsabiedrību iesniegumus par to darbību Ventspils brīvostā brīvās muitas zonas režīmā un izsniegt licences, kā arī uzņēmējsabiedrību iesniegumus par to darbību Ventspils brīvostā;

6.1.10. slēgt līgumus ar uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrībām par valstij un pašvaldībai piederošā un brīvostas pārvaldes valdījumā nodotā nekustamā īpašuma nomu vai īri, to darbību brīvostas teritorijā, izdarīt izmaiņas, papildinājumus noslēgtajos līgumos. Līgumus Ventspils brīvostas vārdā paraksta valdes priekšsēdētājs vai viņa vietnieks.

6.1.11. akceptēt darījumus, ja tā summa pārsniedz Ls 50 000;

6.1.12. apstiprināt pārvaldes izpildaparāta štatu sarakstu;

6.1.13. izskatīt un iesniegt priekšlikumus Latvijas ostu padomei par valsts investīciju piesaistīšanu ostai;

6.1.14. izlemt jautājumus par tādu kredītu ņemšanu, kas pārsniedz 6.11. p. noteiktos apmērus;

6.1.15. sagatavot un iesniegt priekšlikumus Latvijas Ostu padomei par nekustamā īpašuma atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām;

6.1.16. pieņemt rekomendējošus lēmumus par brīvostas pārvaldes valdījumā esošo nekustamo objektu atsavināšanu, nekustamās mantas iegūšanu īpašumā, un saskaņojot ar pašvaldību, komunikāciju un citu brīvostas objektu izbūvi;

6.1.17. izīrēt vai iznomāt brīvostas pārvaldes labā nodibinātos servitūtus uz citām juridiskām un fiziskām personām piederošo brīvostas nekustamā īpašuma objektiem;

6.1.18. atcelt brīvostas pārvaldnieka rīkojumus, kuri ir nelikumīgi vai ir pretrunā ar šo nolikumu un valdes lēmumiem;

6.1.19. ierosināt Ventspils pilsētas domei izdarīt grozījumus brīvostas pārvaldes nolikumā;

6.1.20. apstiprināt brīvostas pārvaldes emblēmu, citu atribūtiku un veidlapas;

6.1.21. izlemt jebkuru citu ar brīvostas darbību saistītu jautājumu, ja tas nav pretrunā ar spēkā esošajiem likumiem un Ministru kabineta noteikumiem.

7. Brīvostas pārvaldnieka tiesības un pienākumi

7.1. Brīvostas pārvaldnieks nodrošina brīvostas pārvaldes funkciju izpildi un vada brīvostas pārvaldes izpildaparātra ikdienas darbu.

Darba līgumu ar brīvostas pārvaldnieku slēdz Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs uz tās lēmuma pamata.

7.2. Brīvostas pārvaldniekam ir pienākums:

7.2.1. organizēt brīvostas pārvaldes valdījumā nodotā valsts un pašvaldību īpašuma apsaimniekošanu atbilstoši kuģošanas drošības prasībām un brīvostas attīstības plānam, un vides aizsardzības prasībām;

7.2.2. nodrošināt brīvostas valdes apstiprinātā budžeta izpildi;

7.2.3. nodrošināt brīvostas nodevu un nomas (īres) maksas iekasēšanu;

7.2.4. atvērt un slēgt kontus bankās;

7.2.5. organizēt brīvostas valdes materiālu sagatavošanu un izsniegšanu;

7.2.6. nodrošināt brīvostas valdes pieņemto lēmumu izpildi;

7.2.7. organizēt ziemas navigāciju brīvostā;

7.2.8. veikt kontroli pār uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbības atbilstību noslēgtajiem līgumiem;

7.2.9. bez īpašas pilnvaras pārstāvēt brīvostas pārvaldi valsts, pašvaldību institūcijās un sabiedriskajās organizācijās;

7.2.10. pieņemt darbā un atbrīvot no darba izpildaparātra darbiniekus, ievērojot šī nolikuma noteikumus, noteikt viņu tiesības un pienākumus, darba samaksu (t.sk.prēmijas), brīvostas valdes noteiktā štata darbinieku skaita un iedalīto līdzekļu ietvaros;

7.2.11. vadīt izpildaparāta darbu, izsniegt savas kompetences ietvaros pilnvaras;

7.2.12. piedalīties brīvostas valdes sēdēs.

7.3. Brīvostas pārvaldniekam ir tiesības:

7.3.1. iepazīties ar brīvostas uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) pārskatiem un ziņojumiem, kas iesniegti LR Valsts ieņēmumu dienestā;

7.3.2. pieprasīt un saņemt no brīvostas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) brīvostas valdes noteiktā apjomā un termiņos informāciju, kas saistīta ar brīvostas nodevām, pakalpojumiem un kravu apjomiem un nomenklatūru;

7.3.3. brīvostas valdes noteiktā budžeta un investīciju programmas ietvaros slēgt darījumus, kuru saumma nepārsniedz Ls 50 000;

7.3.4. pieprasīt ārkārtas brīvostas valdes sasaukšanu;

7.3.5. saņemt atalgojumu un citas garantijas, kas atrunātas darba līgumā, darba koplīgumā un LR DLK;

7.3.6. savas kompetences ietvaros izdot rīkojumus;

7.3.7. piedalīties brīvostas valdes sēdēs;

7.3.8. veikt citus brīvostas valdes noteiktos uzdevumus.

8. Izpildaparāra tiesības un pienākumi

8.1. Brīvostas pārvaldes izpildaparātu veido brīvostas pārvaldnieks atbilstoši valdes apstiprinātajiem štatu sarakstiem.

8.2. Izpildaparāta darbinieku dienesta pienākumi, viņu tiesības un atbildība tiek noteikti darba līgumā, darba koplīgumā saskaņā ar LR DLK.

8.3. Izpildaparāra darbiniekiem ir tiesības saņemt atalgojumu un citas garantijas atbilstoši noslēgtajam darba līgumam, darba koplīgumam un spēkā esošajai likumdošanai.

8.4. Brīvostas valdes locekļiem un izpildaparāta darbiniekiem, pildot dienesta pienākumus, ir tiesības atrasties ar brīvostas darbību saistītos objektos.

9. Brīvostas pārvaldes saimnieciskā darbība un tās revīzija

9.1. Brīvostas pārvalde saimnieciskās darbības uzskaiti veic saskaņā ar LR likumu “Par grāmatvedību” un citiem saistošajiem normatīvajiem aktiem.

10. Brīvostas pārvaldes darbības apturēšana un likvidācija

10.1. Brīvostas pārvaldes darbību var apturēt likumā “Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību” paredzētajos gadījumos un kārtībā.

10.2. Brīvostas pārvaldi likvidē vai reorganizē ar Ventspils pilsētas domes lēmumu likumos noteiktajos gadījumos un kārtībā.

9.09.97.

Brīvostas pārvaldnieks I.Sarmulis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!