• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rezolūcija Par 50.gadadienu, kopš Eiropā beidzies Otrais pasaules karš. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.1995., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209568

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rezolūcija Par Baltijas valstu lauksaimniecības un zvejniecības produkcijas tirdzniecības noteikumu harmonizēšanu

Vēl šajā numurā

26.04.1995., Nr. 64

PAR DOKUMENTU

Veids: starptautisks dokuments

Pieņemts: 22.04.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rezolūcija

Par 50.gadadienu, kopš Eiropā beidzies Otrais pasaules karš


50.gadadiena, kopš Eiropā beidzies Otrais pasaules karš un nodibināta ANO, ir īpaši nozīmīga Igaunijai, Latvijai un Lietuvai.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas parlamentu pārstāvji uzskata par pienākumu savu daudzcietušo tautu vārdā atgādināt visai pasaulei, ka Baltijas valstis bija Tautu savienības dalībvalstis, kuras Otrā pasaules kara laikā zaudēja savu neatkarību. Tās valstis, kas nodibināja Apvienoto Nāciju Organizāciju, gadu desmitiem neiebilda pret šo vardarbības aktu. Mums jāatgādina, ka jau 1940. - 1941.gadā vairāk nekā 100 000 Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji tika deportēti uz Sibīriju. Līdz 1945.gadam Baltijas valstis zaudēja piekto daļu iedzīvotāju.

Tagad Igaunija, Latvija un Lietuva ir atguvušas savu neatkarību un kļuvušas par ANO dalībvalstīm. Tas notika laikā, kad visa pasaule ar lielu apņēmību pārskatīja vēstures gaitu - daudzas tautas atbrīvojās no totalitārisma un sakārtoja savas savstarpējās attiecības. Vācijas un Japānas vadītāju oficiāla atvainošanās tautām, kas cieta no šo valstu rīcības Otrā pasaules kara laikā, bija liels ieguldījums šajā ziņā. Mums ar nožēlu jāatzīst, ka Krievija, būdama Padomju Savienības - Otrā pasaules kara uzvarētājas valsts - tiesību pārņēmēja, to ir izdarījusi tikai daļēji. Tādēļ mēs uzskatām par nepieciešamu vēlreiz atgādināt, ka Staļina un Hitlera 1939.gada 23.augusta vienošanās rezultātā Igaunija, Latvija un Lietuva izzuda no pasaules politiskās kartes. Ja Krievija publiski nosodītu to, ka Padomju Savienība 1940.gadā izdarīja agresiju pret Baltijas valstīm un okupēja šīs valstis, tas lielā mērā uzlabotu attiecības starp Baltijas valstīm un Krieviju.

Okupējušās lielvalsts tiesību pārņēmējas bruņotie spēki atstāja Baltijas valstu teritoriju 1994.gada 31.augustā. Diemžēl, pārkāpjot vienošanos ar Igauniju un Latviju, Krievija ir atstājusi tur tūkstošiem atvaļinātu militārpesonu.

Šo iemeslu dēļ Baltijas asambleja pilnībā atbalsta triju Baltijas valstu prezidentu un Polijas prezidenta lēmumu neapmeklēt svinības sakarā ar 50.gadadienu, kopš PSRS guva uzvaru Eiropā.

Igaunija, Latvija un Lietuva, kas Otrā pasaules karā uz pusgadsimtu zaudēja savu valstisko neatkarību, uzskata par nepieciešamu paziņot, ka 1995.gadam jākļūst par Otrā pasaules kara faktisko beigu gadu: kara uzvarētājiem godīgi jāievēro saistības, ko tie uzņēmušies, un tiem, kas pastrādājuši noziegumus un pieļāvuši netaisnību, ir jāatvainojas saviem upuriem.

Baltijas asamblejas

Prezidija priekšsēdētāja

vietnieks

Arnolds Rītels

Igaunijas Republika

 

Baltijas asamblejas

Prezidija

priekšsēdētājs

Māris Budovskis

Latvijas Republika

 

Baltijas asamblejas
Prezidija priekšsēdētāja

vietnieks

Egidijs Bičkausks
Lietuvas Republika

Rīgā 1995.gada 22.aprīlī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!