• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par enerģētikas tirgus drošības stiprināšanu Baltijas reģionā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2010., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209575

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par budžeta ieņēmumu daļas izpildi aprīlī

Vēl šajā numurā

11.05.2010., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par enerģētikas tirgus drošības stiprināšanu Baltijas reģionā

7.maijā Rīgā notika “ASV–Baltijas reģiona enerģētikas drošības konference”, kurā ASV un Baltijas jūras reģiona valstu augstas amatpersonas un eksperti enerģētikas jomā diskutēja par Baltijas jūras reģionam aktuāliem enerģētikas politikas jautājumiem, īpašu uzmanību pievēršot sadarbības priekšrocībām enerģētikas sektorā ar ASV.

Konference tika rīkota pēc ekonomikas ministra Arta Kampara un ASV īpašā sūtņa Eirāzijā enerģētikas jautājumos Ričarda Morningstara kopīgas iniciatīvas. Pēc konferences ekonomikas ministrs pauda gandarījumu par ASV aktīvo līdzdalību diskusijā par Baltijas jūras reģionam aktuāliem jautājumiem enerģētikas jomā, īpašu pateicību izsakot R.Morningstaram, kas apliecina, ka ASV vienmēr ir bijusi Baltijas valstu stratēģiskais partneris dažādos ekonomisko jautājumos.

Savukārt ASV īpašais sūtnis Eirāzijā enerģētikas jautājumos R.Morningstars uzsvēra, ka ASV atbalsta Baltijas jūras reģiona valstu centienus palielināt enerģijas drošību reģionā, kļūt neatkarīgākām enerģijas resursu piegādē un atbalsta Eiropas Komisijas izstrādātā Baltijas Enerģijas tirgus starpsavienojumu plāna īstenošanu, vienlaikus paužot gatavību savu iespēju robežās palīdzēt šo projektu īstenošanā. Viņš uzsvēra, ka visām Baltijas valstīm ir jāstrādā vienoti kopā, lai sasniegtu izvirzītos mērķus enerģētiskās neatkarības stiprināšanā.

Eiropas Komisijas Enerģētikas ģenerāldirektorāta pārstāvis Haincs Hilbrehts uzsvēra, ka Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojumu plāna mērķis ir sekmēt atvērta un konkurētspējīga elektrības tirgus izveidi Baltijā, elektrības infrastruktūras projektu un jaunu ražošanas jaudu attīstību. Kā Latvijas priekšrocību enerģijas drošības palielināšanā visā reģionā H.Hilbrehts izcēla gāzes krātuvju potenciālu.

Konferencē tika pārrunāti dažādi enerģijas drošības jautājumi, kas jau ilgu laiku ir aktuāli visam Baltijas jūras reģionam, īpaši Baltijas valstīm, iespējamā elektroenerģijas ražošanas jaunu jaudu attīstība reģionā, kā arī Baltijas reģiona attiecības ar enerģijas resursu piegādātājiem, kas atsevišķās jomās joprojām ir monopolstāvoklī (piemēram, gāzes sektorā), kas savukārt neveicina konkurences un līdz ar to enerģijas cenas veidošanos par labu iedzīvotājam. Enerģijas apgādes nodrošināšana ir enerģētikas nozares prioritāte ne tikai Baltijas jūras reģiona valstīs, bet arī Eiropas Savienībā kopumā. Šobrīd ir jāstiprina sadarbība ne tikai Eiropā, bet arī ārpus tās, lai izveidotu ilgtspējīgu, diversificētu un ekonomisku enerģijas piegādes struktūru.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!