• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Darba vizītē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2001., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20958

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Oficiālā vizītē

Vēl šajā numurā

22.05.2001., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Darba vizītē

Valsts prezidente Grieķijā

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, no 19. līdz 21.maijam piedaloties Atēnu forumā Grieķijā, pievērsa dalībnieku uzmanību Latvijas nākotnes izredzēm globālajā konkurencē, akcentējot informācijas tehnoloģiju un demokrātijas stiprināšanas mijiedarbi.

Forumā uzstājoties ar runu, V.Vīķe-Freiberga stāstīja par centieniem, kas pagājušā gadsimta gaitā ieguldīti, lai Latvija kļūtu par neatkarīgu un demokrātisku valsti, atjaunotu tās valstiskumu gadsimta beigās un nostiprinātu demokrātiju šī gadsimta sākumā. Jaunajā pasaulē Latvija nevēlas redzēt atkal jaunus šķēršļus un ar savu attīstību, tostarp informācijas un komunikāciju jomā, Latvija vēlas būt līdzvērtīga partnere, kas globālajā pasaulē palīdzētu mazināt barjeras starp Rietumiem un Austrumiem, starp bagātām un ne tik bagātām, starp attīstītām un mazāk attīstītām valstīm, sacīja prezidente.

Prezidente izvirzīja izglītības nozīmi "jauno tehnoloģiju" attīstībā valstī un reģionā kopumā. Pēc V.Vīķes-Freibergas teiktā, Latvija tuvākajos gados par 20 % vēlas palielināt iespējas datorzinātņu apmācībā, trīskārt palielinot datorspeciālistu skaitu.

Prezidente uzsvēra tautas identitātes kvalitāti kā būtisku priekšnoteikumu valsts konkurencē uz globālās attīstības skatuves. Tikai atceroties savas kultūras, vēstures, garīgā mantojuma saknes, valsts šodien var būt sekmīga, sacīja V.Vīķe-Freiberga. Viņa pauda cerību, ka drīz jebkurā vietā pasaulē cilvēki varēs iepazīties ar datorizētām latviešu tautasdziesmām, dejām, kultūras tradīcijām, savukārt ikvienā Latvijas pusē būs pieejams internets, kurā varēs sekot līdzi pasaules norisēm.

Foruma mērķis bija izvirzīt Eiropu kā dinamisku informācijas tehnoloģiju un komunikāciju reģionu pasaulē. Forumā tika atzīmēts, ka 21.gadsimta sākums straujās infotehnoloģijas jomas izaugsmes dēļ ir iezīmējis revolucionāru demokrātijas attīstību, jo ikvienam ir pieejama informācija, kas līdz šim nebija atklāta. Diskusijas dalībnieki sprieda par līdzsvara nepieciešamību šajā procesā, kas ļautu ieviest jaunas koncepcijas e-komercijā, valdības noteikto nodevu maksājumos u.c., kā arī kontrolētu noziedzības izplatību, tostarp arī bērnu pornogrāfiju.

Atēnu foruma laikā Valsts prezidente tikās ar augstām Grieķijas u.c. valstu amatpersonām un akadēmisko aprindu pārstāvjiem. Sarunās ar Grieķijas parlamenta spīkeru, aizsardzības, transporta un komunikāciju ministriem, V.Vīķe-Freiberga saņēma augstu novērtējumu Latvijas progresam, kas paveikts neatkarības desmit gados, kā arī apliecinājumus par labajām izredzēm Latvijai kļūt par visai dinamisku valsti reģionā. Atēnu mērs, kurš pagājušajā gadā apmeklēja Latviju, pauda atzinību par Rīgas attīstību un tās iespējām nākotnē.

Tiekoties ar EK bijušo vadītāju Žaku Santēru, tika izcelta mazo valstu loma pētniecības jomā. Abas puses bija vienisprātis, ka mazo valstu efektīva sadarbība jaunos pārnacionālos Eiropas pētniecības centros paaugstinātu kontinenta zinātnisko kapacitāti, konkurētspēju globālajos apstākļos, kā arī veicinātu zinātnei atvēlēto resursu koncentrēšanu.

V.Vīķe-Freiberga un Ž.Santērs apspriedās par lēmumu pieņemšanas procesu Eiropas Komisijā. Ž.Santērs dalījās savā pieredzē par sarežģītu jautājumu risināšanu starp ES dalībvalstīm, un abas puses pārrunāja valstu iespējas aizstāvēt savas intereses sarunu gaitā.

22.maijā Valsts prezidentei paredzēta tikšanās ar Grieķijas prezidentu Konstantīnu Stefanopulu.

Valsts prezidenta preses dienest

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!