• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Centrālo padomi un kureliešu kustību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2010., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209624

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta darba vizīti Krievijā

Vēl šajā numurā

11.05.2010., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Centrālo padomi un kureliešu kustību

8.maijā, atklājot Latvijas Centrālajai padomei (LCP) un kureliešu kustībai veltītu konferenci Kara muzejā, aizsardzības ministrs Imants Lieģis uzsvēra LCP darbinieku un kureliešu darbību, Otrā pasaules kara laikā aizstāvot Latvijas intereses, kuras balstījās un Satversmi un no šodienas skatu punkta bija visnotaļ eiropeiskas. “Es vēlos uzsvērt Latvijas Centrālās padomes darbinieku un kureliešu drosmi un ticību Latvijas nākotnei. Šīs īpašības joprojām ir aktuālas arī šodien,” norādīja aizsardzības ministrs.

Konferenci “Virzība uz demokrātisko Eiropu Otrā pasaules kara laikā – Latvijas Centrālā padome un kurelieši” rīkoja aizsardzības ministrs Imants Lieģis un Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere. Viņa uzsvēra, ka kurelieši Otrajā pasaules karā meklēja trešo ceļu, lai īstenotu Latvijas neatkarības ideju. “Ir būtiski skaidrot šos vēsturiskos notikumus arī šodien,” norādīja I.Vaidere.

Kureliešu kustība radās 1944.gada augustā, kad ģenerālis Jānis Kurelis veidoja militāru vienību. Sākotnēji no Rīgas apriņķa aizsargu vienība bija paredzēta frontes aizstāvēšanai un speciāli apmācītu cilvēku grupu nosūtīšanai partizānu darbībai aiz frontes līnijas. Kurelieši nevēlējās karot Vācijas pusē un uzņēma sakarus ar Latvijas Centrālo padomi. 1944.gada novembrī vācu SS un SD vienības arestēja kureliešu vienības komandierus.

Savukārt LCP tika dibināta 1943.gada 13.augustā To izveidoja lielāko pirmskara latviešu politisko partiju pārstāvji. 1944.gada 17.martā sastādītajā LCP Memorandā Latvijas politiskie un kultūras darbinieki deklarēja nepieciešamību nekavējoties atjaunot Latvijas Republikas faktisko suverenitāti un izveidot Latvijas valdību. 1944.gada pavasarī Vācijas drošības iestādes arestēja LCP vadītājus, kuri nonāca Štuthofas koncentrācijas nometnē.

Latvijas Centrālās padomes Memorands, kura oriģināls glabājas Kara muzejā, šā gada martā iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Konferencē ar saviem priekšlasījumiem uzstājās profesors Inesis Feldmanis, vēstures zinātņu doktors Kārlis Kangeris, Latvijas Okupācijas muzeja pētnieks Uldis Neiburgs un citi.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!