• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par ātro IKP novērtējumu un ārējo tirdzniecību pirmajā ceturksnī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2010., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209704

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par sociālās apdrošināšanas sistēmas problēmām un risinājumiem

Vēl šajā numurā

12.05.2010., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par ātro IKP novērtējumu un ārējo tirdzniecību pirmajā ceturksnī

10.maijā Centrālā statistikas pārvalde publicēja divu makroekonomisko rādītāju vērtības, kas lielā mērā norāda uz pašreizējo tautsaimniecības stāvokli – iekšzemes kopprodukta ātro novērtējumu par 2010.gada pirmo ceturksni un ārējās tirdzniecības apmēru par aprīli.

Jau operatīvā mēnešu statistika rūpniecības, mazumtirdzniecības, nodokļu ieņēmumu un ārējās tirdzniecības jomās liecināja par to, ka 2010.gada 1.ceturksnī tautsaimniecības ekonomiskās aktivitātes kritums ir apstājies. Arī Finanšu ministrijas rēķinātais ekonomiskās aktivitātes indekss liecināja, ka valsts ekonomika pamazām atkopjas no recesijas. Šo iemeslu dēļ CSP dati par iekšzemes kopprodukta samazinājumu par 6,0% pret iepriekšējā gada atbilstošo ceturksni (sezonāli neizlīdzināti dati) analītiķu vidū nav pārsteigums. Izlīdzinot sezonāli šos datus, redzams, ka ekonomika 2010.gada 1.ceturksnī pret 2009.gada pēdējo ceturksni palielinājusies par 0,3%, kas ir pirmais ceturkšņa pieaugums pēc astoņiem secīgiem ceturkšņiem ar IKP samazinājumu.

Šie dati ir pirmais nopietnais apstiprinājums tam, ka Latvijas valdības uzņemtais kurss – tautsaimniecības izaugsmes atjaunošana ar eksportu – darbojas. Latvija, veicot sāpīgas un nepopulāras reformas, ir spējusi samazināt vienas vienības darbaspēka izmaksas, kas veicina Latvijas konkurētspējas pieaugumu reģionā. Protams, dati neliecina par to, ka Latvijas tautsaimniecība ir pilnībā pārvarējusi krīzi – tie norāda tikai uz to, ka tā dodas pareizajā virzienā. Papildus tam ir jāatceras, ka bez veiksmīgas pasaules ekonomikas konjunktūras atkopšanās no globālās recesijas nebūtu iespējama arī Latvijas iziešana no krīzes. Tāpat jāņem vērā, ka šis ir tikai CSP ātrais novērtējums, kurš balstās uz daļēji apkopotu informāciju, izmantojot ekonomiskās modelēšanas metodes – pēc mēneša tiks publicēts pilns 2010.gada pirmā ceturkšņa IKP izvērsums.

2010.gada martā, salīdzinot ar 2009.gada martu, eksports pieauga par 19,7%. Gada griezumā pieaugums bijis gandrīz visās nozarēs, izņemot graudaugu kultūru un mēbeļu eksportu.

Martā turpināja būtiski uzlaboties koksnes un tās izstrādājumu eksports, un tā īpatsvars jau sasniedzis piekto daļu no kopējā eksporta. Tāpat lielu kāpumu martā uzrādīja arī minerālproduktu grupa, kurā ietilpst arī elektroenerģijas eksports, jo sakarā ar lielajiem paliem martā bija pieaugusi elektroenerģijas ražošana, tādēļ pārpalikušo elektroenerģiju bija iespējams eksportēt.

Imports pirmo reizi kopš 2008.gada septembra uzrāda kāpumu salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieaugot par 4,8%. Pieaugums vērojams lielākajā daļā importa preču grupu. Daļēji tas ir izskaidrojams ar eksporta atgūšanos, tādējādi eksportētājiem rodas nepieciešamība pēc lielāka izejvielu daudzuma ražošanas kāpināšanai. Tāpat arī, pieprasījumam atjaunojoties, pasaulē vērojams izejvielu cenu pieaugums, kas ne tikai sadārdzina importa preces, kas nepieciešamas ražošanai, bet arī palielina eksporta preču cenas, jo lielāko Latvijas eksporta nozaru, piemēram, koksnes un metāla izstrādājumu, cenas diktē pasaules cenu līmenis.

2010.gads gaidāms labvēlīgs koksnes un tās izstrādājumu ražotājiem un metālapstrādes uzņēmumiem, jo pēc nozares uzņēmumu neoficiāli sniegtās informācijas 2010.gadā palielinās pieprasījums metālapstrādes un kokrūpniecības nozarēs, kas daļai ražotāju ir ļāvis ražošanas apjomu atjaunot pirmskrīzes līmenī.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!