• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par sociālās apdrošināšanas sistēmas problēmām un risinājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2010., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par sadarbību ar Lauksaimniecības kooperatīvu asociāciju

Vēl šajā numurā

12.05.2010., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par sociālās apdrošināšanas sistēmas problēmām un risinājumiem

Lai sagatavotu priekšlikumus sociālās jomas turpmākajai attīstībai, Labklājības ministrijā (LM) 10.maijā notika diskusija par sociālās apdrošināšanas sistēmas īstermiņa un ilgtermiņa problēmām un risinājumiem.

Novērtējot diskusijas nozīmi un apspriesto risinājumu iespējamo lomu valsts līdzsvarotas attīstības kontekstā, labklājības ministra Ulda Auguļa iniciētajā diskusijā piedalījās Saeimā un ārpus tās pārstāvēto frakciju un partiju politiķi – S.Bendrāte (JL), A.Bērziņš (LPP/LC), A.Barča, D.Staķe (LZS), A.Seile (PS), V.Orlovs (SC), J.Sokolovskis (PCTVL), V.A.Krauklis (TP), uzņēmēju kustības “Par labu Latviju “ pārstāve I.Plaude-Rēlingere, sociālie partneri – Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore E.Egle, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs P.Krīgers, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis A.Jaunsleinis, Valsts prezidenta padomniece Z.Kalniņa-Lukaševica, ekonomikas un banku sektora eksperti – M.Kazāks, H.Švarcs, R.Zvirgzdiņa, LB pārstāvis M.Bitāns, akadēmiķi – M.Hazans un E.Voļskis, Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja A.Verze, pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, kā arī Labklājības, Finanšu un Ekonomikas ministriju vadība un speciālisti, u.c.

Ekonomiskās krīzes dēļ samazinās strādājošo skaits un darba ienākumi, līdz ar to samazinās arī ieņēmumi speciālajā budžetā. Turklāt izdevumus speciālajā budžetā ietekmē iepriekšējo gadu straujais algu pieaugums, kā rezultātā palielinās izmaksājamo pensiju un pabalstu apmēri, jaunu pakalpojumu ieviešana esošās sociālo iemaksu likmes ietvaros un augstais bezdarba līmenis.

LM norāda, ka sociālā budžeta uzkrājums strauji samazinās un situācijas uzlabošanās tuvākajos gados nav gaidāma. Nepārskatot speciālā budžeta izdevumus vai nerodot iespējas palielināt speciālā budžeta ieņēmumus, tā uzkrājums daļēji nespēs segt jau 2011.gada pakalpojumu izmaksas.

Turklāt, ņemot vērā iedzīvotāju novecošanos, pieaugs sociāli aizsargājamās sabiedrības daļa, kuras nodrošināšanai būs nepieciešami arvien lielāki līdzekļi. Visu iepriekš minēto faktoru rezultātā sociālās apdrošināšanas budžeta finansiālā stabilitāte ir apdraudēta.

Tāpēc šobrīd LM izstrādā iespējamos situācijas risinājumus un izskata vairākus risinājuma variantus. Tomēr par šiem priekšlikumiem vēl nepieciešamas arī turpmākas diskusijas gan ar nozares, gan Pasaules Bankas ekspertiem, sociālajiem partneriem un politiķiem.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!