• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pašvaldību teritoriālo reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.10.1996., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldību informācija

Vēl šajā numurā

03.10.1996., Nr. 166

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Pašvaldību savienība

Veids: rezolūcija

Pieņemts: 27.09.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas pagastu pašvaldību sapulces rezolūcija

Jaunpilī 1996.gada 27.septembrī

Par Latvijas pašvaldību teritoriālo reformu

Latvijas pagastu padomju priekšsēdētāji, neizslēdzot iespējamību, ka nākotnē varētu būt lietderīgi Latvijā veikt pašvaldību teritoriālo reformu, būtiski samazinot to skaitu,

konstatē:

1. Reformas nepieciešamība šobrīd nav pierādīta.

2. Apspriešanai publicētais reformas koncepcijas projekts nav atzīstams par pamatu reformas gatavošanai būtisku trūkumu dēļ. Tajā vispār nav pateikta reformas būtība – kas uz ko jāreformē, t.i., līdz kādai pakāpei (pašvaldību skaitam, iedzīvotāju skaitam, teritorijas lielumam vai citai pazīmei) pašvaldību apvienošana veicama.

3. Šobrīd Latvijai vajadzīga nevis pašvaldību teritoriālā reforma, bet pašvaldību robežu un teritoriju sakārtošana (optimizēšana) atbilstoši konkrētai ģeogrāfiskai un saimnieciskai situācijai un atbilstoši reģionālai attīstībai.

4. Izvirzītās reformas koncepcijas nepieņemšana nav kavēklis pašvaldību robežu un teritoriju grozīšanai, tai skaitā pašvaldību apvienošanai, gadījumos, kuros grozījumu lietderība ir skaidra un pašvaldībās atzīta.

5. Teritoriālās reformas izvirzīšana šobrīd aktuālas valstiskas problēmas līmenī novirza pašvaldību, valsts iestāžu un sabiedrības uzmanību un darbību no būtiski nozīmīgākiem uzdevumiem – zemes reformas pabeigšanas, uzņēmējdarbības aktivizēšanas, ekonomisko attiecību un likumdošanas sakārtošanas.

Sapulce atzīst par nepieciešamu un iesaka:

1. Vispirms konstitucionāli noteikt pašvaldību vietu un lomu valsts varas un pārvaldes sistēmā. Pamatojoties uz to, noteikt funkciju sadalījumu starp pašvaldībām un centrālo valdību un pašvaldību ilgtermiņa ekonomisko bāzi. Izanalizēt Baltijas jūras valstu pašvaldību struktūru, lielumu un pieredzi. Tikai pēc tam noteikt, vai pašvaldību robežu un teritoriju optimizēšana ir jārealizē kā vienlaidus teritoriālā reforma ar būtisku pašvaldību skaita samazināšanu.

2. Realizējot teritoriālo reformu, kā obligātus priekšnosacījumus:

2.1. izstrādāt metodiku, kas ļautu pašvaldībai novērtēt apvienošanas lietderību katrā konkrētā gadījumā;

2.2. pabeigt attiecīgā teritorijā zemes reformu, t.i., visām zemes platībām ar pašvaldības lēmumu noteikt zemes īpašnieku.

3. Pašvaldību apvienošanu vai robežu grozīšanu veikt tikai brīvprātīgi, pamatojoties uz ieinteresēto padomju (domju) lēmumiem.

4. Valdībai organizēt praktisku un juridisku palīdzību tām pašvaldībām, kuras grib apvienoties vai grozīt robežas, procesa organizēšanā un apvienošanās šķēršļu novēršanā.

5. Vienlaicīgi ar 1.punkta noteikumu izpildi:

5.1. Vides un reģionālās attīstības ministrijai izstrādāt pašvaldību teritoriju optimizēšanas koncepciju un šim nolūkam izveidot jaunu darba grupu, iekļaujot tajā zinātniekus un ne mazāk kā pusi LPS domes apstiprinātus pašvaldību pārstāvjus;

5.2. pašvaldībām pašām veikt izpēti par savu robežu un teritoriju optimizēšanu.

6. Vides un reģionālās attīstības ministrijai realizēt apspriežamās koncepcijas, pārejas noteikumos paredzēto konferenci, iesaistot tās sagatavošanā LPS valdes izvirzītos pārstāvjus.

LPS Pagastu apvienības priekšsēdētājs A.Lielmežs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!