• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ātrgaitas bezvadu interneta pakalpojumu ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2010., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209783

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iespējamo Igaunijas pievienošanos eirozonai 2011.gadā

Vēl šajā numurā

13.05.2010., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ātrgaitas bezvadu interneta pakalpojumu ieviešanu

Eiropas Komisija ir pieņēmusi lēmumu, ar ko izveido saskaņotus tehniskos noteikumus dalībvalstīm par radiofrekvenču piešķiršanu 800 MHz joslā, lai tādējādi sekmētu ātrgaitas bezvadu interneta pakalpojumu ieviešanu, izvairoties no kaitīgiem traucējumiem. Vairākās dalībvalstīs 800 MHz frekvences atbrīvo tā sauktās digitālās dividendes sakarā, kura veidojas, pārejot no analogās uz digitālo televīzijas apraidi.

Ja dalībvalstis vēlas mainīt to, kā frekvences (apraides nolūkos) piešķirtas pašlaik, tām nekavējoties jāīsteno saskaņotie tehniskie noteikumi, kas paredzēti minētajā lēmumā, lai šīs frekvences atbrīvotos bezvadu platjoslas lietojumiem. Obligāta prasība dalībvalstīm – atbrīvot 790–862 MHz joslu elektroniskajiem sakaru pakalpojumiem – ar šāsdienas lēmumu nav izvirzīta. Tomēr Komisija apsver iespēju nākt klajā ar šādu priekšlikumu gaidāmās radiofrekvenču spektra politikas programmas satvarā, kurā tiks ņemti vērā nesen notikušo apspriežu rezultāti šajā jautājumā, kā arī 22., 23.martā notikušais Komisijas un Eiropas Parlamenta organizētais samits par radiofrekvenču spektru.

Digitālās programmas komisāre Nēlī Krūsa šajā sakarā saka: “Šis lēmums sniedz nepieciešamās iestrādes, lai varētu izvērst inovatīvas platjoslas tehnoloģijas un atbildēt uz strauji pieaugošo pieprasījumu pēc bezvadu pakalpojumiem. Es aicinu dalībvalstis darīt visu, kas nepieciešams šā lēmuma īstenošanai, lai Eiropas uzņēmumi un iedzīvotāji varētu gūt visas priekšrocības, ko sniedz pāreja uz digitālo TV.”

Komisija aktīvi atbalsta 790–862 MHz joslas (ko pašlaik izmanto apraidei lielākajā daļā dalībvalstu) izmantošanu elektronisko sakaru pakalpojumiem. Tā vēlas, lai ES dalībvalstis rīkotos bez kavēšanās, jo šāda radiofrekvenču spektra saskaņota pārvaldība varētu ES ekonomikai dot spēcīgu stimulu līdz pat 44 miljardu eiro apmērā un ļautu sasniegt 2020.gadam izvirzītos ES stratēģiskos mērķus, proti, lai visiem Eiropas iedzīvotājiem līdz 2013.gada beigām būtu nodrošināta piekļuve ātrgaitas platjoslas internetam (ar ātrumu, kas pakāpeniski palielinātos, līdz 2020.gadā sasniegtu vismaz 30 Mbts).

Jaunajā Komisijas lēmumā ir teikts, ka visas dalībvalstis, kas nolemj atbrīvot 790–862 MHz radiofrekvenču spektra joslu (tā saukto 800 MHz joslu) pakalpojumiem, kas nav apraides pakalpojumi, jāpiemēro tādi paši saskaņoti noteikumi kā gadījumā, kad attiecīgā josla paredzēta apraidei. Īstenojot šos tehniskos noteikumus, tiks gādāts par to, lai radio sakaru aprīkojumus tādus kā mobilie tālruņi vai bāzes stacijas, kuros izmanto 800 MHz joslu, varētu efektīvi lietot tādiem bezvadu platjoslas tīkliem kā, teiksim, 4. paaudzes mobilajām tehnoloģijām (piemēram, LTE vai Wimax). LTE un Wimax ļauj apstrādāt un pārraidīt daudz lielāku informācijas apjomu par to, ko iespējams apstrādāt un pārraidīt pašlaik un kas savukārt var būt ļoti noderīgi, lai (pēc pieprasījuma) bez pārtraukumiem pārraidītu videostraumējumus uz mobilajiem/viedajiem tālruņiem un citām iekārtām.

Pēc telekomunikāciju nozares ekspertu aplēsēm infrastruktūra mobilā platjoslas pārklājuma nodrošināšanai, izmantojot 800 MHz joslu, būs par aptuveni 70% lētāka, nekā izmantojot radiofrekvences, kuras pašlaik izmanto 3.paaudzes mobilajās tehnoloģijās (UMTS). Tā kā šādu tīklu izvēršana ir saistīta ar mazākām izmaksām, tā piesaistīs lielākus operatoru ieguldījumus, kam savukārt vajadzētu uzlabot bezvadu platjoslas pakalpojumu ģeogrāfisko pārklājumu. Piemērojot šajā lēmumā paredzētos tehniskos noteikumus par frekvenču piešķiršanu, izdosies būtiski palielināt digitālās dividendes potenciālās ekonomiskās priekšrocības un vienlaikus dot jaunu stimulu bezvadu interneta pakalpojumiem.

Vairākumā dalībvalstu 800 MHz joslu līdz šim izmantoja virszemes televīzijas apraidei. Šajā lēmumā izklāstītie jaunie noteikumi paredz nosacījumus, ar kādiem tiks piešķirta aptuveni viena ceturtā daļa to frekvenču, kuras atbrīvosies, kad dalībvalstis īstenos pāreju no analogās uz digitālo apraidi (kas paredzēta līdz 2012. gada beigām). Komisija pašlaik izstrādā radiofrekvenču spektra politikas programmu, kurā tiks ņemti vērā citi digitālās dividendes aspekti un, iespējams, arī tiks noteikts kopīgs termiņš, līdz kuram visām dalībvalstīm būs jāatbrīvo 800 MHz josla.

Pamatinformācija

Pāreju no analogās uz virszemes digitālo televīziju ES dalībvalstīm ir jāpabeidz līdz 2012.gada beigām. Šāds solis iepriekš nepieredzētā mērā atbrīvos radiofrekvenču spektra apjomu, radot tā saukto digitālo dividendi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!