• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par noteikumu "Par kārtību, kādā bankas un brokeru sabiedrības veic starpniekdarbību ar vērtspapīriem, kas nav publiskajā apgrozībā Latvijā" apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2001., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20993

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par labdabīgu konkurenci zāļu apritē

Vēl šajā numurā

22.05.2001., Nr. 78

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Vērtspapīru tirgus komisija

Veids: rīkojums

Numurs: 26

Pieņemts: 16.05.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērtspapīru tirgus komisijas rīkojums Nr.26

Rīgā 2001.gada 16.maijā

Par noteikumu "Par kārtību, kādā bankas un brokeru sabiedrības veic starpniekdarbību ar vērtspapīriem, kas nav publiskajā apgrozībā Latvijā" apstiprināšanu

Pamatojoties uz 1995. gada 24. augusta likuma "Par Vērtspapīru tirgus komisiju" 7. pantu, Ministru kabineta 1997. gada 6. maija noteikumu Nr. 173 "Vērtspapīru tirgus komisijas nolikums" 14. punktu un Vērtspapīru tirgus komisijas Padomes 2001.gada 11.maija sēdes protokola nr. 3/2001 1.punktu, apstiprināt noteikumus "Par kārtību, kādā bankas un brokeru sabiedrības veic starpniekdarbību ar vērtspapīriem, kas nav publiskajā apgrozībā Latvijā".

Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs V. Gustsons

Par kārtību, kādā bankas un brokeru sabiedrības veic starpniekdarbību ar vērtspapīriem, kas nav publiskajā apgrozībā Latvijā

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Noteikumi "Par kārtību, kādā bankas un brokeru sabiedrības veic starpniekdarbību ar vērtspapīriem, kas nav publiskajā apgrozībā Latvijā" (turpmāk — Noteikumi) izdoti saskaņā ar likuma "Par vērtspapīriem" 9.panta otrās daļas 1. un 2.punktu.

1.2. Noteikumi nosaka kārtību, kādā bankas un brokeru sabiedrības, kas saņēmušas licenci starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā apgrozībā (turpmāk — starpnieksabiedrības), veic starpniekdarbību ar vērtspapīriem, kas nav publiskajā apgrozībā Latvijā (turpmāk — nereģistrētiem vērtspapīriem).

1.3. Šo Noteikumu izpratnē lietotie termini un jēdzieni:

1.3.1. Investīciju pakalpojumu sniedzējs — ārvalstu persona, kas ir tiesīga sniegt vienu vai vairākus investīciju pakalpojumus ārvalstī un kuras sniegtos investīciju pakalpojumus izmanto starpnieksabiedrība, lai veiktu starpniekdarbību ar nereģistrētiem vērtspapīriem;

1.3.2. Investīciju pakalpojums:

1.3.2.1. ieguldītāja rīkojumu par darījumiem ar vērtspapīriem pieņemšana un tālāk nodošana izpildei;

1.3.2.2. ieguldītāja rīkojumu par darījumiem ar vērtspapīriem izpilde citādi nekā uz sava rēķina;

1.3.2.3. klienta vērtspapīru individuāla pārvaldīšana saskaņā ar ieguldītāja pilnvarojumu;

1.3.2.4. vērtspapīru un vērtspapīru darījumu norēķinu kontu atvēršana, turēšana un apkalpošana;

1.3.2.5. darījumu ar vērtspapīriem izpilde uz sava rēķina.

2. Starpniekdarbība ar nereģistrētiem vērtspapīriem

2.1. Starpnieksabiedrība darbību ar nereģistrētiem vērtspapīriem veic pati vai izmanto investīciju pakalpojuma sniedzēja vai citas starpnieksabiedrības pakalpojumus.

2.2. Starpnieksabiedrība izstrādā un apstiprina starpnieksabiedrības veikšanas ar nereģistrētiem vērtspapīriem un nereģistrētu vērtspapīru uzskaites un turēšanas noteikumus, kuros ir skaidri noteikta veicamo operāciju būtība, kārtība, uzskaite un kurus iesniedz Finansu un kapitāla tirgus komisijā (turpmāk – Komisijā) saskaņā ar noteikumiem "Par licencēšanas kārtību juridisko personu darbībai vērtspapīru tirgū".

2.3. Starpnieksabiedrība veic starpniekdarbību ar nereģistrētiem vērtspapīriem tikai pēc līguma noslēgšanas ar klientu.

2.4. Noslēdzot līgumu ar klientu, starpnieksabiedrība ievēro Komisijas noteikumos "Par attaisnojuma dokumentiem vērtspapīru darījumu veikšanai" minētās prasības.

Ja starpnieksabiedrība klienta līdzekļus iegulda nereģistrētos vērtspapīros, kurus reģistrē pie investīciju pakalpojuma sniedzēja uz sava vārda, tad līgumā ir jābūt skaidrai norādei, ka klients uzņemas risku gadījumā, ja vērtspapīri starpnieksabiedrībai tiek piespiedu kārtā atsavināti vai kādā citā veidā apgrūtināti.

2.5. Pirms starpnieksabiedrības un investīciju pakalpojuma sniedzēja vai citas starpnieksabiedrības savstarpēja līguma noslēgšanas starpnieksabiedrība iepazīstas ar šādu informāciju:

2.5.1. vērtspapīru turēšanas vispārīgu aprakstu saskaņā ar investīciju pakalpojuma sniedzēja valstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kurš ietver:

2.5.1.1. vērtspapīru uzskaites sistēmas principus;

2.5.1.2. klientu īpašumtiesību uz vērtspapīriem nodrošināšanas nosacījumus;

2.5.1.3. starpnieksabiedrības un tās klientu kontu statuss pie investīciju pakalpojuma sniedzēja;

2.5.2. par investīciju pakalpojumu sniedzēja tiesībām apgrūtināt starpnieksabiedrības un tās klientu kontus;

2.5.3. par piemērojamiem konfidencialitātes noteikumiem, tajā skaitā to personu uzskaitījumu, kurām personām un kādos apstākļos ir tiesības iegūt informāciju par investīciju pakalpojumu sniedzēja klientu kontiem;

2.5.4. par starpnieksabiedrības un tās klientu tiesībām pārbaudīt to vērtspapīru kontus, kuri atvērti pie investīciju pakalpojumu sniedzēja;

2.5.5. par vērtspapīru un naudas atgūšanas iespējām un kārtību investīciju pakalpojumu sniedzēja maksātnespējas un likvidācijas gadījumā;

2.5.6. par vērtspapīru un naudas atgūšanas iespējām un kārtību gadījumā, ja tie ir neatgriezeniski pazuduši, tajā skaitā arī par investīciju pakalpojumu sniedzēja apdrošinātās atbildības apmēru un apdrošināšanas izmaksu noteikumiem;

2.5.7. par ierobežojumiem brīvai vērtspapīru un naudas pārvešanai;

2.5.8. par investīciju pakalpojumu sniedzēja tiesisko statusu;

2.5.9 par ieguldītāju aizsardzības vai garantijas shēmu, kurā ir iekļauts investīciju pakalpojumu sniedzējs.

2.6. Līgumā, ko starpnieksabiedrība slēdz ar investīciju pakalpojumu sniedzēju, norāda:

2.6.1. ar konta apkalpošanu un darījumu veikšanu ar nereģistrētiem vērtspapīriem saistītās informācijas nodošanas un saņemšanas veidu, līdzekli un termiņu, apliecināšanas (autorizācijas) kārtību, tai skaitā:

2.6.1.1. nereģistrētu vērtspapīru kontu turēšanas kārtību;

2.6.1.2. rīkojuma par darījumu veikšanu ar nereģistrētiem vērtspapīriem došanas kārtību;

2.6.1.3. darījuma ar nereģistrētiem vērtspapīriem izpildes kārtību;

2.6.1.4. norēķinu kārtību par veiktajiem darījumiem;

2.6.1.5. kārtību, kādā starpnieksabiedrība saņem paziņojumu par darījuma izpildi un nereģistrēto vērtspapīru konta stāvokli;

2.6.1.6. kārtību, kādā tiek apkalpoti nereģistrētu vērtspapīru notikumi;

2.6.2. investīciju pakalpojumu sniedzēja un starpnieksabiedrības norēķinu kārtību par darījumu ar nereģistrētiem vērtspapīriem apkalpošanu, darījumu rezultātā iegūtiem vai atsavinātiem nereģistrētiem vērtspapīriem un nereģistrētu vērtspapīru kontu apkalpošanu;

2.6.3. citus noteikumus, par kuriem vienojas līdzēji.

2.7. Līgumā, ko starpnieksabiedrība slēdz ar investīciju pakalpojumu sniedzēju, veicot operācijas ar klienta līdzekļiem ieguldītiem nereģistrētos vērtspapīros, nedrīkst ietvert noteikumus, kas jebkādā veidā būtu vērstas pret klientu.

2.8. Starpnieksabiedrība nodrošina klientam pieeju šādai informācijai:

2.8.1. klienta iesniegto rīkojumu par darījumiem ar nereģistrētiem vērtspapīriem izpildes kārtība;

2.8.2. norēķinu kārtība darījumos ar nereģistrētiem vērtspapīriem;

2.8.3. nereģistrētu vērtspapīru uzskaites kārtība pie investīciju pakalpojumu sniedzēja vai citas starpnieksabiedrības;

2.8.4. kā vārdā starpnieksabiedrība atvērs vērtspapīru kontu pie investīciju pakalpojumu sniedzēja vai citas starpnieksabiedrības;

2.8.5. iespējamie riski, kādi klientam varētu rasties, veicot darījumus ar nereģistrētiem vērtspapīriem;

2.8.6. iespējas saņemt informāciju par nereģistrētiem vērtspapīriem;

2.8.7. investīciju pakalpojumu sniedzēja:

2.8.7.1. nosaukums;

2.8.7.2. valsts, saskaņā ar kuras likumiem tas sniedz investīciju pakalpojumus starpnieksabiedrībai;

2.8.7.3. kāds investīciju pakalpojums tiks saņemts no investīciju pakalpojumu sniedzēja;

2.8.7.4. ieguldītāju aizsardzības vai garantijas shēmu, kurā tas ir iekļauts;

2.8.8. citu informāciju, kas noteikta līgumā ar klientu.

2.9. Darījuma ar nereģistrētiem vērtspapīriem izpildi klienta vārdā starpnieksabiedrība uzsāk tikai pēc klienta rīkojuma saņemšanas.

2.10. Klients var dot rīkojumu personīgi, aizpildot pieteikumu vai izmantojot telefonu, faksimilsakarus, elektroniskos vai jebkurus citus saziņas līdzekļus saskaņā ar līgumā noteikto kārtību.

2.11. Pamatojoties uz klienta rīkojumu, starpnieksabiedrība nodrošina pieteikuma aizpildīšanu, ievērojot Komisijas noteikumos "Par attaisnojuma dokumentiem vērtspapīru darījumu veikšanai" minētās prasības.

2.12. Starpnieksabiedrība regulāri pārliecinās par investīciju pakalpojuma sniedzēja tiesīgumu sniegt investīciju pakalpojumus un tā darbību saskaņā ar savstarpēji noslēgtā līguma nosacījumiem.

3. Nereģistrētu vērtspapīru uzskaite starpnieksabiedrībā

3.1. Starpnieksabiedrība veic klientiem piederošu nereģistrētu vērtspapīru uzskaiti saskaņā ar vispārpieņemtām grāmatvedības un vērtspapīru uzskaites normām, ievērojot ar klientiem noslēgtos līgumus un saskaņā ar šo Noteikumu prasībām.

3.2. Ja nereģistrētie vērtspapīri ir iegrāmatoti Latvijas Centrālajā depozitārijā, starpnieksabiedrība to uzskaiti veic, ievērojot Latvijas Centrālā depozitārija Noteikumus un instrukcijas.

3.3. Starpnieksabiedrība visas operācijas ar nereģistrētiem vērtspapīriem uzskaita operāciju žurnālā, ievērojot šādas prasības:

3.3.1. ierakstus operāciju žurnālā, norādot to veikšanas brīdi, izdara uz attaisnojuma dokumentu pamata;

3.3.2. ierakstus operāciju žurnālā veic hronoloģiskā secībā;

3.3.3. ierakstus operāciju žurnālā veic grāmatojuma datumā.

3.4. Operāciju žurnālā par katru operāciju ietver šādu informāciju:

3.4.1. operācijas datums;

3.4.2. attaisnojuma dokumenta numurs;

3.4.3. vērtspapīra nosaukums, identifikācijas kods vai cita pietiekama identificēšanas pazīme;

3.4.4. vērtspapīru skaits;

3.4.5. debeta konts;

3.4.6. kredīta konts;

3.4.7. darījuma summa un valūta;

3.4.8. operācijas veids;

3.4.9. citu operāciju raksturojošu informāciju.

3.5. Operāciju žurnālu uztur elektroniskā formā, ievērojot šādus nosacījumus:

3.5.1. starpnieksabiedrība nodrošina operāciju žurnālā ietverto datu drošību pret nesankcionētu pieeju un nesankcionētām datu izmaiņām vai pazušanas;

3.5.2. starpnieksabiedrība nodrošina operāciju žurnāla datu attēlu trešajai personai salasāmā veidā un, ja nepieciešams, tā izdruku un elektronisko izrakstu faila formā.

3.6. Starpnieksabiedrība, veicot klientiem piederošu nereģistrētu vērtspapīru uzskaiti savā līmenī, izpilda un ievēro šādas prasības:

3.6.1. nodrošina klienta nereģistrētu vērtspapīru turēšanu šķirti no starpnieksabiedrības pašas un no citu starpnieksabiedrības klientu vērtspapīriem un citas mantas;

3.6.2. nodrošina katram klientam individuālu viņam piederošu nereģistrētu vērtspapīru uzskaiti, uzskaitot tos pa atvietojamiem vērtspapīru kopumiem;

3.6.3. nodrošina katram klientam viņa nereģistrētu vērtspapīru konta izrakstu, norādot klienta veikto darījumu vēsturi jebkurā laika posmā.

3.7. Klientam piederošie nereģistrētie vērtspapīri tiek turēti šķirti no starpnieksabiedrības vērtspapīriem un citas mantas atsevišķi nodalītos vērtspapīru kontos, kas atvērti pie investīciju pakalpojumu sniedzēja vai citas starpnieksabiedrības.

3.8. Investīciju pakalpojumu sniedzēja vērtspapīri tiek turēti šķirti no tā klientu vērtspapīriem atsevišķi nodalītos vērtspapīru kontos.

4. Pārejas noteikumi

4.1. Noteikumi stājas spēkā 2001.gada 1.jūlijā.

4.2. Starpnieksabiedrības, kuras veic starpniekdarbību ar nereģistrētiem vērtspapīriem, sakārto nereģistrētu vērtspapīru uzskaites sistēmu atbilstoši šo Noteikumu prasībām četru mēnešu laikā no šo Noteikumu spēkā stāšanās dienas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!