• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts īpašuma privatizācijas fonda kredīta izlietošanas un atmaksas iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.1996., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210043

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr.4

Par pilsētu un pagastu atsevišķu vēlēšanu komisiju locekļu un komisiju pilnvaroto personu atsaukšanas ierosināšanu

Vēl šajā numurā

10.10.1996., Nr. 171

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Pieņemts: 16.09.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Revīzijas lieta Nr. 5.1–2–193

Latvijas Republikas Valsts kontroles

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Rīgā 1996. gada 16. septembrī

Par Valsts īpašuma privatizācijas fonda kredīta izlietošanas un atmaksas iespējām

I. Lejietes individuālajā uzņēmumā

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētāja E. Bernāne — departamenta direktore, VK padomes locekle, kolēģijas locekļi: A. Svirido, V. Vilciņš, J. Āboliņš,

izskatot revīzijas rezultātus par Valsts īpašuma privatizācijas fonda kredīta izlietošanas un atmaksas iespējām I. Lejietes individuālajā uzņēmumā, piedaloties valsts revidentam Gunāram Dreijeram,

konstatēja:

1. Cēsu rajona I. Lejietes individuālais uzņēmums reģistrēts LR Uzņēmumu reģistrā Valmieras reģionālajā nodaļā 1993. gada 7. maijā.

Individuālais uzņēmums saimniecisko darbību no 1993. gada nav uzsācis.

2. 1993. gada 27. novembrī Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamentā griezās individuālā uzņēmuma īpašnieces pilnvarotā persona Nikolajs Ostrovskis ar iesniegumu piešķirt uz 5 gadiem kredītu 120 000 ASV dolāru piena pārstrādes iekārtu iegādei Vācijā no firmas “Commimpex”.

3. Iesniegtajā biznesa plānā kredīta saņemšanai uzrādīti fiktīvi individuālā uzņēmuma saimnieciskās darbības rādītāji.

4. Ekonomikas ministrijas privatizācijas departaments — direktors V. Zveja un departamenta privatizācijas nodrošināšanas nodaļas priekšnieks J. Karlsbergs — nepieprasīja ziņas par individuālā uzņēmuma veikto uzņēmējdarbību.

5. 1993. gada 3. decembrī Ekonomikas ministrijas valsts sekretāre A. Bataraga bez uzņēmuma ekonomisko rādītāju analīzes un biznesa plāna ekspertīzes, pārkāpjot 1993. gada 12. aprīlī apstiprināto Valsts īpašuma fonda rīkotāja darbības nolikumu, vienpersoniski pieņēma lēmumu par ilgtermiņa kredīta 120 000 ASV dolāru piešķiršanu, uzņemoties arī ministrijas galvojumu par kredīta atmaksu.

6. A/s “Latvijas kredītbanka” visu kredītu izsniedza skaidrā naudā, ieturot procentus par gadu uz priekšu. Banka neveica kontroli par līdzekļu izlietošanu biznesa plānā paredzētajiem mērķiem. Pārbaudīt kredīta izlietojumu nav iespējams, jo pilnvarotā persona N. Ostrovskis ir apcietināts.

7. Ekonomikas ministrija un a/s “Latvijas kredītbanka” neveica nekādus pasākumus, lai lauztu līgumu un atgūtu aizdotā kredīta līdzekļus. Kredīts ir neatgriežams, jo individuālais uzņēmums saimniecisko darbību nav uzsācis un aizdevuma procentu maksājumus no1995. gada neveic.

Kolēģija, izvērtējot atskaites ziņojumu un pārbaudes materiālus, kā arī pamatojoties uz 1993. gada 28. oktobra likuma “Par Valsts kontroli” 33. pantu,

nolēma:

1. Atzīt, ka pārbaudē atklātie pārkāpumi un trūkumi atspoguļoti pareizi un apstiprināt pārbaudes rezultātus.

2. Ekonomikas ministrijai nodrošināt valstij radīto zaudējumu 120 000 ASV dolāru atlīdzināšanu un to iemaksu Valsts īpašuma privatizācijas fondā. Par veiktajiem pasākumiem ziņot Valsts kontrolei līdz 1996. gada 1. decembrim.

3. Pārbaudes materiālus un kolēģijas lēmumu nosūtīt LR Ģenerālprokuratūrai.

4. Kolēģijas lēmumu nosūtīt Saeimas Prezidijam, Ministru prezidentam, Finansu ministrijai un Ekonomikas ministrijai.

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, iesniedzot sūdzību VK Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likuma “Par Valsts kontroli” 20. pantu.

Departamenta direktore E. Bernāne

Kolēģijas locekļi: A. Svirido, V. Vilciņš, J. Āboliņš

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!