• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas Valsts prezidenta un Igaunijas Republikas prezidenta Kopīgā deklarācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.1996., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210116

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līgumu par sadarbību

Vēl šajā numurā

24.10.1996., Nr. 179

PAR DOKUMENTU

Veids: starptautisks dokuments

Pieņemts: 23.10.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Neoficiāls tulkojums

Latvijas Republikas Valsts prezidenta un Igaunijas Republikas prezidenta

Kopīgā deklarācija

— Tiecoties uz Latvijas Republikas un Igaunijas Republikas stratēģisko mērķi — mūsu valstu drošības, stabilitātes un labklājības veicināšanu un kļūšanu par Eiropas un transatlantisko politisko, ekonomisko un drošības struktūru pilntiesīgiem locekļiem,

— Saprotot, ka Baltijas valstu cieša sadarbība un ekonomiskā integrācija ir svarīgs faktors to veiksmīgai integrācijai Eiropas un transatlantiskajās struktūrās, kas būtu ievērojams ieguldījums drošībā un attīstībā reģionā un Eiropā kopumā,

— Apzinoties abu valstu — Latvijas un Igaunijas — divpusējo attiecību nozīmi un izsakot apņēmību turpināt attīstīt un stiprināt labas kaimiņattiecības starp mūsu valstīm,

Mēs deklarējam sekojošo:

1. Latvijas Republika un Igaunijas Republika turpinās veicināt un padziļināt savstarpējo sadarbību, lai sekmētu savu stratēģisko mērķu sasniegšanu.

2. Latvijas Republika un Igaunijas Republika pasvītro sadarbības nozīmi ārējās robežas kontrolē un koordinēs savu rīcību šajā jomā. Abas valstis paātrinās kopīgu Latvijas — Igaunijas robežšķērsošanas punktu izveidi, lai uzlabotu muitas un robežkontroles darbību.

3. Neskatoties uz pozitīvo attīstību noziedzības kontroles un novēršanas jomā, abas valstis turpinās koordinēt pasākumus, kas vērsti pret organizēto noziedzību, nelegālo imigrāciju, ieroču un narkotiku kontrabandu un starptautisko naudas atmazgāšanu.

4. Latvijas Republika un Igaunijas Republika pasvītro kopīgas tranzītprocedūras ātras izveides nozīmi Baltijas valstīs, lai veicinātu tranzītu reģionā.

Uzsverot projekta "Via Baltica" nozīmi Eiropas transporta infrastruktūras attīstībā, Latvijas Republika un Igaunijas Republika turpinās aktīvi iesaistīties šī projekta realizēšanā.

Latvijas Republika un Igaunijas Republika apsveic Brīvā tirdzniecības līguma noslēgšanu attiecībā uz lauksaimniecības precēm, kas papildina 1993.gadā noslēgto Brīvās tirdzniecības līgumu starp Baltijas valstīm, tādējādi izveidojot Baltijas brīvās tirdzniecības zonu. Baltijas Muitas savienības izveide ir nākamais solis reģionālajā ekonomiskajā sadarbībā. Būtisks darbs Baltijas Muitas savienības izveides procesā veicams Baltijas Ministru padomes attiecīgajām komitejām atbilstībā integrācijai Eiropas Savienībā. Tādējādi līgumu noslēgšanai par ne–tarifu barjeru nojaukšanu un pakalpojumu brīvu kustību starp Baltijas valstīm vajadzētu būt Baltijas Muitas savienības izveides sākumfāzei.

5. Latvijas Republika un Igaunijas Republika, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, uzskata, ka sarunām par iestāšanos ES vajadzētu sākties vienlaicīgi ar visām kandidātvalstīm ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc Starpvaldību konferences beigām.

Latvijas Republika un Igaunijas Republika kā ES asociētās valstis veicinās ciešu partnerību pirmsiestāšanās stratēģijas ietvaros.

Abas valstis koordinēs savu ārpolitiku, lai politiskā un strukturālā dialoga ietvaros radītu labvēlīgus apstākļus Baltijas valstu integrācijai Eiropas Savienībā.

6. Latvijas Republika un Igaunijas Republika atzīst sadarbības nozīmi Baltijas jūras valstu padomes ietvaros. Abas valstis pašreizējā Latvijas Republikas prezidentūras periodā sadarbosies, meklējot mehānismus Baltijas jūras reģiona iniciatīvas realizēšanai, kuru piedāvā ES un rīcības programmas.

7. Pārliecībā, ka ilgstoša stabilitāte Ziemeļeiropā un visā kontinentā panākama, integrējot Baltijas valstis NATO, Latvijas Republika un Igaunijas Republika turpinās kopīgos pasākumus, kas vērsti uz iestāšanos Atlantijas aliansē drīzā laikā. Neskaidrība par Baltijas valstu vietu Atlantijas integrācijas procesā var izraisīt Baltijas drošības telpas destabilizāciju.

Latvijas Republika un Igaunijas Republika turpinās savu veiksmīgo sadarbību drošības un aizsardzības jomā, tai skaitā BALTBAT tālāku attīstību, PfP pasākumu koordināciju un kopīgas Baltijas reģionālās gaisa kontroles sistēmas izveidi.

8. Latvijas Republika un Igaunijas Republika novērtē ASV stipro atbalstu Baltijas valstu neatkarībai un drošībai un apsveic ASV iniciatīvas, kas virzītas uz Baltijas valstu integrāciju Eiropas un transatlantiskajās politiskajās, ekonomiskajās un drošības struktūrās.

9. Latvijas Republika un Igaunijas Republika vēlreiz apstiprina sadarbības nozīmi starp Baltijas un Ziemeļvalstīm, lai veicinātu stabilitāti, drošību, demokrātiju, reģiona attīstību.

10. Latvijas Republika un Igaunijas Republika pasvītro nepieciešamību pēc labām kaimiņattiecībām ar Krieviju suverēnas vienlīdzības, savstarpējas cieņas un sapratnes garā.

11. Latvijas Republika un Igaunijas Republika turpinās attīstīt divpusējās attiecības ar Ukrainu. Abas valstis uzsver savu atbalstu intensificētām attiecībām starp Ukrainu un Eiropas un transatlantiskajām organizācijām.

Rīgā 1996.gada 23.oktobrī

Latvijas Republikas Igaunijas Republikas

Valsts prezidents prezidents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!