• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nodokļu piemērošanu uzņēmumu automašīnām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2010., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210199

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 12.maijā

Vēl šajā numurā

18.05.2010., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nodokļu piemērošanu uzņēmumu automašīnām

Finanšu ministrijai (FM) un Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir pilnīga skaidrība par to, kā tiek piemēroti nodokļi un kā jāveic uzskaite par darba devējam piederošām automašīnām atkarībā no tā, vai darba ņēmēji tās izmanto personīgām vajadzībām vai neizmanto. Lai veicinātu nodokļu maksātāju informētību un kliedētu neskaidrības par nodokļu piemērošanu, VID un FM sniedz detalizētu informāciju par nodokļu piemērošanu gadījumos, ja darba devēja rīcībā esošā vieglā automašīna tiek vai netiek izmantota darba ņēmēja personīgām vajadzībām.

 

Nodoklis / aspekts

Ja automašīna TIEK izmantota personīgām vajadzībām

Ja automašīna NETIEK izmantota personīgām vajadzībām

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN),

valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI)

Jāpalielina darbinieka apliekamais ienākums par konstantu gūtā labuma apmēra summu, piemēram, 40 latiem, par kuriem jānomaksā IIN un VSAOI – 22,70 lati.

Neattiecas

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”

28.12.2009. MK noteikumi Nr.1666 “Kārtība, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek labumu, kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili personīgām vajadzībām”.

Uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN)

Ņemot vērā, ka gūtais labums par dienesta automašīnas izmantošanu personīgām vajadzībām tiek pieskaitīts darbinieka atalgojumam un aplikts ar IIN un VSAOI, līdz ar to šī summa – gūtais labums (Ls 40) – tiek uzskatīta par saimnieciskās darbības izdevumiem un attiecīgi nav jāapliek ar UIN.

Gan automašīnas nolietojums, gan uzturēšanas izdevumi (degviela, tehniskā apkope u.c.) ir uzskatāmi par saimnieciskās darbības izdevumiem, līdz ar to nav apliekami ar UIN.

Mēneša beigās ir jāveic patērētās degvielas, nobraukto kilometru un darba devēja noteikto degvielas patēriņa normu un automašīnas izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu salīdzināšana. Ja atbilstoši iesniegtajiem čekiem ir patērēta degviela, kas vairāk nekā par 20% pārsniedz izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu par automašīnas odometra rādījumu starpību (mēneša sākumā un beigās), tad par pārsnieguma vērtību ir jāpalielina ar UIN apliekamais ienākums.

Saimnieciskajā darbībā izmantotas automašīnas uzturēšanas izdevumi (degviela, tehniskā apkope u.c.) arī uzskatāmi par saimnieciskās darbības izdevumiem, līdz ar to nav apliekami ar UIN.

Likums “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”

2010.gada 2.februāra grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 4.jūlija noteikumos Nr.556 “Likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” normu piemērošanas noteikumi” 48.1punkts

Pievienotās vērtības nodoklis (PVN)

Ja automašīnas iegādes brīdī priekšnodoklis ir atskaitīts, tad, lietojot automašīnu privātām vajadzībām, gūtais labums no šīs automašīnas izmantošanas uzskatāms par pašpatēriņu un tā vērtība Ls 40 līdz ar to apliekama ar PVN un atskaitītais PVN priekšnodoklis papildus nav jākoriģē (pretējā gadījumā tiktu uzskatīts, ka iegādes brīdī ir nepamatoti atskaitīts PVN kā priekšnodoklis par automašīnas iegādi apliekamo darījumu nodrošināšanai un uzņēmumam būtu jāpiemaksā PVN).

Ja automašīnas iegādes brīdī priekšnodoklis nav atskaitīts, tad PVN piemērošanu tas neskar (pašpatēriņa NAV, nerodas ar PVN apliekams objekts un nav saistību ar PVN priekšnodokļa koriģēšanu).

Pašpatēriņa NAV, nerodas ar PVN apliekams objekts un nav saistību ar PVN priekšnodokļa koriģēšanu.

Likums “Par pievienotās vērtības nodokli” 2.panta 2.daļas 1.punkts

Grāmatvedības uzskaite, ceļazīmes

Vienkāršota uzskaite pēc uzņēmuma vadītāja noteiktas iekšējās kārtības, nodrošinot nepieciešamo grāmatvedības uzskaiti, proti, fiksējot automašīnas odometra rādījumu mēneša pirmajā dienā un pēdējā dienā un mēnesī kopējo nobraukto km skaitu un patērēto degvielu u.c. ar automašīnas uzturēšanu saistītos izdevumus (apdrošināšana, tehniskā apkope, automazgāšana u.c.). Normatīvajos aktos kā obligāta prasība nav noteikta ceļazīmju izmantošana.

Jāievēro degvielas patēriņa normas.

Uzskaite pēc uzņēmuma vadītāja noteiktas iekšējās kārtības, nodrošinot nepieciešamo grāmatvedības uzskaiti, kas apliecina automašīnas izmantošanu tikai saimnieciskās darbības nodrošināšanai, piemēram, ceļazīmju vai maršruta lapu izmantošana.

Jāievēro degvielas patēriņa normas.

Likums “Par grāmatvedību”

31.10.2003. MK noteikumi Nr.585 “Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju”

 Patapinājuma līgumi

Ja darba devējs ar darba ņēmēju slēdz patapinājuma līgumu vai nomas līgumu par vieglā pasažieru automobiļa izmantošanu darba vajadzībām, ir attiecināmi iepriekš minētie nosacījumi atkarībā no tā, vai automašīna tiek vai netiek izmantota personīgām vajadzībām. Ja patapinātā, nomātā vai nomātā ar izpirkuma tiesībām darba devēja rīcībā esošā automašīna paralēli tam, ka tiek izmantota saimnieciskās darbības nodrošināšanai, tiek izmantota arī darba ņēmēja personīgām vajadzībām, IR JĀPIEMĒRO visas normatīvo aktu normas attiecībā uz nodokļu nomaksu, kas piemērojamas gadījumā, ja darba devēja automašīna tiek izmantota personīgām vajadzībām.

 

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa;

Valsts ieņēmumu dienesta
Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!