• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Aizsardzības ministrijas, Tieslietu ministrijas un Tiesībsarga biroja 2009.gada pārskatiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2010., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Finanšu ministrijas 2009.gada pārskatu

Vēl šajā numurā

20.05.2010., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Aizsardzības ministrijas, Tieslietu ministrijas un Tiesībsarga biroja 2009.gada pārskatiem

Aizsardzības ministrijas (AM), Tieslietu ministrijas (TM), kā arī Tiesībsarga biroja 2009.gada pārskati sniedz patiesu priekšstatu par iestādes finansiālo situāciju, taču revīzijās ir atklātas nepilnības un kļūdas grāmatvedības uzskaitē un tās iekšējā kontrolē, secinājusi Valsts kontrole (VK).

AM konstatēti vairāki trūkumi un nepilnības, kas saistītas ar Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām specifisku uzskaites prasību ieviešanu vienotajā resursu vadības sistēmā, kuru AM uzsāka ieviest 2008.gadā. Grāmatvežu konsultācijām par neskaidrajiem jautājumiem, ieviešot minēto sistēmu, 2009.gadā AM izlietojusi 76 410 latus, tai skaitā konsultācijām par jautājumiem, kuri bija iekļauti darbiniekiem rīkotajās apmācībās. Konstatēts, ka konsultanti vienā dienā vairākiem vienas iestādes grāmatvedības darbiniekiem snieguši viena veida konsultācijas, kā arī viena veida konsultācijas ir atkārtoti sniegtas visā pārskata gada laikā. Līdz pat 2009.gada septembrim AM neizvērtēja, cik pamatota ir ministrijas padotībā esošo iestāžu izteiktā nepieciešamība piesaistīt konsultantus, līdz ar to pastāv risks, ka 76 410 lati nav izlietoti ekonomiski.

Revīzijā secināts, ka AM nav noteikusi vienotus principus un kritērijus noslēgto līgumu izvērtēšanai un nākotnes saistību uzskaitei, līdz ar to neievērojot normatīvā akta prasības, AM konsolidētajā gada pārskatā nākotnes saistību apmērs ir uzrādīts vismaz par 42 892 461 latu mazāks nekā faktiskās AM nākotnes saistības.

Revīzijas rezultātā ir sniegti seši ieteikumi, kurus AM ir apņēmusies ieviest līdz 2010.gada 1.oktobrim.

TM revīzijas laikā netika gūta pārliecība, ka Uzņēmumu reģistra gada pārskatā uzrādītie izdevumi atalgojumiem 806 369 latu apmērā ir pilnīgi un pareizi, jo no izlases veidā veiktajām pārbaudēm 46,3% gadījumu ir konstatētas kļūdas un neatbilstības, kā arī Uzņēmumu reģistrā izveidotā iekšējās kontroles sistēma nav pilnīga un nenodrošina pareizas informācijas uzrādīšanu grāmatvedības reģistros.

Atsevišķas nepilnības un kļūdas ir konstatētas arī Patentu valdē, Valsts valodas centrā un Ieslodzījuma lietu pārvaldē. Revīziju rezultātā ir sniegti 12 ieteikumi iestāžu darbības pilnveidošanai.

Savukārt Tiesībsarga birojā ir konstatēts, ka darbiniekiem izmaksātie atlaišanas pabalsti ir aprēķināti atšķirīgi, līdz ar to nav ievērota vienota pieeja un vienāda attieksme pret biroja darbiniekiem un izmaksātie pabalsti nepamatoti palielināti, neievērojot likumā noteikto vidējās mēneša izpeļņas aprēķina metodi. VK norāda uz nepieciešamību pilnveidot biroja iekšējās kontroles sistēmu.

Finanšu revīzijas veiktas par 2009.gada pārskatu sagatavošanas pareizību ministrijās un Tiesībsarga birojā, un Valsts kontrole ar atbildīgajām amatpersonām ir saskaņojusi veicamās darbības un termiņus revīzijā konstatēto nepilnību novēršanai. Arī turpmāk Valsts kontrole sekos līdzi ieteikumu ieviešanai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!