• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par nodokļu piemērošanu dienesta auto izmantošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2010., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210345

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aicinājumu pirms tūrisma sezonas sākšanās

Vēl šajā numurā

20.05.2010., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par nodokļu piemērošanu dienesta auto izmantošanai

Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta speciālistiem 17.maijā tiekoties ar nodokļu konsultantiem un grāmatvežiem, panākta kopīga izpratne par nodokļu piemērošanu un uzskaiti tam labumam, ko darba ņēmējs gūst, izmantojot personīgām vajadzībām darba devējam piederošu automašīnu.

Nodokļu konsultanti un grāmatveži atzina, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu ziņā nav nekādu neskaidrību vai pārpratumu, tāpat arī ir skaidra kārtība, kā automašīnas uzturēšanas izdevumi tiek uzskaitīti uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām (saimnieciskās darbības izdevumi).

Taču neskaidrības rodas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanas gaitā, tādēļ sanāksmes dalībnieki, detalizēti pārrunājot nodokļa aprēķināšanu un grāmatvedības uzskaiti, vienojās, ka Finanšu ministrija iekļaus skaidrojošu precizējumu grozījumos noteikumos par PVN piemērošanu, kas pašlaik ir izsludināti valsts sekretāru sanāksmē un drīzumā tiks virzīti pieņemšanai valdībā. Sanāksmes dalībnieki atzina, ka dienesta auto izmantošana personīgām vajadzībām ir uzskatāma par pašpatēriņu. Tādēļ PVN piemērošanas noteikumos tiks precizēts, ka gūtā labuma konstantā summa, kas PVN izpratnē ir uzskatāma par pašpatēriņu un apliekama ar PVN, jau iekļauj PVN.

Piemēram, ja gūtais labums saskaņā ar MK noteikumiem par kārtību, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek labumu, kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili personīgām vajadzībām, ir 40, 70, 100 vai 150 lati (atkarībā no automašīnas motora tilpuma), tad tas ir ar PVN tai skaitā. Kā jau skaidrots, ja par automobiļa izmantošanu personīgajām vajadzībām PVN piemēro kā pašpatēriņam, tas nenozīmē, ka PVN tiek aprēķināts papildus, bet gan tiek precizēts priekšnodoklis.

Noteikumu grozījumos tiks atrunāts arī, ka nodokļu maksātāji PVN saistībā ar automobiļa izmantošanu personīgām vajadzībām, ja nepieciešams, precizēs jūnija deklarācijā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!