• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par elektroenerģijas tarifu līkni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1997., Nr. 313 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210526

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nākamais gads izdevumu - ieņēmumu svaros

Vēl šajā numurā

03.12.1997., Nr. 313

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par elektroenerģijas tarifu līkni

Kā zināms, 27. novembrī Energoapgādes regulēšanas padome (ERP) apstiprinājusi elektroenerģijas vidējos un diferencētos tarifus 1998. gadam. Vidējais elektroenerģijas realizācijas tarifs no 1. janvāra būs 3,028 santīmi par kWh (šeit un turpmāk cenas uzrādītas bez pievienotās vērtības nodokļa). Tātad vidējais tarifs salīdzinājumā ar līdzšinējo cenu - 2,849 sant./kWh, kas ir spēkā no šā gada 1. maija, tiek palielināts par 6,3 procentiem. Tarifi diferencēti 10 patērētāju grupām, un katrā no tām maksa par elektroenerģiju ir atšķirīga. Iedzīvotājiem no nākamā gada 1. janvāra par 1 kWh nāksies maksāt 3,3051 santīmu pašreizējo 3,1356 santīmu vietā. Iedzīvotājiem, kuri maksā par elektrību pēc diennakts zonām, tarifs nakts zonai būs 2,574 sant./kWh, dienas zonai - 3,678 sant./kWh.

Preses konferencē 28. novembrī, kurā Energoapgādes regulēšanas padomes (ERP) priekšsēdētāja vietas izpildītājs Juris Luns skaidroja, kā veidojušies šie tarifi, dažu ciparu gan atstājot konfidencialitātes robežās, tika uzsvērts, ka ģimenei, kura mēnesī patērē 100 kWh elektroenerģijas, ko varētu uzskatīt par vidēju patēriņu, nākamgad cenu paaugstināšanas dēļ mēnesī papildus būs jāizdod tikai 20 santīmu. Vissāpīgāk elektroenerģijas sadārdzinājumu jutīs tie patērētāji, kuri izmanto slodzi, kas pārsniedz 400 kWh (T-8) grupa. Tajā iekļautajiem rūpnieciskajiem patērētājiem tarifs pieaugs par 11 procentiem. Taču, kā tika uzsvērts preses konferencē, energoenerģijas tarifu paaugstināšana notiekot tik izsvērti, lai jūtami neatsauktos uz valsts makroekonomiku.

Kā pastāstīja Juris Luns, pašreizējā tarifu paaugstināšana "Latvenergo" nodrošinās tikai minimālu tehnisko rādītāju uzlabošanu vai, precīzāk, nepieļaus lejupslīdi, gan nedodot iespējas uzņēmuma attīstībai. Arī darba algas tikšot paaugstinātas minimāli - apmēram par 10 latiem, bet vadošajiem darbiniekiem tās tikšot iesaldētas. Lai izvairītos no straujiem cenu palielinājumiem, saskaņā ar Nacionālo enerģētikas programmu paredzēts, ka elektroenerģijas tarifu cenai ik gadu jāpieaug par 10 procentiem. Tātad līdz 2020. gadam tarifam jāpieaug piecas reizes, un 1 kWh nākamajā gadsimtā maksās 15 santīmu.

"Latvenergo" izpilddirektora vietnieks Andris Cakuls informēja, ka "Latvenergo" šobrīd vairs nespēj nodrošināt elektroenerģijas patērētāju prasībām atbilstošus pakalpojumus, jo mainījusies strāvas izmantošanas struktūra. Agrākajos lauku centros, kur bija lielie lauksaimniecības uzņēmumi, kuri patērēja lielākos elektroenerģijas daudzumus un kuru vajadzībām bija iekārtoti jaudīgi transformatori un līnijas, tagad vairs nepastāv, savukārt par vērienīgākiem patērētājiem izvērsušās viensētas, kurās izmanto jaudīgas piena dzesēšanas un citas iekārtas. Tām būtu jāpievada arī atbilstošas elektrolīnijas. Taču līdzekļu trūkuma dēļ "Latvenergo" to nevar atļauties izdarīt. Arī Rīgā šā gada 10 mēnešos elektroenerģijas patēriņa slodze atsevišķos rajonos pieaugusi par 23 procentiem, un būtu nepieciešama tīklu rekonstrukcija. Lielas grūtības "Latvenergo" sagādā arī elektroenerģijas zagļi. Šajā gadā, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn, noķerts par 170 procentiem vairāk enerģijas zadzēju.

No tarifu paaugstināšanas papildus tiks iegūti 15 miljoni latu, bet visas elektrosistēmas uzturēšanai un patērētāju nodrošināšanai ar elektroenerģiju 1998. gadā nepieciešami 144 miljoni latu.

Šī elektroenerģijas tarifu paaugstināšana bija viens no pašreizējās ERP pēdējiem lēmumiem, jo tagad tiek veidots vienots tarifu regulators, kurš lems par tarifiem arī citās tautsaimniecības nozarēs un kura pārstāvjus apstiprinās Saeima.

Savukārt "Latvijas gāzes" viceprezidents Ģirts Stelbovičs informēja, ka 1998. gadam netiks paaugstināti tarifi iedzīvotāju patērētajai dabasgāzei, bet rūpnieciskajiem patērētājiem maksimālais tarifs noteikts 60,70 latu un autotransportam - 165 lati par kubikmetru. Līgums par piegādēm 1998. gadā ar "Gazprom" vēl nav noslēgts, un šī iemesla dēļ arī "Latvijas gāze" vēl nav parakstījusi līgumus ar lielākajiem gāzes patērētājiem Latvijā.

Mudīte Luksa, "LV" redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!