• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts uzņēmuma "Valsts rūpnīca "ETALONS"" privatizācijas likumību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1997., Nr. 313 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210549

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dānijas ārlietu ministrs Rīgā

Vēl šajā numurā

03.12.1997., Nr. 313

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Pieņemts: 12.11.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr. 5.1–2–82

Rīgā 1997. gada 12. novembrī

Par valsts uzņēmuma “Valsts rūpnīca “ETALONS”” privatizācijas likumību

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: departamenta direktors, Valsts kontroles padomes loceklis I.Šķibelis, kolēģijas locekļi: I.Klēģeris, M.Lēruma, V.Pucis, piedaloties vecākajai valsts revidentei I.Kalniņai, izskatīja pārbaudes materiālus par valsts uzņēmuma “Valsts rūpnīca “ETALONS”” privatizācijas likumību saskaņā ar revīzijas uzdevumu Nr. 5.1–2–82 un

konstatēja:

1. Valsts uzņēmums “Valsts rūpnīca “Etalons””, kas reģistrēts Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā 1991. gada 6. novembrī, reģistrācijas Nr. 000303722, nodots privatizācijai atbilstīgi Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994. gada 17. maija rīkojumam nr. 257 “Par valsts īpašuma objektu nodošanu privatizācijai”. Latvijas Republikas Finansu ministrija (Valsts uzņēmumu departaments) 1994. gada 11. jūlijā ar pieņemšanas – nodošanas aktu valsts uzņēmumu “Valsts rūpnīca “Etalons”” nodevusi bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības “Privatizācijas aģentūra” valdījumā.

2. Atbilstīgi Latvijas Republikas rūpniecības un enerģētikas ministra 1992. gada 30. aprīļa pavēlei Nr. 95a valsts uzņēmums “Valsts rūpnīca “Etalons”” tika nodots nomā SIA “Lathaag, Ltd” no 1992. gada 1. jūlija. Nomas līgums starp Rūpniecības un enerģētikas ministriju un SIA “Lathaag, Ltd” tika noslēgts jau 1992. gada 10. aprīlī.

3. Atbilstīgi noslēgtajam iepriekšminētajam nomas līgumam starp Latvijas Republikas Rūpniecības un enerģētikas ministriju un SIA “Lathaag, Ltd” un sakarā ar to, ka nomas līgums netika izvērtēts un noslēgts atbilstīgi Latvijas Republikas likuma “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu” prasībām, kā arī netika veikta nomā nodoto pamatlīdzekļu pārvērtēšana atbilstīgi Latvijas Republikas Ministru padomes 1993. gada 10. februāra lēmuma nr. 67 “Par pamatlīdzekļu pārvērtēšanu” noteikumiem, sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Lathaag, Ltd” par valsts uzņēmuma “Valsts rūpnīca “Etalons”” nomu laika periodā no 1992. gada 1. jūlija līdz 1996. gada 26. janvārim valsts budžetā nav ieskaitījusi Ls 37 120.

Latvijas Republikas Rūpniecības un enerģētikas ministrijas un tās funkciju pārņēmējas (no 1993. gada 3. septembra) Finansu ministrijas (struktūrvienība — Valsts uzņēmumu departaments), kā arī no 1994. gada 11. jūlija iznomātās mantas valdītājas bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības “Privatizācijas aģentūra” (turpmāk tekstā — Privatizācijas aģentūra) nolaidīgas rīcības (bezdarbības) rezultātā, jo Finansu ministrija nepārvērtēja nomā nodotos pamatlīdzekļus atbilstīgi Latvijas Republikas Ministru padomes 1993. gada 10. februāra lēmuma nr. 67 “Par pamatlīdzekļu pārvērtēšanu” noteikumiem un neizvērtēja iepriekšminētā nomas līguma atbilstību Latvijas Republikas likuma “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu” prasībām un Privatizācijas aģentūra nepildīja savas funkcijas atbilstīgi Latvijas Republikas likuma “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” 8. panta 1. daļas 2. un 11. punkta noteikumiem, faktiski nomas maksa Ls 10 010 ir ieskaitīta valsts īpašuma privatizācijas fondā, bet ne valsts budžetā, kā to noteica spēkā esošie tiesību akti.

Ne valsts budžetā, ne arī Valsts īpašuma privatizācijas fondā nav ieskaitīti Ls 27 110, t. sk. Ls 2502 — nomas maksa par 1994. gada 2. pusgadu, Ls 24 608 — pārrēķinātās nomas maksas daļa, kas aprēķināta atbilstīgi Latvijas Republikas Ministru padomes 1993. gada 10. februāra lēmuma nr. 67 un likuma “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu” prasībām.

Latvijas Republikas Finansu ministrijas nolaidīgas rīcības (bezdarbības) rezultātā valsts budžetam nodarīts zaudējums (negūtā peļņa no valsts mantas nomas) Ls 24 608, un Privatizācijas aģentūras nolaidīgas rīcības (bezdarbības) rezultātā valsts budžetam radīts zaudējums (negūtā peļņa no valsts mantas nomas) Ls 2502.

Kolēģija, izvērtējot atskaites ziņojumu, pārbaudes materiālus un SIA “Lathaag, Ltd” prezidenta A. Talalajevska paskaidrojumu (1997. gada 5. novembra vēstule Nr. 87) un, pamatojoties uz likuma “Par Valsts kontroli” 33. pantu,

nolēma:

1. Noteikt uzrēķinu Ls 2502 Privatizācijas aģentūrai, jo tā nav veikusi savas funkcijas atbilstīgi Latvijas Republikas likuma “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” 8. panta prasībām.

2. Noteikt uzrēķinu Ls 24 608 Latvijas Republikas Finansu ministrijai, jo tā nav veikusi savas funkcijas atbilstīgi Latvijas Republikas Ministru padomes 1993. gada 10. februāra lēmuma nr. 67 un likuma “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu” prasībām.

3. Revīziju slēgt.

Saskaņā ar likuma “Par Valsts kontroli” 20. pantu kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma pasludināšanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts kontroles Privatizācijas procesa revīzijas departamentā.

Departamenta direktors I. Šķibelis

Kolēģijas locekļi: I. Klēģeris, M. Lēruma, V. Pucis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!