• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par likumību rīcībā ar mantu un finanšu līdzekļiem Ropažos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2010., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210595

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Veselības ministrijas 2009.gada pārskatu

Vēl šajā numurā

25.05.2010., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par likumību rīcībā ar mantu un finanšu līdzekļiem Ropažos

Ropažu pašvaldība, pārkāpjot normatīvo aktu prasības, iepirkumu veikšanā ir pieļāvusi nepamatotu valsts un pašvaldības līdzekļu izlietojumu 321 063 latu (bez PVN) apmērā, kā arī pārkāpusi labas pārvaldības principu, piešķirot zemi, iznomājot un atsavinot nekustamos īpašumus, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Pašvaldības organizētajos iepirkumos nav ievērots vienlīdzības un taisnīguma princips pret visiem pretendentiem, kā arī netiek nodrošināta iepirkuma procedūru atklātība.

Sešos iepirkumos pašvaldības Iepirkumu komisija nav ievērojusi likumdošanā noteiktu prasību ievietot informatīvus sludinājumus interneta vietnē. Vairākos iepirkumos par uzvarētāju atzīts vienīgais pieteicies pretendents. Turklāt vienā gadījumā līgums noslēgts vēl pirms lēmuma par uzvarētāja noteikšanu pieņemšanas, kas liecina par iespējamu iepriekšēju vienošanos.

Divos gadījumos pašvaldība ir palielinājusi iepirkumu līgumcenu par papildu darbu veikšanu par 95 999 latiem (bez PVN), nesaņemot Iepirkumu uzraudzības biroja atļauju, tādējādi ignorējot normatīvajos aktos noteikto kārtību.

Veicot nelikumīgu būvniecību, pašvaldība ir prettiesiski izlietojusi 256 495 latus (bez PVN), jo sešos iepirkumos tā nebija izstrādājusi projektu tehniskos risinājumus, bez kuriem nav iespējams sagatavot ekonomiski pamatotas būvdarbu tāmes.

Pašvaldība ir nepamatoti izlietojusi līdzekļus 64 568 latus (bez PVN), tos izmantojot papildu darbu veikšanai divos iepirkumos, par kuru nepieciešamību nav dokumentāru pierādījumu.

VK arī konstatēja, ka pašvaldība ir rīkojusies nelietderīgi ar finanšu līdzekļiem, neiekasējot līgumsodus vismaz par 18 855 latiem (bez PVN) par kavētiem būvniecības darbiem.

VK atklāja apšaubāmu pašvaldības rīcību, īstenojot zemes reformu. 13 zemesgabali (11,425 ha) ir ieskaitīti valsts brīvajās zemēs tikai astoņas dienas pirms likumā noteiktā zemes pieprasījumu iesniegšanas termiņa beigām. Turklāt zemes īpašnieku mantinieki nav informēti par iespēju izmantot priekšrocības tiesībām saņemt lietošanā mantojumam atbilstošu platību, lai gan valsts brīvajās zemēs atbilstoši zemesgabali tika ieskaitīti un kā vienīgajiem pretendentiem piešķirti citām personām.

52 gadījumos lēmums par zemes piešķiršanu pastāvīgā lietošanā ir pieņemts agrāk nekā viena mēneša laikā pēc pirmā pieprasījuma saņemšanas, kā to nosaka normatīvie akti. Turklāt vienā gadījumā Attīstības komiteja ir sniegusi atzinumu vēl pirms pieprasījuma saņemšanas.

Likumības revīzija “Rīcības ar mantu un finanšu līdzekļiem likumība Ropažu novada pašvaldībā, veicot pašvaldības funkcijas” veikta par laiku no 2005.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 31.maijam.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!