• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Zemkopības ministrijas 2009.gada pārskatu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2010., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210596

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par Kultūras ministrijas 2009.gada pārskatu

Vēl šajā numurā

25.05.2010., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Zemkopības ministrijas 2009.gada pārskatu

Zemkopības ministrijas 2009.gada pārskats visos būtiskajos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par ministrijas finanšu stāvokli, tā izmaiņām un darbības rezultātiem, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

VK atzīst Zemkopības ministrijas (ZM) veiktās darbības iepriekšējā gada finanšu revīzijā konstatēto kļūdu un nepilnību novēršanā. Revīzijā nav atklātas būtiskas neatbilstības, kas ietekmētu ZM gada pārskatu, tomēr joprojām tiek konstatēti gadījumi, kad ZM un tās padotības iestādes nav ievērojušas normatīvo aktu prasības vai nav nodrošinājušas valsts budžeta līdzekļu efektīvu izlietošanu.

ZM un tās padotības iestādes, neievērojot normatīvo aktu prasības, 2009.gadā ir veikušas nodokļu pārmaksu par 1 017 909 latiem, tajā skaitā par iedzīvotāju ienākuma nodokli – 146 175 latus un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām – 272 225 latus.

Veicot finansējuma pārdali budžeta programmas vai apakšprogrammas ietvaros starp izdevumu pozīcijām, Zemkopības ministrija 2009.gadā ir piešķīrusi papildu finansējumu 257 997 latus tādu izdevumu segšanai, kurus bija iespējams iepriekš plānot un prognozēt.

VK arī aicina ZM sakārtot darba attiecību noformēšanas un darbinieku uzskaites sistēmu, jo revīzijā tika konstatēti gadījumi, kad darba līgumi ir slēgti ar štatu sarakstā neiekļautiem darbiniekiem; par vienādu darbu veikšanu tiek slēgti gan darba, gan uzņēmumu līgumi; darbiniekam kā ārštata ekspertam tik noteikta lielāka amatalga nekā štata darbiniekam par to pašu uzdevumu veikšanu u.c.

Lauku atbalsta dienesta (LAD) izveidotā Nacionālo subsīdiju izmaksu sistēma nenodrošina budžeta izdevumu pietiekamu kontroli, jo aprēķini tiek veikti manuāli, kā rezultātā, piemēram, 2009.gadā valsts atbalsta saņēmējiem nepamatoti izmaksāts 50 377 latu atbalsts.

LAD nelietderīgi izlietojis 18 403,89 latus, 2008.gadā avansā samaksājot pilnu samaksu par “Oracle” licenču uzturēšanu līdz 2010.gada 29.novembrim, kas vēlāk atzīts par nevajadzīgu pakalpojumu. Fiskālo disciplīnu nodrošinošo tiesību aktu pārkāpumi konstatēti arī Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā (VTUA), kura avansa maksājumos ir pārmaksājusi 39 664 latus.

VK revīzijas ziņojumā norāda arī uz nepietiekami izsekojamo LAD reorganizācijas procesu, jo centralizētās grāmatvedības ieviešanu reglamentējošie tiesību akti ir pretrunīgi un grāmatvedības uzskaiti joprojām veic arī reģionālo struktūrvienību darbinieki.

VTUA rēķinos nav izsekojama klientu veiktās samaksas atbilstība reāli sniegtajam pakalpojumam, kā arī iestādes izrakstītajos rēķinos ir norādīti cenrādim neatbilstoši izcenojumi, kas neatbilst normatīvo aktu prasībām. Līdz ar to VTUA nav arī nodrošinājusi vienotu attieksmi pret klientiem.

Valsts meža dienests (VMD) 2009.gadā ir veicis 2301,36 latu maksājumus par transportlīdzekļa nomu, kuru darbinieks lielākoties ir izmantojis savām vajadzībām. VK atkārtoti norāda, ka nepieciešams pilnveidot VMD transportlīdzekļu izmantošanas politiku.

VK arī norāda, ka Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) pārskata posteni “Debitori” uzrādījusi par 14 089 latiem lielāku, jo nav veikusi nedrošo (šaubīgo) pircēju un pasūtītāju parādu izvērtēšanu un tiem atbilstošu uzkrājumu veidošanu. VK aicina LLU pilnveidot iekšējās kontroles procedūras un novērst atkārtotu neprecīzas informācijas norādīšanu.

Finanšu revīzija veikta par Zemkopības ministrijas 2009.gada pārskata sagatavošanas pareizību.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!