• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Kultūras ministrijas 2009.gada pārskatu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2010., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210599

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija: Par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu tiesisko regulējumu demokrātiskas valsts iekārtā

Vēl šajā numurā

25.05.2010., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Kultūras ministrijas 2009.gada pārskatu

Revidējot Kultūras ministrijas (KM) 2009.gada pārskatu, Valsts kontrole (VK) ir konstatējusi neatbilstības dotāciju izlietojumā un informācijas sniegšanā par ilgtermiņa ieguldījumu, apgrozāmo līdzekļu, atalgojumu, ieņēmumu un pakalpojumu izdevumu uzskaiti.

Atvēlot finansējumu projektiem, KM nav veikusi izvērtējumu saskaņā ar izstrādātiem skaidriem un vienotiem kritērijiem. VK atklāja, ka vismaz 15 000 latu piešķirti, nerīkojot konkursu, bet vismaz 39 900 latu bez izvērtējuma, vai atbalstāmais pasākums atbilst apakšprogrammas uzdevumiem, kultūrpolitikas prioritātēm un vai tas ir lietderīgs, aktuāls un nozīmīgs. Tāpat vismaz 123 385 lati piešķirti, nenosakot, kāds ir sasniedzamais rezultāts, un 245 868 lati piešķirti saņēmējiem, ar kuriem nav noslēgti līgumi par valsts deleģētu kultūras funkciju veikšanu.

Samazināta finansējuma apstākļos vismaz 84 000 latu ir piešķirti KM kapitālsabiedrībām kā papildu līdzekļi pasākumu īstenošanai, lai arī tie saņem dotāciju no citas valsts budžeta programmas.

No līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem piešķirtie papildu līdzekļi Latvijas Nacionālajai bibliotēkai 58 333 lati un VSIA “Latvijas Nacionālā opera” – 500 000 latu neatbilst līdzekļu piešķiršanas mērķim, jo tie bija iepriekš plānojami.

Kultūras ministrija nav pietiekami kontrolējusi valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latvijas Nacionālā opera” piešķirtā finansējuma izlietojumu, līdz ar to Latvijas Nacionālā opera ir pieļāvusi nodokļu parādu izveidošanos 500 000 latu apmērā.

VK uzskata, ka, iespējams, Rīgas akustiskās koncertzāles projekta īstenošanai atvēlētie izdevumi 896 189 lati nav izlietoti lietderīgi, jo ir apstiprināta tikai koncertzāles skice. KM, izbeidzot šā projekta īstenošanu, šos līdzekļus ir norakstījusi izdevumos. VK aicina izvērtēt, vai šī ministrijas rīcība ir pietiekami pamatota.

Kultūras ministrijas padotības iestādēs veikti avansa maksājumi 83 447 latu apmērā bez attaisnojuma dokumenta pamata, neievērojot līgumu nosacījumus, un avansa maksājumi 37 432 latu apmērā pārsnieguši 20% no kopējā maksājuma apjoma, neievērojot MK protokollēmumu par fiskālās disciplīnas ievērošanu un nodrošināšanu.

VK konstatējusi, ka valsts aģentūrā “Kultūras informācijas sistēmas”, ar darbiniekiem slēdzot uzņēmuma līgumus projektu ietvaros, budžeta līdzekļus nav izlietojusi efektīvi un ekonomiski, un pastāv risks, ka aģentūras noslēgtie uzņēmuma līgumi ir izmantoti kā līdzeklis darbinieku atlīdzības paaugstināšanai, jo īstenot valsts un starptautiskus projektus un programmas ir valsts aģentūras “Kultūras informācijas sistēmas” tiešais uzdevums.

Finanšu revīzija veikta par 2009.gada pārskata sagatavošanas pareizību un Valsts kontrole ar atbildīgajām amatpersonām ir saskaņojusi veicamās darbības un termiņus revīzijā konstatēto nepilnību novēršanai. Arī turpmāk Valsts kontrole sekos līdzi ieteikumu ieviešanai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!