• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par aplokšņu algu izskaušanu, motivējot maksāt nodokļus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2010., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrs: Tiekoties ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

25.05.2010., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par aplokšņu algu izskaušanu, motivējot maksāt nodokļus

Ekonomikas ministrs Artis Kampars uzskata, ka pagājušonedēļ Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas paredz, ka valsts un pašvaldību iepirkumos varēs piedalīties tikai tie uzņēmumi, kas saviem darbiniekiem maksā vismaz 70% no vidējās algas attiecīgajā nozarē, ir viena no efektīvākajām metodēm, kā valsts var cīnīties pret algu maksātājiem aploksnēs.

A.Kampars norāda: “Valsts un pašvaldību finansētus pasūtījumus ir tiesīgi saņemt tikai tie uzņēmumi, par kuriem esam droši, ka viņi darbojas likuma ietvaros un maksā valstij nodokļus. Ja līdz šim cīņa pret algu maksāšanu aploksnēs notika galvenokārt ar represīvām metodēm, tad šie grozījumi likumā būs stimuls maksāt nodokļus par darba ņēmēju pilnā apmērā. Uzskatu, ka labākais veids, kā aplokšņu algas izskaust, ir ar šāda veida metodēm motivēt uzņēmumus maksāt nodokļus.”

Ministrs norāda, ka šāds risinājums ir taisnīgs pret tiem uzņēmumiem, kas apzinīgi veic nodokļu nomaksu par saviem darbiniekiem. Vienlaikus tas uzlabos šo uzņēmumu konkurētspēju valsts un pašvaldību iepirkumu konkursos, jo nav pieņemami, ka daļa uzņēmumu, nemaksājot nodokļus, var tikt pie valsts un pašvaldību pasūtījumiem ar zemāku cenu.

Algas aploksnēs ir bijusi Latvijas ekonomikai nozīmīga problēma jau kopš neatkarības atjaunošanas. Šā iemesla dēļ valsts budžetā ik gadus netiek nomaksāti daudzi simti miljonu latu. Ministrs ir pārliecināts, ka jāturpina veidot uzņēmējus motivējoša sistēma maksāt nodokļus par darbaspēku, nākotnē, iespējams, izstrādājot līdzīgas izmaiņas arī citās jomās, piemēram, uzņēmumu peļņas nodokļu atvieglojumos, veselības aprūpes sistēmā utt.

Sandris Sabajevs, ekonomikas ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!