• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par makroekonomikas prognozēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2010., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210656

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Rompuja grupu krīzes risinājumos

Vēl šajā numurā

26.05.2010., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par makroekonomikas prognozēm

Finanšu ministrija ir sagatavojusi indikatīvās vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības bāzes scenārija prognozes, kas ir saskaņotas ekspertu līmenī Latvijā, taču par tām vēl notiek sarunas un nav panākta gala vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem – Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Eiropas Komisiju (EK). Turklāt prognozes var vēl tikt precizētas, ņemot vērā aktuālākos Latvijas un reģiona attīstības datus.

Finanšu ministrijas bāzes scenārijs paredz, ka 2010.gadā iekšzemes kopprodukts (IKP) salīdzi­nāmajās cenās piedzīvos samazinājumu par 3,5%. Lielā mērā to izskaidro t.s. bāzes efekta ietekme – proti, iepriekšējā gada vidējais līmenis vēl salīdzinoši augsto pirmo gada ceturkšņu dēļ ir bijis augstāks. Scenārijs paredz, ka 2011.gadā Latvijas tautsaimniecība pieaugs par 3,3%, 2012.gadā – par 4,0%, bet 2013.gadā – par 3,9%, kas, pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem, ir Latvijas ekonomikas potenciālās izaugsmes aptuvenais novērtējums. Informāciju par kopbudžeta ieņēmumu apjomu 2011.gadam šobrīd nav iespējams sniegt, tomēr Vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvara 2011.–2013.gadam kontekstā ir veikti vairāki pasākumi.

• Sagatavots vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības bāzes scenārijs 2011.–2013.gadam, kas ekspertu līmenī tiek saskaņots ar SVF un EK, kā arī Latvijas Banku un Ekonomikas ministriju.

• Sagatavotas sākotnējās kopbudžeta ieņēmumu bāzes prognozes, par kurām šobrīd notiek saskaņošanas process ar starptautiskajiem aizdevējiem to misijas ietvaros.

• Notiek darbs pie maksimāli pieļaujamā valsts budžeta izdevumu kopapjoma un maksimāli pieļaujamā valsts budžeta kopējo izdevumu apjoma katrai ministrijai un citām centrālajām valsts iestādēm vidējam termiņam noteikšanas.

Vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars 2011.–2013.gadam līdz 18.jūnijam jāizskata Reformu vadības grupā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!