• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 25.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2010., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210660

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dokumentu iesniegšanu Saeimā elektroniskā veidā

Vēl šajā numurā

26.05.2010., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 25.maijā

ĀM: Par savstarpējo braucienu vienkāršošanu Latvijas un Krievijas pierobežas teritoriju iedzīvotājiem

25.maijā Ministru kabinetā izskatīts Ārlietu ministrijas izstrādātais noteikumu projekts “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanos par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu”.

Vienošanās projekts ievieš vietējās pierobežas satiksmes atļauju un tās izsniegšanas kārtību pierobežas teritorijā dzīvojošiem iedzīvotājiem, pamatojoties uz abu pušu saskaņotiem sarakstiem. Vietējās pierobežas satiksmes atļaujas paredzēts izsniegt bez maksas ar derīguma termiņu no viena līdz diviem gadiem, un ar tām varēs uzturēties otras puses valsts pierobežas teritorijā 90 dienas 180 dienu laika posmā.

Atļaujas tiks izsniegtas, ja ieceļošanas mērķis otras puses teritorijā ir piederošā nekustamā īpašuma apsaimniekošana, radinieku apmeklējums, radinieku apbedījuma vietu apmeklējums, medicīniskās palīdzības saņemšana, piedalīšanās kultūras, izglītības un sporta pasākumos un to rīkošanā, kurus regulāri rīko pušu valsts pārvaldes iestādes un institūcijas, piedalīšanās reliģiskos pasākumos, kā arī regulāra ekonomisko kontaktu īstenošana, pamatojoties uz attiecīgiem līgumiem, bez tiesībām strādāt.

Šobrīd Latvijas un Krievijas pierobežas teritoriju iedzīvotājiem nepieciešama vīza, lai ieceļotu otras valsts pierobežas teritorijā. Pēc vienošanās spēkā stāšanās šīm personu kategorijām tiks izsniegta atļauja, par kuru netiks iekasēta valsts nodeva.

Ārlietu ministrijas Informācijas
un sabiedrisko attiecību departaments


 

FM: Par Hipotēku bankas pārveides par Attīstības banku plānu

Finanšu ministrija ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu Ministru kabinetam par koncepcijas “Valsts akciju sabiedrības “Latvijas Hipotēku un zemes banka” pārveide par Attīstības banku” realizācijas gaitu, kurā ietverts pasākumu plāns Hipotēku bankas pārveidei par Attīstības banku un ko izskatīja 25.maija valdības sēdē. Valdības apstiprinātā koncepcija paredz Attīstības bankas izveidi uz Hipotēku bankas bāzes līdz 2013.gada beigām.

Eiropas Komisija ar savu 2009.gada 20.novembra lēmumu par valsts atbalstu Nr.NN 60/2009 ir devusi vispārēju piekrišanu attīstības bankas izveidei līdz 2013.gada beigām uz Hipotēku bankas bāzes, bankai pakāpeniski samazinot komerciālā segmenta aktīvus.

Hipotēku bankas pārveides mērķis ir izveidot attīstības banku valsts atbalsta programmu realizācijai, maksimāli efektīvi izmantojot Hipotēku bankas infrastruktūru, intelektuālo un finansiālo potenciālu, veicot bankas pārveidi valstij izdevīgā veidā un vienlaikus nodrošinot valsts atbalsta programmu realizācijas nepārtrauktību. Attīstības banka, realizējot valsts atbalsta programmas, papildina komercbanku sniegtos pakalpojumus, nevis konkurē ar tām.

2010.gada 22.janvāra Nodomu vēstulē SVF Latvijas valdība ir apņēmusies līdz 2010.gada maija beigām apstiprināt Hipotēku bankas pārveides plānu, nosakot konkrētus bankas pārveides pasākumus, to realizācijas termiņus un finansējuma avotus.

Hipotēku bankas pārveides ietvaros paredzēts realizēt šādus pasākumus: izstrādāt likumu par Attīstības banku un nepieciešamos grozījumus spēkā esošajos normatīvajos aktos; pakāpeniski samazināt Hipotēku bankas komerciālo segmentu līdz 2013.gada 31.decembrim; koncentrēt bankas ienākumus nenesošos aktīvus bankas meitasuzņēmumā, lai efektivizētu darbu ar ienākumus nenesošajiem aktīviem; novērtēt ienākumus nenesošo aktīvu pārvaldes uzņēmuma atsavināšanas iespēju valsts vai privātajam investoram noteiktu finanšu rādītāju gadījumā; turpināt novērtēt Hipotēku bankas komercdarbības segmenta paātrinātas atsavināšanas iespējas; pārveides beigās pieņemt lēmumu par attīstības bankas statusu (kredītiestāde vai finanšu institūcija).

Pārejas periodā attīstības bankas segmenta ietvaros tiks identificētas bankas filiāles, kurās tiks koncentrēts attīstības bankas segmenta kredītportfelis un citi atbalsta produkti. Attīstības bankas filiāles tiks koncentrētas Latvijas lielākajās pilsētās – reģionālajos centros.

Pārveides plāna īstenošanas laikā paredzēts saglabāt un pakāpeniski samazināt funkcionējošu bankas komerciālā segmenta klientu apkalpošanas sistēmu. Atlikušais komerciālā segmenta aktīvu/pasīvu kopums tiks atsavināts vai nodots citai komercdarbību veicošai finanšu institūcijai līdz 2013.gada beigām.

Paredzēts, ka pārveides procesa gaitā Hipotēku banka katru gadu realizēs jaunas atbalsta programmas 70 miljonu latu apmērā atbilstoši valdības noteiktajām prioritātēm šādās jomās: MVU finansēšana; komercdarbības uzsācēju finansēšana; mikrobiznesa un pašnodarbinātības veicināšana; inovatīvu, tehnoloģiski ietilpīgu un augstas pievienotās vērtības projektu finansēšana; finansējums starptautiskajā tirgū konkurētspējīgu preču ražošanai un pakalpojumu sniegšanai; finansējums energoefektivitātes pasākumu realizēšanai; finansējums lauksaimniecības un lauku attīstībai; īpaši sociāli jutīgu iedzīvotāju grupu pašnodarbinātības veicināšana un iesaistīšana komercdarbībā.

Hipotēku banka 2010.gadā turpinās realizēt attīstības programmas, kuru ietvaros valdības uzdevumā tiek sniegts atbalsts noteiktām komersantu un iedzīvotāju grupām: ERAF līdzfinansētu “Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programmu”; MVU mikrokreditēšanas programmu; ESF līdzfinansētu atbalsta programmu “Atbalsts pašnodarbinātības un komercdarbības uzsākšanai”; MVU izaugsmes aizdevumu programmu; Lauksaimniecības apgrozāmo līdzekļu programmu.

Pārveides procesa ietvaros Hipotēku banka turpinās esošo klientu apkalpošanu un nodrošinās visu tās saistību izpildi, pakāpeniski līdz 2013.gadam samazinot kopējo noguldījumu kopsummu, vienlaikus ievērojot bankas likviditātes rādītāju atbilstību Finanšu un kapitāla tirgus komisijas prasībām.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!