• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par romu kopienu dzīves apstākļu uzlabošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2010., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210739

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Starptautisko Bioloģiskās daudzveidības dienu

Vēl šajā numurā

27.05.2010., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par romu kopienu dzīves apstākļu uzlabošanu

Eiropas Parlaments ir iededzis zaļo gaismu Eiropas Komisijas priekšlikumam, kurš ļaus izmantot Eiropas reģionālo finansējumu, lai uzlabotu marginalizētu kopienu dzīves apstākļus. Par šo pasākumu iepriekš vienojušās dalībvalstis, un īpaši to gaida romu tautības iedzīvotāji, kuru kopskaits Eiropā tiek lēsts ap 10–12 miljoniem cilvēku un kuri nereti dzīvo lielā nabadzībā un izolācijā.

Šim lēmumam atzinību pauž reģionālās politikas komisārs Johanness Hāns: “Romu kopiena ir lielākā mazākumtautību grupa Eiropā un nereti tiek pakļauta marginalizācijai, trūkumam un sociālajai atstumtībai. Priecājos par šodien pieņemto lēmumu, jo tas dos iespēju reģionālajai politikai palīdzēt pārraut “apburto loku”, no kura šīs kopienas, šķiet, nespēj izrauties. Vēlams, lai šis pasākums iekļautos vispārējā politikā, kas paredz arī pasākumus izglītības, veselības, sociālo lietu un nodarbinātības jomā.”

Agrāk tiesību aktos par struktūrfondiem bija daudz ierobežojumu, kuri attiecās uz valstu pasākumiem mājokļu jomā, piemēram, tiesības uz atbalstu tikai divpadsmit jaunajām ES dalībvalstīm (nesen ieviesti izņēmumi attiecībā uz energoefektivitātes pasākumiem un pasākumiem atjaunojamu energoresursu jomā), un uz esošo daudzdzīvokļu namu atjaunošanu pilsētu teritorijās. Tomēr romu tautības iedzīvotāji dzīvo galvenokārt izolētās lauku teritorijās un vienģimeņu mājās.

Tikko pieņemtie pasākumi ļaus plašāk izmantot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļus, lai apmaksātu valstu pasākumus mājokļu jomā marginalizētu kopienu dzīvošanas apstākļu uzlabošanai visās dalībvalstīs. Šīs izmaiņas izteikti attiecas uz romu tautības iedzīvotājiem, bet ne tikai uz viņiem. Tās attiecas uz esošo mājokļu nomaiņu un uz jaunu mājokļu celtniecību gan lauku, gan pilsētu teritorijās. ERAF finansējumu nevarēs izmantot privātīpašumam, to varēs izmantot tikai valsts iestāžu īstenotiem projektiem.

Mājokļus atzīst par svarīgu faktoru labākai romu integrēšanai. Tomēr šai jomai jābūt arī iekļautai integrētā stratēģijā, ko izstrādā un īsteno valstu un reģionālās iestādes, ietverot tādas jomas kā izglītība, prasmju pilnveidošana, nodarbinātība un veselība.

No Eiropas struktūrfondiem jau līdzfinansē vairākus projektus, kuru mērķgrupa ir romu kopienas, piemēram, par izglītību agrīnā bērnībā, nodarbinātību, mikrofinansējumu un vienādām iespējām (it īpaši par dzimumu līdztiesību). Piemēram, pateicoties ES investīcijām (1,11 miljoni eiro), tiks īstenots jauns pilsētvides atjaunošanas projekts vienā no lielākajām romu apdzīvotajām vietām Ungārijā, Nīreģhazas pilsētā. Slēgs tikai romiem paredzēto skolu un atjaunos ceļus, rotaļlaukumus un bērnu aprūpes iespējas.

Līdz ar finansējumu, kas pieejams reģionālās politikas programmu ietvaros, Eiropas Parlaments ir piešķīris piecus miljonus eiro Eiropas Komisijai, lai īstenotu izmēģinājuma projektu par romu integrāciju, kurš sadalīts trīs galvenajās jomās: izglītība agrīnā bērnībā, mikrofinansējums un sabiedrības informēšana. Projektu īstenos 2010.gadā, un tā galvenā mērķgrupa ir romu kopienas Centrālās un Austrumeiropas valstīs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!