• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par enerģijas tarifiem un licencēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1996., Nr. 207/208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210772

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu visu kopīgiem mērķiem, atbildību un rūpēm

Vēl šajā numurā

03.12.1996., Nr. 207/208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par enerģijas tarifiem un licencēm

Pēc rīkojumu pieņemšanas Energoapgādes regulēšanas padome rīkoja preses konferenci, kurā ar žurnālistiem tikās padomes priekšsēdētājs Atis Pakrastiņš un Licenču biroja vadītājs Māris Bērziņš.

Energoapgādes regulēšanas padome un tās izpildinstitūcija — Licenču birojs — savu darbību uzsāka nesen — šā gada jūlijā. Padome ir atbildīga par energoapgādes licencēšanu, siltuma, elektrības un gāzes apgādes tarifu noteikšanu Latvijā un ar to saistīto tarifu aprēķināšanas metodikas izstrādāšanu. Aizvadītajos četros mēnešos, lai nodrošinātu uzņēmējdarbības regulēšanu enerģētikā, ir izstrādātas enerģijas tarifu aprēķinu metodikas siltumenerģijai, elektroenerģijai, dabas un sašķidrinātajai gāzei.

Preses konferencē žurnālisti tika iepazīstināti ar Energoapgādes regulēšanas padomes 12.novembra sēdē akceptētajiem dokumentiem par enerģijas tarifu politikas mērķiem, izstrādātās tarifu aprēķināšanas metodiku un par uzņēmējdarbības licencēšanu energoapgādē.

Par enerģijas tarifu politikas galvenajiem mērķiem un izstrādātajām tarifu aprēķināšanas metodikām runāja Atis Pakrastiņš:

— Esam paveikuši tik daudz, ka jau šodien varam uzsākt energouzņēmumu licencēšanu. Izstrādājot metodikas tarifu aprēķināšanai, mēs ņēmām vērā valdības deklarēto enerģētikas politiku, kuru nosaka divi principi. Pirmais — valdība nesekmēs enerģijas ražotāju un piegādātāju subsidēšanu, bet realizēs tādu energoresursu cenu un tarifu politiku, kas nodrošinās energosistēmu normālu darbību; otrais — nosakāmi tādi tarifi, lai energoapgādes uzņēmumi, saņemot maksājumus no patērētājiem, gūtu ekonomiski pamatotus ieņēmumus, kas pilnībā sedz energoresursu ražošanas un apgādes izmaksas, kā arī nodrošina kapitāla saglabāšanu.

Kā atzīmēja runātājs, tarifu aprēķināšanai tiek gan pārstrādātas vecās metodikas, gan tiek ieviestas jaunas, kas novērš tādus trūkumus kā inflācijas neievērošana, lielu, apjomīgu skaitlisko rādītāju noteikšana un citus. Lielu palīdzību jauno metožu izstrādē un apguvē sniegšot Pasaules bankas speciālisti un ārzemju firmu konsultanti, tostarp ar firmas “Bechtel” konsultantiem tiks izstrādāts ekonomisko izmaksu metodoloģijas ieviešanas plāns.

Savukārt Māris Bērziņš informēja, ka noteikumi par uzņēmējdarbības regulēšanu energoapgādē nosaka energoapgādes licencēšanas kārtību un licencēto energoapgādes uzņēmumu tiesības un pienākumus. Licences enerģijas ražošanai uzglabāšanai, pārvadīšanai un sadalīšanai tiks izsniegtas uz 20 gadiem, bet realizācijai — uz pieciem gadiem.

Energoapgādes regulēšanas padome savā 12.novembra sēdē pieņēmusi lēmumu izstrādātās enerģijas tarifu aprēķinu metodikas publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Vairis Ozols,

“LV” iekšpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!