• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrija: Par sadarbību un koordinētu rīcību mežu ugunsgrēku novēršanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2010., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210844

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides ministrija: Par ūdensceļa Rīga–Hersona–Astrahaņa projekta neatbalstīšanu

Vēl šajā numurā

28.05.2010., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu ministrija: Par sadarbību un koordinētu rīcību mežu ugunsgrēku novēršanā

26.maijā Iekšlietu ministrijā (IEM) notika IeM, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS), Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Valsts meža dienesta (VMD) sarunas par sadarbību un koordinētu rīcību mežu ugunsgrēku novēršanā. Sanāksmi vadīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

“Līdzīgi kā plūdu gadījumā, jau laikus sākam gatavoties iespējamiem mežu ugunsgrēkiem, kas sāksies, iestājoties siltākam laikam. Tieši savstarpēji koordinēta un saskaņota rīcība sekmēs ātrāku ugunsgrēku apdzēšanu un līdz ar to mazākus mežu postījumus. Sākoties mežu ugunsgrēkiem, mēs jau būsim tiem gatavi un darīsim visu iespējamo, lai to sekas būtu pēc iespējas mazākas,” sacīja iekšlietu ministre L.Mūrniece.

Sanāksmē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), LPS, VMD un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji pārrunāja katras institūcijas līdz šim paveikto sagatavošanās posmā un gatavību veikt ugunsdzēšanas darbus, kā arī pieejamos cilvēkresursus un tehnisko aprīkojumu. Sarunu laikā izkristalizējās vairākas problēmas, ar kurām nācies saskarties iepriekšējos gados, un tika nolemts nekavējoties meklēt tām risinājumus.

Problēmas, kas saistītas ar sadarbības uzlabošanu iesaistīto institūciju starpā, nolemts risināt, nākamajā nedēļā sasaucot tehnisku sanāksmi, kurā piedalītos LPS, VUGD, VMD, Satiksmes ministrijas un Valsts robežsardzes pārstāvji.

Kā būtisku problēmu VMD ģenerāldirektors J.Kinna minēja to, ka finanšu trūkuma dēļ šogad nav iespējams nodrošināt nepārtrauktu dežurantu klātbūtni visos ugunsnovērošanas torņos. Savukārt “simtlatnieku” (Labklājības ministrijas definētā sociālā spilvena pakalpojumiem) programmā nodarbinātos šajos pasākumos nevar iesaistīt, jo to neatļauj šīs programmas nosacījumi, lai gan pašvaldības, apzinoties mežu ugunsgrēku bīstamību, būtu gatavas novirzīt šos cilvēkus mežu uzraudzībai. Sanāksmes dalībnieki nolēma uzrunāt Labklājības ministrijas pārstāvjus un šajā jautājumā rast kopīgu risinājumu.

Sanāksmes dalībnieki arī uzsvēra preventīvo pasākumu nozīmi mežu ugunsgrēku novēršanā. Šie preventīvie pasākumi sevī ietver potenciālo degšanas vietu iepriekšēju apsekošanu, lai pārliecinātos, ka pie šīm vietām ir iespējams piebraukt, kur ir tuvākā ūdens ņemšanas vieta utt. Tāpat iepriekšējo gadu pieredze ir parādījusi, ka viena no iespējamajām ugunsgrēka izcelšanās vietām ir dzelzceļa aizsargjoslas.

Iepriekšējo trīs gadu statistika rāda, ka visvairāk mežu ugunsgrēku notiek Rīgas reģionā (apmēram puse no kopskaita) un Daugavpils apkaimē, tomēr, iestājoties siltam un sausam laikam, apdraudētas ir visas mežainās un purvainās vietas Latvijā.

Sanāksmes dalībnieki arī pārrunāja citus iespējamos mehānismus, kā pašvaldībām sniegt atbalstu IeM padotības iestādēm un iespējamos normatīvo aktu grozījumus, lai pilnveidotu esošās sadarbības iespējas. Tika nolemts jau tuvākajā laikā uzaicināt uz sarunām Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas, KNAB un LPS pārstāvjus, lai sāktu diskusijas par šo jautājumu likumdevēju līmenī.

VUGD un VMD sadarbību mežu ugunsgrēku ierobežošanā nosaka Latvijas Republikas likumi, Ministru kabineta noteikumi, ka arī sadarbības līgumi. Saskaņā ar Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumu VUGD uzdots “kopīgi ar Valsts meža dienestu veikt meža ugunsgrēku ierobežošanas un likvidācijas darbus” (25.panta pirmās daļas 3.1punkts).

Saskaņā ar 2008.gada 10.jūnija Ministru kabineta noteikumiem Nr.420 “Noteikumi par meža ugunsdzēsības darbiem un Valsts meža dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sadarbības kārtību, veicot meža ugunsgrēku ierobežošanas un likvidācijas darbus” Rīgas, Daugavpils un Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā esošajos mežos ugunsgrēku dzēš VUGD brigādes. Pārējā teritorijā pēc informācijas saņemšanas par ugunsgrēku VMD izbrauc uz notikuma vietu un sāk ugunsgrēka ierobežošanu un likvidāciju.

Atbilstoši 2006.gada 14.februāra Ministru kabineta noteikumiem Nr.118 “Kārtība, kādā valsts un pašvaldību institūcijas iesaistās mežu ugunsgrēku ierobežošanā” VMD iesaista Valsts un pašvaldību institūcijas mežu ugunsgrēku ierobežošanā saskaņā ar republikas pilsētu un novadu civilās aizsardzības pasākumu plāniem, starpresoru vienošanos un sadarbības līgumiem.

IeM sāka aktīvas sarunas ar LPS šā gada martā, kad tika pārrunāta iespējamā rīcība un tās koordinācija plūdu gadījumā. Toreiz tika identificēti problemātiskie jautājumi, tiem laikus tika rasts risinājums – plūdu draudu un plūdu seku novēršanā iesaistītās puses spēja operatīvi, saskaņoti un savstarpēji koordinēti rīkoties.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!