• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bezpeļņas SIA "Rīgas luksofors" finansiāli saimnieciskās darbības revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.1997., Nr. 324/328 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210869

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–166

Par Limbažu rajona Salacgrīvas pilsētas pašvaldības bezpeļņas organizācijas "Salacgrīvas ostas pārvalde" dibināšanu un saimniecisko darbību

Vēl šajā numurā

12.12.1997., Nr. 324/328

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-146

Pieņemts: 06.11.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-146

Rīgā 1997. gada 6. novembrī

Par bezpeļņas SIA “Rīgas luksofors” finansiāli saimnieciskās darbības revīziju

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors V.Grasis, kolēģijas locekļi L.Ceimere, J.Āboliņš, Dz.Levrence, V.Vilciņš;

piedaloties valsts revidentēm M.Priecumai, I.Plonai;

uzaicinātie: no SIA “Rīgas luksofors” direktors I.Vrubļevskis, galv. grāmatvede T.Sedunova;

protokolēja valsts revidenta palīdze U.Rasmane

Izskatot pārbaudes materiālus un izvērtējot kolēģijas sēdē uzaicināto rakstiskos un mutiskos paskaidrojumus un iebildumus par atzinumu, kolēģija

konstatēja:

1. Rīgas Dome 07.03.1995. pieņēmusi lēmumu piedalīties bezpeļņas SIA “Rīgas luksofors” izveidošanā, lai pilnveidotu un organizatoriski apvienotu ceļu satiksmes regulēšanas sistēmu un nodrošinātu ceļu satiksmi ar satiksmes regulēšanas tehniskajiem līdzekļiem.

2. Savu tiesību un pienākumu realizēšanai Rīgas Dome iecēlusi pilnvarnieku. Pārkāpti LR likuma “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās” 12. panta noteikumi, kas ierobežo pilnvarojuma laiku līdz 5 gadiem — noslēgtajā pilnvarojuma līgumā tā darbības laiks nav noteikts.

3. Dibinot bezpeļņas SIA “Rīgas luksofors”, pārkāptas LR likuma “Par bezpeļņas organizāciju” 4. panta prasības, kas paredz, ka ienākumus, kas pārsniedz izdevumus, novirza rezerves fondā, ko izmanto statūtos paredzētiem mērķiem. Deklarācijā, kuru atbilstoši šī likuma prasībām paraksta dibinātāji un kura iesniedzama kopā ar dibināšanas dokumentiem, norādīts, ka ienākumu pārsniegums pār izdevumiem tiks izmantots ne tikai statūtos paredzētajiem mērķiem, bet arī darbinieku prēmēšanai.

4. Bezpeļņas SIA “Rīgas luksofors” saskaņā ar noslēgto līgumu saņem Rīgas pilsētas pašvaldības pasūtījumu par tāmes cenām, kas saskaņotas ar Rīgas pilsētas Transporta un sakaru pārvaldi. Ievērojamu daļu pašvaldības pasūtījuma (1995.g. — 50%; 1996.g. — 40%; 1997.g. I p.g. — 26%) sabiedrība par saskaņoto tāmes cenu novirza izpildei citām uzņēmējsabiedrībām. SIA “Rīgas luksofors” gada pārskatos uzrādītās ražošanas izmaksas neatspoguļo pašvaldības pasūtīto darbu izpildes patiesās izmaksas, jo ievērojama daļa no tām ir aprēķinātās tāmes izmaksas. Rezultātā pašvaldībai liegta iespēja analizēt saskaņoto cenu un līdz ar to arī budžeta līdzekļu izlietojuma pamatotību.

5. SIA “Rīgas luksofors” ražošanas izmaksas nepamatoti paaugstinātas, ieguldot Ls 33,9 tūkst. divos nomātajos objektos, uz kuriem pašvaldībā uz nomas līguma noslēgšanas dienu bija iesniegti denacionalizācijas pieteikumi. Ar to pārkāpti nomas līguma nosacījumi, kas aizliedza līdzekļu ieguldīšanu šajos objektos. Noslēdzot šos nomas līgumus, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas valde pārkāpusi LR Augstākās padomes 30.10.1991. lēmuma “Par Latvijas Republikas likumu “Par namīpašumu atdošanu likumīgajiem īpašniekiem” un “Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā” spēkā stāšanās kārtību” noteikumus, kas aizliedz līdz namīpašumu atdošanai likumīgajiem īpašniekiem izīrēt jauniem īrniekiem nedzīvojamās telpas. Pēc šo objektu denacionalizācijas vienu no īpašnieka atpirkusi uzņēmējsabiedrība, kurā 70% pamatkapitāla pieder SIA “Rīgas luksofors” 3 vadošajiem darbiniekiem — direktoram I.Vrubļevskim; galvenajam inženierim A.Prozumentam; galvenajam mehāniķim A.Soloveiko.

Otru objektu uz neizdevīgiem nosacījumiem no īpašnieka atpērk SIA “Rīgas luksofors”.

6. SIA “Rīgas luksofors” gada pārskatos nav iekļauta nomas maksa par pamatlīdzekļiem, kas tiek nomāti no Rīgas Domes, līdz ar to gada pārskati nesniedz patiesu priekšstatu par sabiedrības patieso finansiālo stāvokli.

Kolēģija nolēma:

1. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1-2-146.

2. Uzdot Rīgas Domes Transporta un sakaru pārvaldei:

2.1. Noslēgt līgumu ar pilnvarnieku atbilstoši LR likuma “Par valsts un pašvaldības kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās” prasībām.

2.2. Nodrošināt pašvaldības pasūtījumu izpildi atbilstoši LR normatīvo aktu prasībām, piemērojot pretendentu atlasi.

2.3. Pastiprināt kontroli pār pašvaldības līdzekļu izlietojuma pamatotību.

3. Uzdot SIA “Rīgas luksofors”:

3.1. Sakārtot sabiedrības dibināšanas dokumentus — deklarāciju — atbilstoši LR likuma “Par bezpeļņas organizāciju” prasībām.

3.2. 1997. gada pārskatā novērst pārbaudē konstatētās kļūdas.

4. Kolēģijas lēmumu nosūtīt Rīgas Domei un SIA “Rīgas luksofors”.

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likumu “Par Valsts kontroli”.

Kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi: L.Ceimere, J.Āboliņš, Dz.Levrence, V.Vilciņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!