• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1997. gada 20. novembra lēmums Nr. 286/5 "Par "Noteikumu Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru pirkšanas ar atpārdošanu (reverse repo) izsolēm "Latvijas Bankā" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.1997., Nr. 324/328 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210873

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar:

Vēl šajā numurā

12.12.1997., Nr. 324/328

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 286/5

Pieņemts: 20.11.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas valdes lēmums Nr. 286/5

Rīgā 1997. gada 20. novembrī

Par "Noteikumu Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru pirkšanas ar atpārdošanu ( reverse repo ) izsolēm "Latvijas Bankā" apstiprināšanu

Latvijas Bankas valde nolemj:

1. Apstiprināt "Noteikumus Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru pirkšanas ar atpārdošanu ( reverse repo ) izsolēm Latvijas Bankā" (pielikumā).

2. Atcelt Latvijas Bankas valdes 1996. gada 25. aprīļa lēmumu Nr. 204/10 "Par Latvijas valsts iekšējā īstermiņa aizņēmuma parādzīmju pirkšanas ar atpārdošanu ( reverse repo ) izsoļu noteikumiem".

3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 1997. gada 24. novembri.

Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs I. Rimšēčvičs

Apstiprināti ar Latvijas Bankas valdes
1997. gada 20. novembra lēmumu Nr. 286/5

I. Rimšēvičs, Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs

Noteikumi Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru pirkšanas ar atpārdošanu ( reverse repo ) izsolēm Latvijas Bankā

1. NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

1.1. Banka - Latvijas Bankas licencēta banka vai ārvalstu bankas nodaļa (filiāle).

1.2. Pirkšana ar atpārdošanu ( reverse repo ) - darījums, kurā banka pērk valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīrus (turpmāk tekstā - vērtspapīri) un, darījuma termiņam beidzoties, atpārdod tos par fiksētu vērtību.

1.3. Vērtspapīru konts - konts Latvijas Bankā, kurā iegrāmato visus bankas īpašumā esošos viena laidiena vērtspapīrus.

1.4. Laidiena numurs - Finansu ministrijas piešķirtais vērtspapīru reģistrācijas kārtas numurs pa laidiena veidiem.

1.5. Reverse repo termiņš - Latvijas Bankas noteiktais reverse repo darījuma dienu skaits no vērtspapīru pirkšanas dienas līdz to atpārdošanas dienai.

2. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

2.1. Lai īstenotu Latvijas Bankas monetāro politiku, attīstītu Latvijas Republikas vērtspapīru tirgu un regulētu banku likviditāti, Latvijas Banka izsolēs bankām pārdod ar atpirkšanu vērtspapīrus.

2.2. Izsoles organizē komisija, kuru izveido Latvijas Banka. Izsoles notiek Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Tirgus operāciju daļā.

2.3. Latvijas Banka pārdod ar atpirkšanu bankām vērtspapīrus, kuri ir tās īpašumā, nav apgrūtināti, ir reģistrēti Latvijas Bankas vērtspapīru uzskaites sistēmā un kuru dzēšanas termiņš vismaz par divām darba dienām pārsniedz atpirkšanas datumu. Vērtspapīrus pārdod pēc Latvijas Bankas reverse repo izsolei noteiktajām vērtspapīru pārdošanas likmēm.

2.4. Latvijas Banka vienlaicīgi var organizēt izsoles ar dažādiem reverse repo termiņiem. Latvijas Banka katrai no izsolēm nosaka maksimālo atpārdošanas likmi, par kuru augstāk reverse repo darījumi netiks veikti, kopējos reverse repo darījumu apjomus pa darījumu termiņiem, kā arī konkrēto vērtspapīru piedāvājumu ar to pārdošanas apjomiem.

2.5. Katrā no izsolēm bankas piedalās ar pieteikumiem, kuros norāda reverse repo termiņu un piedāvāto darījuma apjomu ar atbilstošo atpārdošanas likmi. Katrā pieteikumā var norādīt vienu pērkamo vērtspapīru laidiena numuru un vienu reverse repo termiņu.

2.6. Katram reverse repo termiņam notiek sava izsole.

2.7. Visi izsolei iesniegtie pieteikumi ir galīgi un neatsaucami.

2.8. Reverse repo izsoles notiek secīgi, sākot ar tuvākajiem reverse repo termiņiem.

2.9. Minimālais darījuma apjoms ir Ls 10 000. Darījuma apjomam jādalās bez atlikuma ar 1 000. Viens izsoles likmes solis ir 0,01%.

2.10. Ja bankas pieteikumā norādītajam reverse repo darījuma apjomam nav pietiekama naudas seguma tās korespondentkontā, tad attiecīgo bankas pieteikumu reverse repo izsoles rezultātu aprēķināšanas brīdī noraida.

2.11. Saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto reverse repo izsoles vērtspapīru pārdošanas likmi pārdoto vērtspapīru vērtība var būt mazāka par Latvijas Bankas kontā ieskaitāmo summu, jo bankas vērtspapīru kontā ieskaitāmais vērtspapīru apjoms tiek noapaļots uz leju līdz pilnai vērtspapīru nominālvērtībai.

2.12. Par reverse repo izsoļu organizēšanu Latvijas Banka paziņo bankām ar informatīvo sistēmu starpniecību.

2.13. Izsole notiek, ja uz to pieteicies vismaz viens dalībnieks.

2.14. Ja Latvijas Banka izdara grozījumus šajos noteikumos, tad tā par šiem grozījumiem rakstiski paziņo bankām ne vēlāk kā piecas dienas pirms to stāšanās spēkā.

3. IZSOLE UN NORĒĶINI

3.1. Lai piedalītos reverse repo izsolē, bankas izsoles dienā līdz plkst. 11.00 Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Tirgus operāciju daļai iesniedz pieteikumus:

3.1.1. papīra formā - trīs eksemplāros aizzīmogotā aploksnē;

3.1.2. elektroniskā formā - saskaņā ar līgumu "Par datu pārraides tīkla izmantošanu naudas un vērtspapīru elektroniskajos norēķinos".

3.2. Pieņemot pieteikumus, tiek fiksēts to iesniegšanas laiks.

3.3. Banku pieteikumus sakārto pēc vērtspapīru atpārdošanas procentu likmēm augošā secībā. Banku pieteikumus apmierina, sākot ar zemāko piedāvāto vērtspapīru atpārdošanas procentu likmi līdz Latvijas Bankas noteiktajai maksimālajai vērtspapīru atpārdošanas procentu likmei.

3.4. Ja banku piedāvātais apjoms pārsniedz Latvijas Bankas noteikto vērtspapīru pārdošanas apjomu un ir vairāki pieteikumi ar vienādām vērtspapīru atpārdošanas procentu likmēm, kurus nevar apmierināt pilnīgi, tad tos apmierina proporcionāli piedāvājumam līdz minimālajam darījuma apjomam, bet, ja tas nav iespējams, - pieteikumu iesniegšanas secībā.

3.5. Izsoles dienā līdz plkst. 13.00 Latvijas Banka, pamatojoties uz izsoles rezultātiem, noraksta izsolītās summas no banku korespondentkontiem un ieskaita tās Latvijas Bankas kontā, vienlaicīgi norakstot vērtspapīrus no Latvijas Bankas vērtspapīru kontiem un ieskaitot tos banku vērtspapīru kontos.

3.6. Pēc izsoles noslēguma bankas var saņemt Latvijas Bankā operatīvo informāciju par izsoles rezultātiem. Latvijas Banka izsniedz bankām apstiprinājumu par vērtspapīru pirkšanu no Latvijas Bankas, to norakstīšanu no Latvijas Bankas vērtspapīru kontiem un ieskaitīšanu banku vērtspapīru kontos:

3.6.1. papīra formā - ja pieteikumi iesniegti papīra formā;

3.6.2. elektroniskā formā - ja pieteikumi iesniegti elektroniskā formā.

3.7. Ar informatīvo sistēmu starpniecību Latvijas Banka publiski paziņo kopējos reverse repo izsoles rezultātus.

4. VĒRTSPAPĪRU ATPĀRDOŠANAS KĀRTĪBA

4.1. Atpārdošanas dienā pēc plkst. 16.00 (piektdienās un pirmssvētku dienās pēc plkst. 15.00) Latvijas Banka noraksta vērtspapīrus no bankas vērtspapīru kontiem un ieskaita Latvijas Bankas vērtspapīru kontos.

4.2. Pēc vērtspapīru ieskaitīšanas Latvijas Bankas vērtspapīru kontos Latvijas Banka atpārdošanas naudas summu ieskaita bankas korespondentkontā.

4.3. Ja reverse repo termiņa laikā bankas vērtspapīru kontos ieskaitītajiem vērtspapīriem ir jāveic fiksētā ienākuma izmaksas, tad fiksēto ienākumu saņem banka un vērtspapīru atpārdošanas naudas summa tiek samazināta par fiksētā ienākuma apjomu.

4.4. Ja atpārdošanas dienā banka nav nodrošinājusi savā vērtspapīru kontā reverse repo izsolē nopirktos vērtspapīrus, tad Latvijas Banka atpārdošanas naudas summu neieskaita bankas korespondentkontā un minētie vērtspapīri paliek bankas īpašumā.

4.5. Ja reverse repo termiņa pēdējā diena ir brīvdiena vai svētku diena, tad attiecīgo vērtspapīru atpārdošanu banka veic pirmajā darba dienā pēc brīvdienas vai svētku dienas. Par šīm dienām tiek aprēķināti procenti.

5. SODA SANKCIJAS

5.1. Par šo noteikumu neievērošanu Latvijas Bankai ir tiesības izsoles noteikumu pārkāpējam neļaut piedalīties reverse repo izsolēs uz laiku līdz 6 mēnešiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!