• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts meža dienesta 1995. gada 16. jūnija informācija "Par kokmateriālu eksportēšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.1995., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211188

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts statistikas komitejas ziņojums

Par Latvijas ārējo tirdzniecību 1995.gada janvārī - aprīlī

Vēl šajā numurā

17.06.1995., Nr. 93

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts meža dienests

Veids: informācija

Pieņemts: 16.06.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts meža dienesta informācija

1995.gada 16 jūnijā

Par kokmateriālu eksportēšanu

Ceturtdien, 15.jūnijā, Lielbritānijas Mežsaimniecības komisija savā ziņu izlaidumā izplatīja informāciju "Jauni pasākumi, kā novērst astoņzobu egles mizgraužu vaboles ieviešanos Lielbritānijā". Šajā informācijā teikts, ka tiks ieviesta stingrāka kontrole ievestajiem kokmateriāliem, izmantojot speciālu en-doskopu, ar kura palīdzību varēs konstatēt mizas klātbūtni saformēto paku iekšpusē. Lielbritānijas Meža dienesta Augu aizsardzības nodaļa ir uztraukusies par astoņzobu mizgraužu vaboles izplatīšanos. Viņi uzskata, ka tā spēj nodarīt ļoti lielu ļaunumu Lielbritānijas mežiem. Tas ir tāpēc, ka valstīs, kur lielu daļu mežu veido cilvēka radīti vienas koku sugas meži, kaitēkļiem ir lielākas iespējas strauji savairoties un nodarīt ievērojamus zaudējumus. Tā kā šajā gadā Lielbritānijā ir krietni palielinājies ostās konstatēto vaboļu skaits, tad Meža dienestam jādomā par pārmaiņām likumdošanā, iekļaujot tajā prasības kokmateriālu piegādātājiem. Proti — iepriekš jāpaziņo par kravas nosūtīšanu un par iespējām plašāk izmantot tiesības nosūtīt atpakaļ kuģus, kuros konstatēti kokmateriāli ar mizu.

Šis informatīvais izdevums uzsver, ka daži, ne visai prasīgi eksportētāji sākuši lietot tādus paņēmienus kā aizdomīgo, iespējams inficēto, kokmateriālu slēpšana vai ari bojāto kokmateriālu ievietošana pakojuma vidū, pieliekot tiem labus galus.

No šī gada 1.maija tikai no Baltijas valstīm vien 6500 kubikmetru kokmateriālu tika nodedzināti vai fumigēti piestātnē un divi kuģi nosūtīti atpakaļ. Turpmāk iespējams atpakaļ nosūtīs vēl vairākus kuģus, jo inspektori kravas pārbaudīs pēc stingrākiem noteikumiem.

Tas — Lielbritānijā par jautājumu, kas tieši skar mūs. Fakts par nekvalitatīvu kokmateriālu nosūtīšanu uz Lielbritāniju atbilst patiesībai. Un vairs nav svarīgi, cik daudz kādā kravā ir bijuši fitosanitārajām prasībām neatbilstoši kokmateriāli, bet gan tas, ka tāda produkcija vispār ir bijusi. Tas ir nepieļaujami, jo kaitē ne tikai kāda atsevišķa uzņēmuma, bet visas valsts ražotāju autoritātei.

Lai samazinātu iespējas atkārtoties līdzīgiem gadījumiem, steidzīgi jāievieš zāģmateriālu ražošana ar atbilstošu marķējumu un jārūpējas, lai tas saglabātos līdz pat materiālu nonākšanai kravas saņemšanas vietās. Latvijas Valsts meža dienests uzskata, ka katram pašam ir jāatbild par savu padarīto darbu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!