• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu maksājumiem par komunālajiem pakalpojumiem un elektroenerģijas tarifu izlīdzināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.1995., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211191

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmajiem latviešiem Everestā

Vēl šajā numurā

27.05.1995., Nr. 81

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība

Veids: paziņojums

Pieņemts: 25.05.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Brīvo arodbiedrību savienības valdes paziņojums, 25.maijā


Par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu maksājumiem par komunālajiem pakalpojumiem un elektroenerģijas tarifu izlīdzināšanu

Likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" realizācija, piemērojot pievienotās vērtības nodokli par iedzīvotājiem sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem, un valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" padomes ierosinājums par elektroenerģijas tarifu izlīdzināšanu radīs būtisku komunālo maksājumu sadārdzinājumu. Tas ir izsaucis asu sabiedrības, tai skaitā arodbiedrības biedru un arodorganizāciju, reakciju, paužot satraukumu par zemo naudas ienākumu un dzīves dārdzības pieaugošo nesamērojamību.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valde šajā sakarībā vēlreiz atgādina, ka vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju ienākumi ir mazāki nekā iztikas minimums, bet trešā daļa iedzīvotāju dzīvo trūkumā. No 1994.gada 1. novembra, kad tika paaugstināta minimālā alga, darbinieku reālie ienākumi inflācijas dēļ nav pieauguši, bet pensijas un pabalsti palikuši nemainīgi un inflācijas dēļ zaudējuši 18 procentus no savas pirktspējas vērtības.

Rezultātā maksājumus par komunālajiem pakalpojumiem pat līdzšinējā līmeni nav spējīga nokārtot vairāk nekā trešā daļa šo pakalpojumu saņēmēju.

Šajā situācijā komunālo maksājumu paaugstināšana, piemērojot tiem jaunus nodokļu vai palielinot atsevišķu pakalpojumu veidu tarifus, bet nerisinot jautājumu par iedzīvotāju ienākumu palielināšanu, nav pieļaujama un rada neizpratni lielākajā iedzīvotāju daļā.

Arodbiedrības uzskata, ka viena vai otra komunālo pakalpojumu veida tā jau augsto tarifu sistemātiska paaugstināšana nav pamatota nepieciešamība, bet gan valsts monopoluzņēmumu interešu diktāts.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība aicina Latvijas Republikas Saeimu un valdību:

1) steidzami izdarīt grozījumus likumā "Par pievienotās vērtības nodokli", atbrīvojot no šī nodokļa maksājumus par iedzīvotājiem sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem;

2) nepieļaut valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" padomes ierosinājuma pieņemšanu par iedzīvotāju patēriņam piegādātās elektroenerģijas tarifa paaugstināšanu. Šai problēmai jārod cits risinājums;

3) rast iespēju sabalansēt 1996.gada budžetu tā, lai tā izpildes gaitā nevajadzētu paaugstināt nodokļu likmes un tarifus.

LBAS priekšsēdētājs A Siliņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!