• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas nacionālā valsts sporta centra "Mežaparks" statusa un saimnieciskās darbības atbilstību to reglamentējošiem dokumentiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.1999., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21144

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-83/2

Par Latvijas valsts lauku celtniecības projektēšanas institūta "Lauku projekts" mantas pārvaldīšanas likumību un lietderību pēc 01.10.1998., pārņemot BO VAS "Privatizācijas aģentūra" to savā valdījumā

Vēl šajā numurā

07.01.1999., Nr. 4

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–265/98

Par Latvijas nacionālā valsts sporta centra "Mežaparks" statusa un saimnieciskās darbības atbilstību to reglamentējošiem dokumentiem

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas sēdē piedalījās: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors V.Grasis, kolēģijas locekļi D.Timšāne, J.Āboliņš, Dz.Levrence, L.Ceimere,

sektora vadītāja v.i. vecākā valsts revidente Dz.Zolte, valsts revidente H.Šneure; uzaicinātie: valsts sporta centra "Mežaparks" direktore R.Majevska.

Izskatot pārbaudes materiālus un izvērtējot kolēģijas sēdē uzaicināto paskaidrojumus, kolēģija

konstatēja:

1. Valsts uzņēmums "Latvijas nacionālais valsts sporta centrs "Mežapark"" (VNSC "Mežaparks") izveidots 1991. gadā, un 1992. gadā tam piešķirts nacionālās sporta bāzes statuss.

VNSC "Mežaparks" atrodas LR Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārziņā un IZM Sporta pārvaldes organizatoriskā un metodiskā pakļautībā. Galvenie VNSC darbības reglamentējošie likumi un normatīvie akti ir likums "Par valsts uzņēmumu", ar LR Ministru padomes 23.03.1993. lēmumu Nr.145 apstiprinātais "Nolikums par nacionālās sporta bāzes darbību un tās finansēšanas kārtību", statūti u.c.

2. Pārbaudē konstatēts, ka pieļauti iepriekš norādīto likumu un normatīvo aktu atsevišķi pārkāpumi.

2.1. VNSC "Mežaparks" statūti kopumā ir novecojuši un neatbilst spēkā esošajai likumdošanai un daļēji arī VNSC darbībai.

2.2. Pārkāpts likuma "Par valsts uzņēmumu" 12. pants, kas paredz, ka valsts uzņēmuma bilancē esošās mantas iznomāšanai nepieciešama valsts institūcijas rakstiska atļauja. Minētais pants arī paredz, ka 50% no nomas maksas par valsts nekustamā īpašuma iznomāšanu ieskaitāma valsts budžetā.

Taču LR Ministru kabineta 12.03.1996. noteikumu Nr.56 "Par valsts uzņēmumu pamatlīdzekļu nomas maksas izmantošanas kārtību" 3. pants nosaka, ka iznomātājs ir tiesīgs atstāt savā rīcībā vairāk nekā 50% nomas maksas, ja valsts institūcija, kuras pārziņā ir iznomātājs, ir apstiprinājusi nomas maksas izmantošanas tāmi.

Konstatēts, ka VNSC "Mežaparks" nebija saņēmis Izglītības un zinātnes ministrijas rakstisku atļauju atsevišķa, ar sportu nesaistīta objekta — angāra iznomāšanai, ka arī neiesniedza apstiprināšanai nomas maksas izlietošanas tāmi un savā rīcībā atstāja visu angāra nomas maksu, kas laikā no 01.12.1997. līdz 01.11.1998. sastādīja summu Ls 4880.

2.3. Ar IZM un Sporta pārvaldes piekrišanu 1997. gada jūlijā noslēgts sporta centram "Mežaparks" neizdevīgs sadarbības līgums ar SIA "Ķeizarmežs", kurai bez maksas tika nodoti apsaimniekošanai divi futbola laukumi, kas ir likuma "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" 5. panta pārkāpums, kas aizliedz mantas nodošanu citām personām bezatlīdzības lietošanā.

2.4. Pieļauti Korupcijas novēršanas likuma pārkāpumi attiecībā uz VNSC "Mežaparks" bijušā direktora vietnieka E.Vernera pieņemšanu darbā un viņa rīcību šajā amatā.

2.5. Nepilnīgi ievēroti LR Finansu ministrijas 13.05.1993. pavēles Nr.63 "Par uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un organizāciju vienotu kontu plānu" un LR Ministru kabineta 07.11.1995. noteikumu Nr.339 "Par uzņēmumu grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" prasības. Nav izstrādāts detalizēts kontu plāns, nepilnīgi noformēti norēķinu dokumenti, nav ievērota valūtas operāciju uzskaites kārtība, nav mehanizētās datu apstrādes.

Līdz šim laikam nav sakārtotas zemes lietošanas tiesības.

1996.–1998. gadā augstākstāvošās valsts institūcijas nav veikušas revīzijas sporta centrā "Mežaparks".

3. VNSC "Mežaparks" ieņēmumi nesedz izdevumus sporta bāzes uzturēšanai, kā arī sporta tālākai attīstībai. 1996. un 1997. gadā dotācijas no valsts budžeta veidoja attiecīgi 64% un 57% no kopējiem ieņēmumiem. Dotācijas regulāri piešķīra IZM Sporta pārvalde bez norādes, kādiem mērķiem tās izlietojamas, kas ir "Nolikuma par nacionālās sporta bāzes darbību un tās finansēšanu" 3.4. panta pārkāpums.

1998. gada martā un jūlijā VNSC "Mežaparks" noslēdza līgumus ar SIA "Arega" par tenisa laukumu rekonstrukciju un jauna seguma uzklāšanu. Naudu rekonstrukcijai Ls 40000 no valsts speciālā budžeta piešķīra IZM Sporta pārvalde.

Pārbaudē konstatēts, ka VNSC "Mežaparks" un SIA "Arega" pieļāva atkāpes gan no tāmes, gan no līgumu noteikumiem un samaksas kārtības. Sporta pārvalde nekontrolēja, kā tiek izlietoti no valsts budžeta un valsts speciālā budžeta piešķirtie līdzekļi, savukārt VNSC "Mežaparks" par saņemtajām dotācijām atskaitījās formāli.

Kolēģija nolēma:

1. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1-2–265.

2. Uzdot VNSC "Mežaparks":

2.1. Apstiprināt statūtus jaunā redakcijā atbilstoši LR likumiem un VNSC darbībai.

2.2. Izmainīt sadarbības līgumu ar SIA "Ķeizarmežs", nosakot maksu par futbola laukumu apsaimniekošanu.

2.3. Sakārtot grāmatvedības uzskaiti, ievērojot LR Finansu ministrijas 13.05.1993. pavēles Nr.63 "Par uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un organizāciju vienotu kontu plānu" un LR Ministru kabineta 07.11.1995. noteikumu Nr.339 "Par uzņēmumu grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" prasības.

2.4. Par paveikto ziņot LR Valsts kontrolei līdz 1999. gada 1. aprīlim.

3. Noteikt uzrēķinu Valsts nacionālam sporta centram "Mežaparks" Ls 2 440 apmērā par nelikumīgi savā rīcībā atstāto 50% angāra nomas maksu par laiku no 01.12.1997. līdz 01.11.1998., atbilstoši likuma "Par valsts uzņēmumu" 12. pantu un LR Ministru kabineta 12.03.1996. noteikumiem Nr.56 "Par valsts uzņēmumu pamatlīdzekļu nomas maksas izmantošanu".

4. Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta pārvaldei:

4.1. Ieskaitot VNSC "Mežaparks" kontā dotācijas no valsts budžeta un valsts speciālā budžeta, norādīt konkrēti, kādiem mērķiem tie izlietojami, kā to nosaka "Nolikums par nacionālās sporta bāzes darbību un tās finansēšanu".

4.2. Veikt kontroli par VNSC "Mežaparks" pamatlīdzekļu iznomāšanas un nomas maksas izmantošanas likumību.

5. Izglītības un zinātnes ministrijai kontrolēt VNSC "Mežaparks" piešķirto valsts līdzekļu izlietojumu.

6. Kolēģijas lēmumu nosūtīt LR Izglītības un zinātnes ministrijai, Sporta pārvaldei un VNSC "Mežaparks".

Kolēģijas lēmumu saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli" var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē viena mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi: D.Timšāne, J.Āboliņš, Dz.Levrence, L.Ceimere

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!