• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 3.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2010., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211451

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Garīgo lietu padomes jautājumu izskatīšanā

Vēl šajā numurā

08.06.2010., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 3.jūnijā

LM: Par valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu vienkāršotu pieprasīšanas kārtību

Lai iedzīvotājiem vienkāršotu valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu pieprasīšanas kārtību, padarot to maksimāli ērtu un pieejamu ikvienam, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus attiecīgajos noteikumos.

Atbilstoši izmaiņām plānots, ka turpmāk pieprasījumu par slimības pabalstu, maternitātes pabalstu, paternitātes pabalstu, vecāku pabalstu un apbedīšanas pabalstu apdrošinātās personas nāves gadījumā vai apdrošinātās personas apgādībā bijuša ģimenes locekļa nāves gadījumā piešķiršanu varēs nosūtīt arī pa pastu vai iesniegt elektroniskā dokumenta formātā. Vienlaikus minētos valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus tāpat kā iepriekš varēs pieprasīt, personai vai tās pilnvarotajai personai arī personīgi ierodoties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) un iesniedzot rakstisku iesniegumu.

Tas nozīmē, ka cilvēkiem palielināsies izvēles iespējas attiecībā uz sev ērtāko pabalsta pieprasīšanas veidu – viņi varēs izvēlēties, kādā veidā attiecīgo pabalstu pieprasīt: personīgi ierodoties VSAA, nosūtot pieprasījumu pabalsta piešķiršanai pa pastu vai iesniedzot šo pieprasījumu elektroniska dokumenta formā. Pieprasot jebkuru no minētajiem pabalstiem, iedzīvotāji varēs izmantot VSAA mājaslapā esošo veidlapu.

Iesniegumu par maternitātes, paternitātes, vecāku, slimības, kā arī apbedīšanas pabalsta piešķiršanu, tāpat kā līdz šim, attiecīgā pabalsta pieprasītāji iesniegs jebkurā VSAA nodaļā. Tā pēc konkrētā iesnieguma izskatīšanas nodrošinās attiecīgā pabalsta piešķiršanu, aprēķināšanu un izmaksu.

Plānots, ka iedzīvotājiem, pieprasot paternitātes pabalstu un vecāku pabalstu, turpmāk nebūs jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība, bet, pieprasot apbedīšanas pabalstu, nebūs nepieciešama izziņa par miršanas fakta reģistrāciju. Minētās ziņas VSAA iegūs no Iedzīvotāju reģistra datiem. Savukārt, ja vecāku pabalstu pieprasīs adoptētājs vai aizbildnis, nebūs jāuzrāda tiesas sprieduma noraksts par adopcijas apstiprināšanu, bāriņtiesas lēmums par aizbildnības nodibināšanu vai bāriņtiesas lēmums, kas pieņemts bērna personisko interešu aizstāvībai. Šo informāciju VSAA sniegs attiecīgi tiesa vai bāriņtiesa.

Tāpat grozījumi nosaka pienākumu citām valsts pārvaldes institūcijām sniegt VSAA nepieciešamo informāciju. Tas nozīmē, ka pēc lēmuma pieņemšanas par aizbildnības nodibināšanu vai adopcijas apstiprināšanu bāriņtiesai vai tiesai ne vēlāk kā trīs dienu laikā par to būs jāpaziņo VSAA nodaļai atbilstoši aizbildņa deklarētajai dzīvesvietai.

VSAA dokumentus par pabalsta piešķiršanu izskatīs un lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņems desmit dienu laikā pēc dokumentu saņemšanas.

Līdz ar to, ja informācija, kura būs nepieciešama lēmuma pieņemšanai, būs citas institūcijas rīcībā, iestāde to iegūs pati, nevis pieprasīs no privātpersonas.

Iepriekšminēto paredz 3.jūnijā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi noteikumos “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”. Izmaiņas vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments


 

RAPLM: Par Tautas mākslas centra izveidošanu Cēsīs

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir sagatavojusi rīkojuma projektu, kas paredz valsts nekustamo īpašumu Piebalgas ielā 19, Cēsīs, nodot Cēsu novada pašvaldības īpašumā, lai pašvaldība varētu izveidot Tautas mākslas centru.

Nekustamo īpašumu 65 514 kvadrātmetru platībā, kurā patlaban ietilpst slimnīcas būve, pagrabs, noliktavas, nojume un četri šķūņi, plānots pārveidot par Tautas mākslas centru, lai nodrošinātu aktiermākslas saglabāšanu un attīstību, izveidotu radošās darbnīcas, kā arī atbalstītu radošo aktivitāšu attīstību pilsētā.

Likums par pašvaldībām nosaka, ka pašvaldība nav tiesīga ieguldīt pašvaldības līdzekļus tai nepiederošos īpašumos – valsts īpašuma objektā. Pēc nekustamā īpašuma nodošanas bez atlīdzības Cēsu novada pašvaldība plāno pārbūvēt līdz šim atbilstoši ielu funkcijai neizbūvētas ielas, kas nodrošinās piekļuvi dzīvojamajām mājām Parka un Muižas ielā.

Pašvaldības uzdevums ir gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, piemēram, ielu, ceļu un laukumu būvniecību, rekonstruēšanu un uzturēšanu, rūpēties par kultūru un sekmēt tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un tautas jaunrades attīstību.

Rīkojuma projekts “Par valsts nekustamā īpašuma Piebalgas ielā 19, Cēsīs, Cēsu novadā, nodošanu Cēsu novada pašvaldības īpašumā” ceturtdien, 3.jūnijā, tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

Par valsts nekustamā īpašuma nodošanu Cēsu novada pašvaldībai vēl jālemj Ministru kabinetā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa


 

SM: Par starpniecības pakalpojuma sniegšanas kārtību pastā

Lai VAS “Latvijas Pasts” varētu iesaistīt starpniecības partnerus universālā pasta pakalpojuma sniegšanā, Satiksmes ministrija rosinājusi izmaiņas noteikumos attiecībā uz kases sistēmu un citu maksājumu reģistrēšanas ierīču lietošanas kārtību.

Saskaņā ar Pasta likumu pasta komersantam, kas sniedz universālo pakalpojumu, ir tiesības nodrošināt šā pakalpojuma pieejamību, izmantojot starpnieku. Lai to varētu veikt, starpniekam nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai jālieto uz pasta komersanta vārda reģistrētas elektroniskās kases sistēmas.

Satiksmes ministrija ieteikusi papildināt pašreizējo kārtību ar nosacījumu, ka situācijās, kad pasta komersanta kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīci vai iekārtu lieto starpniecības pakalpojuma sniedzējs, darba līgumu ar personu, kura veic kasiera operatora pienākumus, slēdz starpniecības pakalpojuma sniedzējs un rakstiski nosaka tās pienākumus. Šis punkts paredz, ka kasiera operatora apmācību darbam ar attiecīgo kases aparātu, sistēmu vai ierīci nodrošina lietotājs jeb pasta komersants.

To paredz 3.jūnijā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījums Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumos Nr.282 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība””. Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl jāapstiprina valdībā.


 

SM: Par zemes iegādāšanos valsts autoceļa posma Rīga–Koknese rekonstrukcijai

Lai realizētu valsts autoceļa E22 posma Rīga (Tīnūži)–Koknese rekonstrukcijas projektu, Satiksmes ministrija (SM) plāno iegādāties divus zemesgabalus Ogres novada Krapes pagastā. Iegādājamo zemju kopējā platība ir 1,18 hektāri, un tās tiktu pirktas par 6100 latiem.

Minēto zemesgabalu īpašnieki ir piekrituši pārdot valstij īpašumus par taisnīgu atlīdzību, kas noteikta, pamatojoties uz sertificēta nekustamo īpašumu vērtētāja atzinumu. Līdz ar to pēc zemesgabalu iegādes tie tiktu ierakstīti zemesgrāmatā uz valsts vārda SM personā.

Izdevumus, kas saistīti ar zemes vienību pirkšanu un ierakstīšanu zemesgrāmatā, plānots segt no līdzekļiem, kas paredzēti SM budžeta apakšprogrammas “Kohēzijas fonda finansētie ierobežotās atlases VAS “Latvijas valsts ceļi” realizētie projekti (2007–2013)” projekta “E22 posma Rīga (Tīnūži)–Koknese būvniecība” īstenošanai. To paredz 3.jūnijā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta rīkojuma projekts “Par zemes vienību pirkšanu valsts autoceļa E22 posma Rīga (Tīnūži)–Koknese rekonstrukcijas projekta īstenošanai”. Par MK rīkojuma projektu vēl lems valdība.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa


 

VidM: Par Rāznas nacionālā parka aizsardzības un izmantošanas noteikumiem

3.jūnijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 26.jūnija noteikumos Nr.447 “Rāznas nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi””.

Noteikumu projekts paredz noteikt visām personām vienlīdzīgas iespējas izmantot tām piešķirtās tiesības, tostarp likumīgi piešķirtās zvejas tiesības, vienlaikus nodrošinot organizētu pārvietošanos ezeros, neapdraudot ezera ekosistēmu, Rāznas, Zosnas, Salāja, Olovecas ezerā, Ežezerā un Bižas ezerā.

Lai nodrošinātu zivju aizsardzību nārsta laikā Rāznas ezerā, noteikumu projektā papildus ir iestrādāta jauna norma, kas Rāznas ezera daļā – Zosnas, Dukstigala un Čornajas līcī – aizliedz makšķerēšanu no laivām un citiem peldošiem transportlīdzekļiem no 1.marta līdz 31.maijam.

Tāpat noteikumu projekts precizē normas attiecībā uz zemes transformāciju, zemes lietošanas veida maiņu un dižkoku izmēriem atbilstoši jaunākajām izmaiņām normatīvajos aktos.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa


 

ZM: Par augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas un lietošanas prasībām

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2004.gada 29.aprīļa noteikumos Nr.463 “Augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas, glabāšanas un lietošanas noteikumi”, ko 3.jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts paredz precizēt un papildināt prasības augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas un lietošanas jomā.

Izmaiņas noteikumos paredz ieviest augu aizsardzības līdzekļa ievedējam jaunu pienākumu – pirms tālākas izplatīšanas pārliecināties par līdzekļa marķējuma atbilstību noteikumu prasībām. Ja tiks konstatēta neatbilstība, ievedējam 24 stundu laikā būs jāziņo par to Valsts augu aizsardzības dienestam (VAAD), kas lems par tālāku līdzekļa izplatīšanu vai izplatīšanas aizliegumu.

Līdzekļa aizliegšanas gadījumā licences turētājam divu mēnešu laikā pēc lēmuma pieņemšanas būs jāatsauc līdzeklis no izplatīšanas un jāiznīcina vai jāizved ārpus Latvijas.

Noteikumu projekts nosaka procedūru, kādā VAAD pārliecinās par apritē esoša līdzekļa kvalitāti. Dienesta inspektors noņems paraugu un iesniegs laboratorijā analizēšanai. Ja laboratorija konstatēs līdzekļa kvalitātes neatbilstību normatīvo aktu prasībām, dienests pieņems lēmumu par līdzekļa izplatīšanas un lietošanas apturēšanu un veiks atkārtotu analīzi. Savukārt, ja atkārtota analīze uzrādīs kvalitātes neatbilstību, augu aizsardzības līdzekļa īpašniekam būs jāsedz izdevumi, kas saistīti ar analīžu veikšanu, kā arī jāatsauc no izplatīšanas līdzeklis, nodod to iznīcināšanai vai izvedot no Latvijas.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.


 

ZM: Par izmaiņām reģistrēto dzīvnieku datubāzēs esošās informācijas izmantošanā

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2009.gada 20.oktobra noteikumos Nr.1203 “Reģistrēto dzīvnieku datubāzēs esošās informācijas izmantošanas kārtība”, ko 3.jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem, kā arī citām juridiskām un fiziskām personām, kurām noteikto funkciju īstenošanai nepieciešams izmantot datubāzēs esošo informāciju, piešķir autorizētu pieeju valsts aģentūras “Lauksaimniecības datu centrs” (LDC) datubāzēm. Reģistrēto dzīvnieku datubāzes satur informāciju par dzīvniekiem, to īpašniekiem un turētājiem. Izmaiņas noteikumos paredz, ka dzīvnieku īpašnieks vai turētājs par autorizētu pieeju datubāzei maksā 13 latus saskaņā ar LDC sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi, ja tas izsaka vēlmi saņemt autorizētu pieeju šīm datubāzēm.

Ja noteikumos minētās personas jau izmanto autorizētu pieeju datubāzēm, tad parole nebūs atkārtoti jāiegādājas.

Plānots, ka par autorizētu pieeju datubāzēm būs jāmaksā vienu reizi visā datubāzu izmantošanas laikā.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.


 

ZM: Par jauniem nodevu apmēriem ganāmpulku īpašniekiem un kultūraugu selekcionāriem

Zemkopības ministrija izstrādājusi likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””, ko 3.jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Likumprojektā paredzēti grozījumi jomās, kas skar ciltsdarbu un dzīvnieku audzēšanu, kā arī kultūraugu selekcionāru tiesības.

Dokumenta projektā tiek precizēti valsts nodevas objekti, kas attiecas uz ciltsdarbu un dzīvnieku audzēšanu, ņemot vērā, ka sagatavotais Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likumprojekts aizstās Ciltsdarba likumu. Valsts nodeva tiek noteikta par sertifikātu izsniegšanu fiziskām personām, kas veic lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanu, pārraudzību, mākslīgo apsēklošanu, olšūnu un embriju transplantāciju, par ganāmpulku un novietņu reģistrēšanu un zirga pases izsniegšanu. Šie grozījumi likumā skars aptuveni 51,1 tūkstoti ganāmpulku īpašnieku.

Tāpat likuma grozījumu projektā tiek precizēti valsts nodevas objekti, jo tiek lietota jauna terminoloģija saistībā ar valsts nodevas noteikšanu Dzīvnieku aizsardzības likumā. Nodeva noteikta par atļauju izmantot dzīvnieku izmēģinājumā un par savvaļas sugu dzīvnieku turēšanas vietas reģistrāciju, tas ir, nodeva par atļauju izmantot dzīvnieku izmēģinājumā noteikta 29 lati, bet nodeva par savvaļas dzīvnieku turēšanas vietas reģistrāciju – 25 lati. Plānots, ka 2010.gadā un nākamajos trīs gados izsniegs 15 šādas atļaujas katru gadu. Grozījumi likumā skars institūcijas un iestādes, kas veic izmēģinājumus ar dzīvniekiem, un savvaļas sugu dzīvnieku kolekciju turētājus.

Normatīvā akta projekts nosaka arī jaunu 15 latu valsts nodevu par selekcionāra tiesību pagarināšanu. Selekcionāra tiesību noslēguma periods jau tuvojas 230 kultūraugu šķirnēm, līdz ar to šie grozījumi likumā pakāpeniski skars apmēram 100 selekcionāru un šķirnes uzturētāju.

Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām” stāsies spēkā pēc to izskatīšanas Saeimā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!