• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par līgumtiesību uzlabošanu Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2010., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211485

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības banku noregulējuma fondiem

Vēl šajā numurā

08.06.2010., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par līgumtiesību uzlabošanu Eiropas Savienībā

Eiropas Komisija, mēģinot palielināt pārrobežu tirdzniecību un nodrošināt stabilas patērētāju tiesības, sasauca jaunu ekspertu grupu, lai ierosinātu veidus, kā uzlabot līgumtiesības ES. Grupa, ko veidoja 18 eksperti līgumtiesību jomā, juristi un patērētāju pārstāvji, 21.maijā pirmo reizi tikās Briselē. Komisija sāks sabiedrisko apspriešanu par vispiemērotāko veidu, kā šovasar uzlabot saskaņotību līgumtiesību jomā.

Iespējamais risinājums varētu būt fakultatīvās Eiropas līgumtiesības (vai “28.sistēma”). Piemēram, īru mazumtirgotājs, kas sadarbojas ar franču piegādātāju un nepārzina Francijas likumus, varētu izvēlēties noslēgt līgumu saskaņā ar Eiropas likumiem. Tāpat poļu patērētājs, kas iepērkas internetā, varētu piespiest “zilo pogu” tīmekļa vietnē un izvēlēties Eiropas līgumtiesību instrumentu, kas garantētu patērētāju aizsardzības augstu līmeni.

Komisija 2010.gada 26.aprīlī izveidoja vienotā Eiropas līgumtiesību modeļa ekspertu grupu. Līdz 2011.gada maijam minētā grupa tiksies reizi mēnesī. Sanāksmes apmeklēs akadēmisko aprindu pārstāvji un cilvēki, kas ikdienā saskaras ar līgumtiesībām, piemēram, juristi un notāri, kā arī patērētāju un uzņēmējdarbības pārstāvji.

Speciālisti, kuri saņēma finansējumu no ES pētniecības pamatprogrammas, jau daudzus gadus strādā šajā privāttiesību jomā. Viņu darba rezultāts ir Vienotā modeļa projekts. Jaunā grupa sagatavos lietotājam draudzīgu tekstu vienkāršā valodā. Projektā tiks iekļauti visi līguma darbības posmi, sākot no pirmslīguma pienākumiem un līguma veidošanas, beidzot ar tiesiskās aizsardzības līdzekļiem līguma pārkāpšanas gadījumā un līguma izbeigšanas sekām.

Tieslietu, brīvības un drošības ģenerāldirektorāta ģenerāldirektors Džonatans Fols vadīja pirmo sanāksmi, kurā galveno uzmanību pievērsa konkrētiem jautājumiem par līguma definīciju, tā interpretēšanu un veidošanu. Eiropas Parlamentam un Padomei grupas sanāksmēs ir novērotāja statuss.

Komisija šovasar arī izdos politikas dokumentu un sāks sabiedrisko apspriešanu, lai noskaidrotu vislabāko turpmāko virzību līgumtiesību jomā Eiropā. Apspriešanās notiks līdz 2011.gada janvāra beigām, un tajā tiks ietvertas pārrobežu problēmas, ar kurām saskaras patērētāji un uzņēmēji, kā arī tiks meklēti problēmu risinājumi.

Pamatinformācija

Komisija strādā, lai novērstu vienotā tirgus šķēršļus saskaņā ar tās stratēģiju “Eiropa 2020”, jo īpaši piedāvājot saskaņotus patērētāju līgumu risinājumus, ES parauga līgumu klauzulas un virzoties uz saskaņotību Eiropas līgumtiesību jomā. Minēto stratēģiju priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu sāka 2010.gada 3.martā.

Ekspertu grupas sanāksme notika pēc publicētiem diviem svarīgiem ziņojumiem par ekonomikas un sociālajām problēmām, ar kurām saskaras ES. Minētajos ziņojumos, Jaunais vienotos tirgus, kura autors ir bijušais vienotā tirgus un konkurences komisārs Mario Monti, un projektā “Eiropas 2030”, kuru vada bijušais Spānijas premjerministrs Felipe Gonsaless Markess, ietverti konkrēti risinājumi tam, kā ES var cīnīties ar Eiropas problēmām, piemēram, klimata pārmaiņām un novecojošu sabiedrību, un stiprināt pilsoņu nodarbinātības iespējas un sociālo labklājību.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!