Ministru kabineta noteikumi Nr.499
Rīgā 2010.gada 1.jūnijā (prot. Nr.28 37.§)
Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 8.panta desmito daļu
1. Noteikumi nosaka higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un primārās ražošanas produktu tiešajai piegādei nelielā apjomā galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju, kā arī minētās piegādes apjomu.
2. Noteikumi attiecas uz kultivēto augu izcelsmes produktu ražotāju, savvaļas ogu, augļu, riekstu, sēņu un augu vācēju un bērzu un kļavu sulas ieguvēju (turpmāk – produktu ražotājs) atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu (turpmāk – Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr.852/2004) 1.panta 1.punkta "a" apakšpunkta prasībām.
3. Augu izcelsmes produktu apjoms, ko produktu ražotājs kalendāra gadā drīkst piegādāt tieši, noteikts šo noteikumu pielikumā.
4. Produktu ražotājs nodrošina kalendāra gadā tieši piegādāto produktu apjoma uzskaiti, dokumentējot informāciju par produktu nosaukumu, apjomu, ieguves vietu, laiku, lietotajiem biocīdiem un augu aizsardzības līdzekļiem, kā arī pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (turpmāk – dienests) amatpersonas pieprasījuma uzrāda uzskaites dokumentus.
5. Mazumtirdzniecības pārtikas uzņēmums, pieņemot produktus izplatīšanai, reģistrē informāciju par produktu nosaukumu, apjomu, ieguves vietu, piegādes datumu, kā arī:
5.1. produktu ražotāja nosaukumu, uzņēmuma reģistrācijas numuru un adresi – juridiskai personai;
5.2. produktu ražotāja vārdu, uzvārdu, personas kodu un adresi – fiziskai personai.
6. Šo noteikumu prasību ievērošanu produktu izplatīšanas vietā kontrolē dienests.
7. Kultivēto augu izcelsmes produktu ražotājs:
7.1. iekārtas, konteinerus un kastes uztur tīras un, ja nepieciešams, tās tīra un dezinficē;
7.2. nodrošina kultivēto augu izcelsmes produktu tīrību novākšanas, uzglabāšanas un transportēšanas laikā;
7.3. nepieļauj dzīvnieku un kaitēkļu radīto piesārņojumu kultivēto augu izcelsmes produktos to novākšanas, uzglabāšanas un transportēšanas laikā;
7.4. nodrošina augu aizsardzības līdzekļu un biocīdu pareizu lietošanu;
7.5. atkritumus un bīstamās vielas uzglabā un ar tiem rīkojas tā, lai nepieļautu kultivēto augu izcelsmes produktu piesārņojumu.
8. Savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un augus vāc tīrā iepakojumā un novākšanas, uzglabāšanas un transportēšanas laikā pasargā tos no piesārņojuma atbilstoši Padomes 1993.gada 8.februāra Regulas (EEK) Nr.315/93, ar ko nosaka Kopienas procedūras attiecībā uz piesārņotājiem pārtikā, 1.pantam un Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas Nr.852/2004 2.panta 1.punkta "f" apakšpunktam.
9. Bērzu un kļavu sula šo noteikumu izpratnē ir svaiga nepasterizēta sula, kurai var būt pievienotas rozīnes, augu daļas, dažādas garšvielas, cukurs un medus.
10. Bērzu un kļavu sulu realizē pircēja traukos vai – pēc pircēja lūguma – vienreizlietojamā iepakojumā, kurš atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.
11. Bērzu un kļavu sulas realizācijas vietā ir šāda informācija:
11.1. norāde "Bērzu sula" vai "Kļavu sula";
11.2. bērzu un kļavu sulas derīguma termiņš ("Izlietot līdz");
11.3. produktu ražotāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese.
12. Bērzu un kļavu sulu fasē vienreizlietojamā iepakojumā vai tīros stikla traukos, kuri atbilst normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.
13. Fasētai bērzu un kļavu sulai uz etiķetes norāda tirdzniecības nosaukumu "Bērzu sula" vai "Kļavu sula", pievienotās sastāvdaļas, tilpumu, derīguma termiņu ("Izlietot līdz"), uzglabāšanas apstākļus, produktu ražotāja nosaukumu vai vārdu, uzvārdu un adresi.
14. Savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes, augus, bērzu un kļavu sulu aizliegts iegūt teritorijās, kas atrodas tiešā piesārņojuma avota tuvumā (piemēram, aizsargjoslās gar ielām, autoceļiem, dzelzceļiem, visu veidu sanitārajās aizsargjoslās, mežos pilsētu administratīvajā teritorijā) un var radīt pārtikas piesārņojuma risku.
Ministru prezidents V.Dombrovskis
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
Pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 1.jūnija
noteikumiem Nr.499
Augu izcelsmes produktu apjoms, ko produktu ražotājs kalendāra gadā drīkst piegādāt tieši
Nr.p.k. |
Produkta nosaukums |
Apjoms (kg) |
1. | Lapu dārzeņi |
500 |
2. | Sakņu dārzeņi |
3000 |
3. | Kartupeļi |
5000 |
4. | Augļi |
3000 |
5. | Pākšaugi |
1000 |
6. | Ogas |
2000 |
7. | Kultivētas sēnes |
300 |
8. | Garšaugi |
1000 |
9. | Galviņkāposti |
5000 |
10. | Ziedkāposti |
800 |
11. | Brokoļi |
200 |
12. | Ķirbji |
1000 |
13. | Kabači |
300 |
14. | Gurķi |
300 |
15. | Sīpoli |
500 |
16. | Ķiploki |
100 |
17. | Tomāti |
300 |
18. | Savvaļas ogas |
600 |
19. | Savvaļas rieksti un augļi |
600 |
20. | Savvaļas sēnes |
600 |
21. | Savvaļas augi |
300 |
22. | Bērzu un kļavu sula |
300 |
23. | Cukurkukurūza |
2000 |
Zemkopības ministrs J.Dūklavs