• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par bezvēsts pazudušo bērnu dežūrtālruņa aktivizēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2010., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211555

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par finansiālā atbalsta pārskata vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

09.06.2010., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par bezvēsts pazudušo bērnu dežūrtālruņa aktivizēšanu

25.maijā Starptautiskās bezvēsts pazudušo bērnu dienas sakarā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Viviena Redinga, kas ir atbildīga par ES tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības jomu, un priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krūsa, kas atbild par Digitalizācijas programmu, mudināja ES dalībvalstis paātrināt darbu, lai ieviestu bērnu pazušanas trauksmes sistēmas un pēc iespējas ātrāk aktivizētu bezvēsts pazudušo bērnu dežūrtālruni 116000.

Katrs bezvēsts pazudis bērns ir traģēdija, un mums ir jādara viss iespējamais, lai novērstu šādas traģēdijas. Komisija izveidoja Eiropas dežūrtālruni 116000, uz kuru ziņot par bezvēsts pazudušajiem bērniem, lai sniegtu norādījumus un atbalstu viņu ģimenēm visā Eiropā. Diemžēl jāsaka, ka šis dežūrtālrunis darbojas tikai 11 dalībvalstīs,” norādīja komisāre V.Redinga. “Grūti samierināties ar to, ka pasākumi, kas varētu nodrošināt palīdzību, vēl pilnībā nedarbojas visā Eiropā. Būtu divkārša traģēdija iedomāties, ka bez vēsts pazudis bērns mēģina zvanīt uz dežūrtālruni 116000, bet dzird vienīgi automātiskajā atbildētājā ierakstītu paziņojumu, ka šis pakalpojums būs pieejams tikai 2012.gadā. Es aicinu dalībvalstis pielikt visas pūles, lai mainītu situāciju.”

Priekšsēdētāja vietniece N.Krūsa, kas atbildīga par digitālo programmu, piebilda: “Dalībvalstīm jāpilda savas juridiskās saistības ne tikai steidzamības kārtā izveidot bezvēsts pazudušo bērnu dežūrtālruni, bet arī nodrošināt, lai sabiedrība būtu par to labi informēta.”

ES jau ir izstrādājusi noteikumus, lai nodrošinātu, ka numurs 116000 visā ES tiek rezervēts dežūrtālruņiem, kas paredzēti ziņošanai par bezvēsts pazudušiem bērniem un lai sniegtu norādījumus un piedāvātu atbalstu viņu ģimenēm. Šie dežūrtālruņi pašlaik darbojas 11 dalībvalstīs (Beļģijā, Dānijā, Grieķijā, Francijā, Ungārijā, Itālijā, Nīderlandē, Polijā, Portugālē, Rumānijā un Slovākijā). Līdz ar jauno ES telekomunikāciju nozares noteikumu pieņemšanu 2009.gada novembrī ES dalībvalstīm ir pienākums pielikt visas pūles, lai līdz 2011.gada 25.maijam aktivizētu dežūrtālruni 116000. Komisija cieši uzraudzīs šā pienākuma izpildi dalībvalstīs, kā tas tika darīts saistībā ar vienoto Eiropas neatliekamās palīdzības dienesta numuru 112, kurš tagad bez maksas ir pieejams visā ES.

Komisija arī atbalsta bērnu pazušanas pārrobežu trauksmes sistēmu izveidi, kas palīdz meklēt nolaupītus bērnus, dodot iespēju sabiedrībai reālā laikā sniegt informāciju attiecīgajām iestādēm. Trauksmes sistēmas darbojas 8 dalībvalstīs (Nīderlandē, Portugālē, Francijā, Luksemburgā, Beļģijā, Grieķijā, Vācijā un Apvienotajā Karalistē).

Pamatinformācija

Komisija 2007.gada 15.februārī pieņēma lēmumu, saskaņā ar kuru ES valstīm numurs 116000 jādara pieejams bērnu dežūrtālruņiem visā ES. Komisija vairākkārt ir mudinājusi dalībvalstis pēc iespējas ātrāk aktivizēt šo numuru.

Šā gada martā Komisija pieņēma divus priekšlikumus, kuros paredzēti jauni noteikumi, lai pastiprinātu cīņu pret bērnu ļaunprātīgu izmantošanu, bērnu seksuālo izmantošanu un bērnu pornogrāfiju. Šie jaunie priekšlikumi garantēs lielāku palīdzību cietušajiem un stingrākus pasākumus pret noziedzniekiem, kuri vainojami bērnu seksuālā izmantošanā un tirdzniecībā.

Saskaņā ar pārskatītajiem telekomunikāciju nozares noteikumiem, kurus pieņēma 2009.gadā, un jo īpaši 27.apantu Universālā pakalpojuma direktīvā dalībvalstu pienākums ir, vēlākais, līdz 2011.gada 25.maijam darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu iedzīvotājiem piekļuvi dienestam, kas piedāvā dežūrtālruni ziņošanai par bezvēsts pazudušiem bērniem. Dežūrtālrunim jābūt pieejamam, zvanot uz numuru 116000. Tajā pašā direktīvā arī noteikta prasība dalībvalstīm nodrošināt, ka iedzīvotājus pienācīgi informē par vienotā Eiropas ātrās palīdzības numura 116 pieejamību un izmantošanu, jo īpaši ar tādām ierosmēm, kas ir konkrēti paredzētas personām, kuras ceļo no vienas dalībvalsts uz citu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!