• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Pašvaldību savienība: Par Baltijas jūras piekrastes joslas pārvaldību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2010., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211560

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Somijas prezidentes valstsvizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

09.06.2010., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Pašvaldību savienība: Par Baltijas jūras piekrastes joslas pārvaldību

7.jūnijā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) ietvaros strādājošās Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības (LPPA) pašvaldību vadītāju tikšanās ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministri Dagniju Staķi jautājumā par Baltijas jūras piekrastes joslas/pludmales pārvaldību. Tikšanās dalībnieki atbalstīja ministres iniciatīvu sasaukt augsta līmeņa politisko sanāksmi par piekrastes joslas iespējamu pārņemšanu pašvaldību īpašumā un apsaimniekošanā. Pašvaldību pārstāvji uzsvēra, ka pašvaldības atbilstoši savām iespējām piekrasti ir apsaimniekojušas, taču tā ir ne tikai jāapsaimnieko, bet arī jāattīsta.

Piekrastes josla/pludmale pēc Civillikuma pieder pie publiskajiem ūdeņiem un piekrīt valstij. Valsts piekrastes joslu/pludmali neapsaimnieko, un piekrastes pašvaldības jau vairākus gadus ir meklējušas par piekrasti atbildīgo valsts institūciju.

Lai virzītu jautājumu un pēc iespējas ātrāk būtu skaidri noteikti atbildīgie par pludmales pārvaldi un apsaimniekošanu, piekrastes pašvaldību vadītāji 2010.gada 9.aprīlī Užavā pieņēma Deklarāciju par piekrastes joslas/pludmales juridisko statusu un apsaimniekošanu, prasot izskatīt Saeimā iesniegtos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā un likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”.

Attiecīga rīcība līdz šim nav sekojusi, un pašlaik visas 16 piekrastes pašvaldības precizē savu viedokli. Vairākas pašvaldības ir ar mieru pārņemt bezsaimnieka pludmali savā īpašumā un apsaimniekošanā visā tās garumā, šādu domes lēmumu jau ir pieņēmusi Carnikavas novada dome, Dundagas novada dome, Engures novada dome, Jūrmalas pilsētas dome, Pāvilostas novada dome, Rīgas dome, Saulkrastu pilsētas dome un Ventspils novada dome. No tām Saulkrastu, Pāvilostas un Ventspils novadu domes ir gatavas piekrastes joslu pārņemt tikai ar nosacījumu, ka valsts piešķir finansējumu pārņemtā īpašuma apsaimniekošanai.

Lēmumprojektus par piekrastes pārņemšanu pašvaldības īpašumā vēl plāno izskatīt Grobiņas novada dome, Liepājas pilsētas dome un Ventspils pilsētas dome.

Salacgrīvas novada dome ir pieņēmusi lēmumu pārņemt savā īpašumā to piekrastes joslas daļu, kas nepiekritīs ministriju pārvaldībai. Rojas novada dome ir pieņēmusi lēmumu pēc piekrastes joslas sakārtošanas un ierakstīšanas zemesgrāmatā uz valsts vārda pārņemt savā īpašumā piekrastes joslu ciemu robežās, kā arī publiskās pludmales, kas robežojas ar Rojas novada pašvaldības īpašumiem.

Limbažu, Nīcas un Rucavas novadu domes ir pret piekrastes joslas pārņemšanu pašvaldības īpašumā un ir pieņēmušas lēmumus piekrist pludmales apsaimniekošanai tad, ja tiks piešķirts valsts finansējums.

Dace Zvirbule, LPS padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!